Среща на високо равнище на българския джаз – „Джаз форум Стара Загора“ е с акцент върху българските творци и техните нови проекти

Среща на високо равнище на българския джаз – „Джаз форум Стара Загора“ е с акцент върху българските творци и техните нови проекти

През изминалата година на пандемични ограничения „Джаз форум Стара Загора“ осезаемо ни липсваше. Тази година фестивалът се завръща още по-силен и сплотяващ, изцяло с програма с български джаз и с акцент върху новите проекти. Три музикални вечери в центъра на Стара Загора ще направят джаза част от естествената звукова среда на града. И отново малки и големи ще слушат хубава музика сред следите от славно минало и с енергията на динамичния, развиващ се съвременен град. Сцена ще е Античен форум „Августа Траяна“, а при лошо време събитието ще е на закрито. Фестивалът ще ни посреща при вход свободен, за да сме заедно с някои от най-изявените джаз музиканти в програма, в която техните проекти ще са в непрекъснат диалог и взаимодействие. Така фестивалът ще покаже колко много постигнахме във време на трудности и колко ярко музиката изпълни своето предназначение – да подкрепя, да дава перспектива за бъдещето и да вдъхва сила, с която да се справим с предизвикателствата. Основен организатор е Община Стара Загора. Събитието се организира съвместно с фондация „Джазтет“, а артистичен директор е Венци Благоев.

Тази година „Джаз форум Стара Загора“ няма да започне със „Зара джаз фанфари“, а с балада в почит към легендарния старозагорски тромпетист Димитър Кимрянов, с когото неотдавна се разделихме. „Кими бе един от символите на „Джаз форум Стара Загора“, един от хората, заради които правехме всичко това. На всяко място има скъпи хора, заради които отиваш и свириш. Той бе един от тях.“ – каза за даденото вдъхновение Венци Благоев. На своите почти 90 години Димитър Кимрянов преди две години за пореден път изслуша от първия ред всички концерти от началото до края, а при всяко споменаване на думата „джаз“ в очите му имаше сълзи от любов.

В първата концертна вечер на 10 юни ще бъде представен дебютният албум на вокалистката Милена Костова, създаден заедно с пианиста Иван Гърбачев, басиста Христо Минчев и барабаниста Кристиан Желев. Специален гост ще бъде саксофонистът Венелин Георгиев. След това в JazztaPrasta Trio на сцената ще излезе Паганини на китарата, както го определи Венци Благоев, Ангел Демирев: „Той свири невъзможни неща. При него е не само бързина на свирене, а владеене на китарата. В триото са Мартин Любенов, човек на духовността, и Михаил Иванов, който има солидна джазова подготовка.“

Дванадесет от най-активните музиканти, които направиха много интересни проекти през изминалите месеци, ще излязат на сцената в петък вечер – контрабасистите Димитър Карамфилов и Михаил Иванов, барабанистите Атанас Попов и Стефан Горанов, тромпетистът Росен Захариев, двама саксофонисти – Петър Момчев и Димитър Льолев, вокалистките Марина Господинова и Лили Илиева. „Тези очарователни дами са с голям опит като артисти, а са също и преподаватели.“ – описа образа им Венци Благоев. В програмата се включват и Александър Логозаров – китара, Шибил Бенев – пиано и китара, Милен Кукошаров – пиано. Възможно е да се включи и още един тромпетист като гост изненада.

На 12 юни основен участник ще е Военен бигбенд – Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев. Той ще акомпанира на някои от най-ярките ни солисти – тромпетиста Тодор Бакърджиев, тромбониста Велислав Стоянов, който ще се представи включително с проектите си, посветени на Йосиф Цанков, вокалистката Велека Цанкова. „Тя е с невероятна енергия! Вчера летяхме с нейните изпълнения на Джаз фестивала в Благоевград в програмата „Джаз за деца.“ – разказа Венци Благоев. Тя ще пее както с бигбенда, така и с малкото комбо „Зара арт“ с Димитър Благоев – китара, Станислав Арабаджиев – пиано, Даниеле Феббо – бас, и Стоил Иванов – ударни. Най-младият участник е тръгналият от „Джаз за деца“ Петър Терзиев. Цветомир Цанков, израснал под крилото на Манол Цоков в Габрово, е другият вокалист на вечерта.

„Най-важното, което трябва да си казваме всяка сутрин, се съдържа в мотото на фестивала тази година – „Джазът живее“. Благодаря за доверието на Община Стара Загора, чийто бюджет заради пандемията е намален наполовина, а тази година няма спонсори. Благодаря и на музикантите, които приеха да участват. Всички направиха крачка назад, за да се случат нещата.“ – каза за поредната стъпка напред Венци Благоев.

  • Интервюто с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

На сайта и на Фейсбук страницата на „Джаз форум Стара Загора“ можете да намерите много подробности за програмата и участващите артисти. Изпълнения от изминали издания можете да си припомните в Ютюб канала на фестивала.