Срещаме се с красотата на хартиеното изкуство за 6-та поредна година по време на „София хартиен арт фест“

Срещаме се с красотата на хартиеното изкуство за 6-та поредна година по време на „София хартиен арт фест“

За шести пореден път в столицата ще се проведе „София хартиен арт фест“ (СХАФ), организиран от фондация „Аматерас“. Събитието ще се състои в периода 28 април - 13 юни, а Джаз ФМ отново е медиен партньор. Мотото на тазгодишното издание е „Трансформация в хартия“ и това е обединителната линия на разнообразните експозиции, представени в 5-те локации на фестивала. Амбицията на организаторите е да бъде показана програма, изпълнена с ведрост и оптимизъм, новаторство и творчески заряд от млади и утвърдени автори. В програмата тази година ще бъдат показани произведения на над 200 автори от 31 държави във всички раздели на изобразителните изкуства, а сред основните акценти ще бъде театърът.

„Трансформация в хартия“ в НДК и Хартиена улица
Официалното откриване на СХАФ ще бъде на 28 април от 18:30 ч. в НДК, полуетаж запад. Експозицията „Трансформация в хартия“ съчетава произведения, специално създадени за пространството на НДК. Там ще бъдат показани работи от известни български автори; гостуваща експозиция от произведения на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия IAPMA; групови проекти на студенти и преподаватели от НХА. На 5 май в НДК ще се проведе дискусия на тема „Трансформация в пространството”, отворена за художници, архитекти и дизайнери.

На 11 май по време на откриването на 21-то издание на „Салон на изкуствата” в НДК „София хартиен арт фест“ ще предложи на почитателите на хартиеното изкуство разходка по емблематичната Хартиена улица и възможност за среща с много творци. По време на тази разходка (от 12.00 до 18.00 ч.) всеки ще може да участва в създаването на произведения от хартия, да види моноспектакъл на Ивета Георгиева и да участва в работилници за хартия. На място ще бъдат демонстрирани различни техники, а темата за градските пространства и техните обитатели ще бъдe разгърната в изложбата на младия фотограф Владимир Добрев „Площадите в мен”.

„Годишна изложба конкурс малък формат” в галерия „Арт алея“
Годишната изложба-конкурс за хартиeно изкуство малък формат е първопричината за появата на „София хартиен арт фест“ през 2011 г. От 3 до 21 май в галерия „Арт алея“ ще гостуват 79 автори от 24 страни. Всяка година международното жури внимателно присъжда своите награди на най-завладяващите произведения. Този път за наградите се борят автори от Япония, Германия, Швейцария, Белгия, Мексико, Великобритания и България.

„Духовни послания“ в VIVACOM Art Hall
Проект, който ще бъде представен от 11 до 21 май в VIVACOM Art Hall, ще покаже дълбоките връзки на България с редица култури по света чрез изкуство, въплъщаващо истории, митове, легенди, мистерии, спомени и архeтипи. Планирано е тази експозиция да покаже лицето на България и в други страни в рамките на СХАФ 2016 зад граница следващата година - Грузия и Великобритания.

В Нощта на музеите и галериите (21 май) в VIVACOM Art Hall ще се играе спектакъла „Силян щърка“, който засяга темата за сложния път, през който се преминава, за да се достигане до вечната истина за любовта и семейството. Участниците в спектакъла са деца и млади актьори, драматизацията на Маргарита Друмева е по едноименната българска народна приказка. Същата вечер ще се насладим на дуета Биляна Моллер и Марио Молле, които ще представят програмата „В ритъма на индийската музика на Севера“ - класически индийски танц „катхак“.

„Бяло. Бяло. Бяло.” в СГХГ
Бялото винаги е било символ на тишината, мъдростта, финеса, чистотата и е носи естетика на светлината. Бялото е поставяно в древните учения като водещ и обединяващ символ. Вибрацията на бялото е магнетична и в съчетание с характерната ефирност на хартиеното изкуство се превръща в истинска феерия от нежност и изящество. В колекцията, която ще завладее пространството на СГХГ от 12 май до 12 юни, ще бъдат представени произведения на български и чуждестранни автори, специално подбрани за този проект.

Освен тази изложба в СГХГ ще се проведат и други събития от тазгодишното издание на „София хартиен арт фест“. На 19 май от 18:30 ч. Галина Герасимова, културолог и теолог, ще изнесе лекцията „Светлината – дреха на душата“, а на 25 май от 18 ч. ще се потопим в магията и философията на японския театър „Будо“. Това изкуство ще бъде представено от учителя Кан Касура, който ще изнесе видео лекция.

„Японски трансформации в хартия” в галерия „Мазда“
Цялостният панел с изложба, лекции, демонстрации, театър и майсторски клас ще увенчаят периода от 16 май до 13 юни с отпечатъка на японската култура. Колекцията с произведения е специална селекция от 18 автори на куратора на СХАФ Даниела Тодорова и Какуко Ишии, куратор от страна на партниращата организация NEXUS. Произведенията са със широк спектър от техники, изпълнени предимно в „козо“ хартия, но в нейните най-разнообразни състояния - от съвсем естествена и доста напомняща за кората, от която произлиза, до най-фина почти нематериална структура. Ще видим една колекция от скулптури и инсталации във всички нюанси на бялото, кремавото до графитено сиво и черно, толкова характерни за японската естетика.

На 26 май от 20 ч. ще има вечерна лекция с прожекция в галерия „Мазда“ за влиянието на японските изкуства върху хартиеното изкуство в днешно време – театър, дизайн, съвременно изкуство, архитектура. Събитието ще бъде официално открито от Н.Пр. Такаши Коизуми, посланик на Япония в България.

Повече информация за „София хартиен арт фест 2016“ ще откриете в официалната страница на събитието и във фейсбук на sofia paper art fest.