Специалността „Плакат и визуална комуникация“ в НХА със 70-годишен юбилей и поредица от изложби през есента

Специалността „Плакат и визуална комуникация“ в НХА със 70-годишен юбилей и поредица от изложби през есента

Тази година специалността „Плакат и визуална комуникация“ в НХА отбелязва своя 70-годишен юбилей. По този повод в следващите дни и месеци ни очаква поредица от интересни изложби, за които наскоро в ефира на Джаз ФМ разговаряхме с проф. Георги Янков – преподавател и ръководител на едноименната катедра в НХА. Тъй като той е един от инициаторите за създаването на филиал на Академията в Бургас, разговорът ни започна именно по тази тема. Цялото интервю на Таня Иванова с проф. Янков може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Магазия 1 преди реализирането на проекта, юни 2015 г. Снимка: Николай Младенов

„Това е една романтична идея, която стана реалност. Имахме среща с кмета на Бургас – г-н Николов, и той предложи няколко места, където би могъл да се разположи бъдещият филиал на НХА. Всички ние, които видяхме това място, разположено буквално на метри от водата, се влюбихме в него и решихме да бъде там. Тогава сградата беше в строеж и нямахме точно представа как ще изглежда, но наоколо беше пленително – от три страни виждаш морето. Това е място, което може да бъде навсякъде по света и се радвам, че все повече такива места се появяват в България. Мога да кажа, че в Бургас нещата се развиват с много бързи темпове.“ – твърди Георги Янков.

Магазия 1, снимка: порт Бургас

Проф. Янков разказва за историята на Магазия 1, разположена на пристанището в Бургас: „Самата сграда има много интересна история. Навремето, ако не се лъжа през 1903 г., е изградена като складова постройка. Интересното е, че металната конструкция, която се използва, е поръчана от Франция, от същата фирма, която е направила металната конструкция за Айфеловата кула – тя е много характерна със своите нитове, специални сглобки. Конструкцията беше реставрирана и този дух и характер, които носеше старото помещение, бяха решени по един нов, модерен начин.“

Кадър от откриването на изложбата на преподаватели от НХА в Магазия 1 през май тази година, снимка: Николай Младенов

Сградата на Магазия 1 има много прозорци, светлина и великолепна гледка. „Строителите сложиха и няколко капандури, горно оберлихт осветление. Надявам се първите студенти на НХА в Бургас да прекрачат прага през есента на 2018 г.“ – казва още проф. Янков.

Снимка: Николай Младенов

„Не е измислица морето
и щастието съществува!“
Христо Фотев

Това е едно мото от многото на Христо Фотев, които могат да бъдат прочетени из сградата на Магазия 1.

Детайл от Магазия 1, снимка: Николай Младенов

Магазия 1 е разположена на пристанището в Бургас, от което тръгва корабче за острова „Св. Анастасия“. Там е и порт Бургас, където спират големите туристически кораби. Сградата на Магазия 1 се откроява с дизайна си и неслучайно спечели награда за архитектура в раздела за иновативно решение.

Магазия 1 до морето, снимка: Николай Младенов

В очакване на поредица от изложби, посветени на 70-ия юбилей на специалността „Плакат и визуална комуникация“ по-долу правим обобщение на предстоящите събития. Накратко историята на специалността: преди 70 г. се открива ателието по плакат в един от новосъздадените четири отдела на Академията – отдела за графични изкуства. През годините става специалност „Приложна графика“, а по-късно специалност „Плакат“. „Тогава се е използвала да обслужва партийните нужди от нагледна агитация на режима. Реално плакатът като такъв в Академията се появява доста по-рано и хора като Стефан Баджов, Харалампи Тачев са първите наши приложни графици, които поставят основите на българския плакат. През десетилетията той ще се доразвива и ще поема в различни посоки.“ - обобщава проф. Янков.

Повече за историята на „Плакат и визуална комуникация“ четем в сайта на специалността:

През 1947 г. се създават четири отдела към Академията: за изящни изкуства, за приложни изкуства, за графични изкуства и учители по художествено възпитание. Ателието по плакат се открива тогава в отдела за графични изкуства. Първият преподавател е известният художник Борис Иванов, през следващите години преподават Никола Мирчев, Георги Атанасов, Преслав Кършовски и Любен Зидаров.

През 1956 година след конкурс за доцент по плакат в специалността идва Александър Поплилов, за да остави зад гърба си повече от 30 випуска свои възпитаници, които определят облика на българския плакат в последните десетилетия. Два последователни мандата той е ректор на Художествената академия. От 1967 г. е професор по приложна графика. Проф. Поплилов води плакат заедно с младите си тогава колеги Димитър Серезлиев и Иван Газдов – днес доайен на специалността с над 40-годишна преподавателска дейност, основател на клуб „Визуална фантазия“, която по късно прераства и в дисциплина. Автор на множество книги за плаката и образованието по плакат.

През годините плакат преподават още Петър Петров, Людмил Чехларов и Димитър Тасев. По шрифт – Васил Йончев, който създава програмата и въвежда тази дисциплина в Академията. Негов асистент, а по късно и основен преподавател е Димитър Трендафилов, който разширява обучението като шрифт и калиграфия. Последователно по цветен етюд преподават Симеон Халачев и Бойчо Григоров.

Под гостоприемния покрив на катедра „Плакат“ се раждат нови специалности в НХА – „Дизайн“ с ръководител Васил Стоянов, „Текстил“ с ръководител Марин Върбанов и „Художествено пространствено оформление“ с ръководител Георги Петров.

Via Pontica – X Фестивал на младите в изкуството

Изложбата се открива на 15 септември в Художествената галерия в Балчик, където може да се види от 12 до 20-ти този месец. Експозицията включва подбор на плакати от дипломни серии на бакалаври и магистри от специалност „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия. Куратор е проф. д-р Николай Младенов.

70 години от създаването на специалност „Плакат и визуална комуникация“

Изложбата ще бъде открита на 27 септември в Арт център „Банкя“. За мястото проф. Янков казва: „Това е една красива, стара постройка, която е реновирана, вътре е решена модерно. Хората, които работят там, са ентусиасти и искат да превърнат мястото в културен център. Хубаво е, че има такива помисли не всичко да бъде концентрирано в центъра на София.“

В изложбата ще видим работи на преподаватели – настоящи и бивши, както и учебни и дипломни плакати на студенти. „Една ретроспективна и в същото време представителна изложба за сегашното състояние на специалност „Плакат“. Експозицията включва около 70 плаката, които ще бъдат показани на 3 етажа.“ – допълва проф. Янков.

70 години от основаването на Димитровград – изложба и представяне на календар

„Тъй като Димитровград е родоначалник на Театралното биенале, което по-късно прераства в Триенале на сценичния плакат, всички плакатисти имат сантиментално отношение към този град.“ – казва проф. Янков. Управата на Димитровград се е обърнала към специалността „Плакат и визуална комуникация“ с молба да направи изложба като темата е „70 години Димитровград“, а участниците имат свобода в подхода и интерпретацията й. „Мисля, че стана една доста симпатична и пъстра колекция от плакати.“ – твърди Георги Янков. На 2 септември, празника на Димитровград, в лятната читалня на градската библиотека „Пеньо Пенев“ се състоя премиерата на официалния общински календар за 2017/2018 г., представен от гл. ас. д-р Ненко Атанасов – куратор на изложбата, която ще бъде открита в средата на октомври.

80 години от рождението на Димитър Трендафилов, галерия „Червената точка“, 11 октомври - 11 ноември

На 2 септември проф. Димитър Трендафилов трябваше да празнува 80-ия си рожден ден, но художникът ни напусна преди година. Той е имал идеята да направи изложба по случай юбилея, а сега неговите студенти, ученици и приятели са решили да реализират тази негова мечта. Изложбата включва работи, които проф. Трендафилов е подарявал през годините на свои приятели. Произведенията са от различни области на графичното изкуство – калиграфия, шрифт, сериграфия, ебру – ретроспекция на различни периоди от неговото творчество. Любопитно е, че в експозицията ще видим и последните 5 работи на Димитър Трендафилов, чието отпечатване е финансирано от организаторите специално за събитието.

Димитър Трендафилов и Димитър Тасев

Димитър Тасев на 80 години, галерия „Академия“ в НХА, 30 октомври – 12 ноември

Скоро ще откриете подробности за изложбата във фейсбук страницата на катедра „Плакат и визуална комуникация“.

Тази есен предстоят и две интересни прояви на специалността „Плакат и визуална комуникация“ на международната сцена. Едната е в Казахстан, тъй като НХА е в културен диалог и договорни отношения с Академията там. Участниците ще представят българска кирилица, шрифт и калиграфия. Идеята е да се покаже нашата школа, която е различна от руската. В Берлин ще бъде представено продължение на изложбата „Право и справедливост“, която сега се казва „Работа 2020 г.“. Тя е под шапката на Германските профсъюзи и се фокусира върху това как ще се работи в Европа през 2020 г., какво ще представлява работното място и работните взаимоотношения. Куратор на изложбата е Емилио Бората, току-що дипломирал се бакалавър, който е поканил за участие свои колеги от Полша, Германия, Франция.