Спомен за Рони: режисьорката Мария Арангелова представя видеоклипа към песента на „Насекомикс“ - „Грее нощта“

Спомен за Рони: режисьорката Мария Арангелова представя видеоклипа към песента на „Насекомикс“ - „Грее нощта“

Тази вечер режисьорката Мария Арангелова и журналистката Краси Генова представят събитието „Грее нощта – Еньовден с Рони“, посветено на Андрония Попова – Рони. Премиерата на видеоклипа към „Грее нощта“ - песента на „Насекомикс“, е от 19:30 ч. в Casa Libri (с адрес ул. „Цар Асен“ 64 в София). Според Мария Арангелова изборът на Еньовден има връзка с Рони. „В този празник има магия. На този празник хората доброволно си признават, че има един невидим свят.“ – казва режисьорката и припомня, че целият албум на „Насекомикс“ „Великани и джуджета“ е записан на магични места сред природата.

В ефира на Джаз ФМ радио Мария Арангелова обяснява защо е взела категоричното решение да заснеме този видеоклип: „Правя този клип малко с гузна съвест. С Рони се познаваме може би от 20 г., запозна ни режисьорът Марий Росен. През цялото време, още от първия момент, в който сме се срещнали, сме имали разговори да направим нещо заедно. Не знам защо не го направихме. Нямам представа защо стана така, че се стигна до това в крайна сметка да не сме осъществили нито една от страхотните идеи, които сме обсъждали с нея.“

Мария Арангелова споделя, че „Грее нощта“ е любимата й песен от албума „Великани и джуджета“. „Като човек, който се занимава с визия, за мен е много важно, когато слушам музика дали дадено нещо предизвиква филм.“ – казва режисьорката и допълва: „Първото нещо, което си представих, когато чух тази песен, то не е представяне даже, а нещо, което изниква като образ –звездното небе над България в някакво невъобразимо движение и в това небе бяха вградени очите на Рони.“ Реализирането на видеоклипа към „Грее нощта“ е осъществено с финансовата подкрепа на „Музикаутор“, а средствата са предоставени от фонда „Целеви проекти“.


Песента на „Насекомикс“ „Грее нощта“. Скоро ще споделим и видеоклипа.

„Беше ми много важно във всеки един момент нищо от това, което се случва, да не е случайно и да не е просто ей така. Всяка стъпка в заснемането на този клип има своя съществена причина – мястото, където сме снимали; хората, с които сме се срещали, т.е. да няма нито едно фалшиво нещо.“ – твърди Мария Арангелова.

Цялата история по създаването на видеоклипа започва миналото лято. Първите кадри са заснети на хижа „Иван Вазов“, където са снимали залеза и сина на хижарите – Кришна. Оператор на видеото е Владимир Михайлов. Екипът е срещнал изпитания както с атмосферните условия (миналото лято беше дъждовно), така и с пренасянето на техниката на такава височина, но снимането на небето е било „величествено преживяване“.

Втората част на снимките е направена в студио в София. Идеята на Мария е била да се срещнем с много близки до Рони хора. „Всички тях аз виждам в нейния ореол. Аз свързвам тези хора с нея.“ –казва режисьорката, която си поставя нелеката задача преживяването на тези хора в студиото да бъде истинско. „Всеки един от тези хора беше поставен в ситуация на преживяване, а не – застани там, за да те снимам.“ – споделя Мария Арангелова, в чийто видеоклип участват китаристът Михаил Йосифов, басистът Георги Дончев, дъщерите на Рони... Постпродукцията е направена в Индия, а монтажист на видеото е Златка Кохли.

Още за създаването на видеоклипа към „Грее нощта“ може да научите от разговора на Таня Иванова с Мария Арангелова чрез бутона „Аудио“.

На снимката: кадър от видеоклипа на „Грее нощта“