Специалното място на жените в музиката на Джулс Холанд: Sirens Of Song е новият албум на пианиста, композитор и телевизионен водещ

Специалното място на жените в музиката на Джулс Холанд: Sirens Of Song е новият албум на пианиста, композитор и телевизионен водещ

Джулс Холанд познава всички в света на музиката. Самият той музикант, от години британецът представя по Би Би Си и чрез други канали по целия свят своето предаване Later... with Jools Holland, в което разговаря и свири на пианото с тръгващите по пътя на музиката и с най-големите изпълнители в различни музикални жанрове. През 2011 г. той издаде албума Golden Age of Song, от който само във Великобритания се продадоха над 200 000 екземпляра, а на 24 ноември ще ни представи новия си Sirens Of Song. В него главните герои са жените – певици и текстопистки – от миналото и от днешния ден.

„Привилегия и чест е да събера за първи път заедно някои от най-чудесните женски гласове и текстописци на съвремието ни в този нов албум”, казва Джулс Холанд. В проекта си Sirens Of Song, който записва през годините заедно със своя Rhythm & Blues Orchestra, той включва такива любими от ефира на Джаз ФМ изпълнители като Джос Стоун, Лаура Мвула, Ейми Уайнхаус и Ърта Кит. И още в албума: Кайли, Емели Санде, Мелани Си, Кей Ти Тънстол, Имелда Мей..., съобщават издателите East West/„Орфей мюзик”.

Jools Holland & his Rhythm & Blues Orchestra – Sirens Of Song
Ruby Turner – Jumpin’ In The Morning
Joss Stone – Letting Me Down
Emeli Sandé – Love Me Or Leave Me
Louise Marshall – A Vow
Amy Winehouse – Monkey Man
Kylie – Should I Stay Or Should I Go
Mabel Ray – Sweet Bitter Love
Laura Mvula – See-Line Woman
Rumer – Lost Mind
Imelda May – Top To Bottom Boogie
KT Tunstall – Night And Day
Melanie C – I Wish
Ruby Turner – I Still Went Wrong
Eartha Kitt – Ain’t Misbehavin’

Джулс Холанд за песните в Sirens of Song:

Руби Търнър – Jumpin’ in the Morning
Руби става все по-добра и представя блестящо тази композиция на Рей Чарлз. В своята върхова форма Руби, заедно с оркестъра, показва важността на блуса.

Джос Стоун – Letting Me Down
Работата с Джос е сред най-интересните ми съвместни проекти – тя притежава зашеметяваща креативност, впуска се в музиката с вълна от емоции. Тя е изключителна като автор и вокалист.

Емели Санде – Love Me Or Leave Me
Тя е наистина забележителен съвременен артист, показващ зрялост и страст, съизмерими с високите стандарти от миналото. Емели притежава открояващ се стил и индивидуалност и затова изпълненията й са неповторими.

Луиз Маршъл – A Vow (Wendy Cope poem)
Тя е най-великата поетеса в музиката днес, а вокалите й са така мелодични!

Ейми Уайнхаус – Monkey Man
Винаги съм искал да срещна слушателите с тази песен. Изпълнението остана незабравим спомен за мен и за всеки, видял го на живо в Hootenanny през 2006 г. Ейми е скъп приятел, прекрасна жена и огромен талант. С нея си проправяхме път през блус бийт класиката. Ейми искаше да направи това правилно от раз и специално помоли на тромбон да свири легендарния Рико. Той откликна. Тя е невероятна!

Кайли – Should I Stay Or Should I Go
Перфектният музикален коктейл – вземете щипка от пианото на Professor Longhair, изберете пънк класика на Clash, поканете фантастична поп звезда в студиото на Холанд… Резултатът е налице.

Мейбъл Рей – Sweet Bitter Love
Малко познат музикален бисер, написан от легендарния американски соул и диско изпълнител Ван Маккой. Той бе лидер на бенд и талантлив текстописец, дал на света десетки класики, сред които обаче тази песен остава някак си в сянка. Мейбъл й дава нов живот с наситено с емоция вокално изпълнение.

Лаура Мвула – See-Line Woman
Брилянтна, просто брилянтна! Това е една от любимите ми песни (а те са много). Лаура обича да рискува. Тя внася абстрактност в песента и това те сграбчва на момента. Можете да чуете целия бенд, който крещи, имитирайки падане от скала.

Румър – Lost Mind
Гениалният Пърси Мейфийлд пише тази песен през 50-те. Той е познат като Поета на блуса. Със своя кадифен, магичен, отличителен глас Румър го пренася в XXI век.

Имелда Мей – Top To Bottom Boogie
Никое буги-вуги парти не е истинско без присъствието и заразителния дух на Имелда. Тя е кралицата на доброто настроение и тази песен бе направена специално за нея и моя бенд… Гарантирам, че ще танцувате!

Кей Ти Тънстол – Night And Day
Точно като чудесната Емели Санде, Кей Ти Тънстол има забележителен гласов диапазон, но не е известна в средите на джаза. Тя брилянтно интерпретира Коул Портър и впечатли цялото студио с невероятния си глас.

Мелани Си – I Wish
Със съвсем нов подход Мелани Си превръща класиката на Стиви Уондър в нещо много лично и пленително. Тя оживи нашия Rhythm & Blues Orchestra и сме й благодарни!

Руби Търнър – I Still Went Wrong
Това е една от любимите ми песни, които съм писал с Руби.

Ърта Кит – Ain’t Misbehavin’
Слава Богу, че записвахме, когато тази истинска джаз легенда пя в предаването ми Later... през пролетта на 2008 г. Дами и господа, за мен е чест и привилегия да представя Ърта Кит! Да споделя сцената с един или двама джаз гиганти през кариерата си е невероятен и запомнящ се момент в живота ми. Страхотен начин да приключа този нов албум. Приятно слушане!

Джос Стоун, Румър и Марк Алмънд са специалните гости, с които Джулс Холанд и неговият Rhythm & Blues Orchestra са на есенно-зимно турне в 32 града на Великобритания. Те ще имат две концертни дати в най-престижната зала – „Роял Албърт хол” в Лондон.