Спектакъл за обичта – „Чаплин“ идва на софийска сцена в Зала 1 на НДК на 14 октомври

Спектакъл за обичта – „Чаплин“ идва на софийска сцена в Зала 1 на НДК на 14 октомври

При споменаването на името на Чарли Чаплин изниква образът на „малкия“ човек с добро сърце, който преминава през всички трудности и изпитания и „поправя“ света, когато се налага. На 14 октомври в Зала 1 на НДК ще гледаме мюзикъла „Чаплин“ – постановка на Държавна опера – Варна. Режисьорът Борис Панкин го описва като „спектакъл за обичта“. Изпълнителят на главната роля Мариан Бачев изтъква приноса на Чарли Чаплин за човечеството. „Той променя представата за киното, превръща го в изкуство. И повече – той променя представата ни за света.“ – каза актьорът в интервю по Джаз ФМ.

Мюзикълът „Чаплин“ е написан от Крис Къртис през 2012 г. и след представянето му в Ню Йорк дойде в България още преди премиерата си в Лондон. Той бе представен на сцени във Варна, Банско, Балчик и Бургас, а на 14 октомври от 19 ч. ще го гледаме в Зала 1 на НДК. Звученето на музиката е в стилистиката на епохата – 30-те и 40-те години на миналия век. „Музиката е изключително красива, песните са прекрасно адаптирани на български език в превод на Борис Панкин и Даня Доганова и звучат в най-добрите традиции на „Дисни“. – казва Мариан Бачев.

Диригентът Страцимир Павлов е американски възпитаник, познава в дълбочина специфичната музикална материя, а едновременно с дирижирането свири на пианото. Танцуващ и пеещ хореограф е Анастасия Неделчева. Сценографията е на Константин Гарнизов. На сцената излизат 34-ма актьори, сменящи 130 костюма, създадени от Розина Макавеева. На Мариан Бачев ще му партнират Борислав Веженов (Сидни Чаплин), Десислава Николова (Хеда Хопър), както и артистите, балетът и оркестърът на Държавна опера – Варна. Постановката се реализира по специално договаряне с Bubbles Incorporated, S.A. & Roy Export, S.A.S. и Broadway Licensing. Джаз ФМ е медиен партньор на представянето в София.

От представленията досега Мариан Бачев е запазил силното чувство от хубавия контакт с публиката „В Летния театър, пълен наполовина заради ограниченията, публиката връща към сцената двойна любов. Ние пък играехме като за препълнена зала. Така се проверява истинската любов – когато сме заедно в добри и лоши дни. Свързва ни чувството на обич, което изпитваме с публиката, и енеригията, която си обменяме. Зрителите ще видят един абсолютно емоционален спектакъл. Той е част от моята любов, която искам да дам на публиката, и тя ми я връща стократно, за което много съм благодарен.“ – посочва актьорът.

  • Интервюто с Мариан Бачев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Билети за мюзикъла „Чаплин“ са налични в мрежата на Еventim и от Билетния център на НДК.

Снимка: Росен Донев