Солистите от миланския оперен театър „Ла Скала” Марио Маланини и Алиса Зиновиева се завръщат за „Трубадур” в Зала 1 на НДК на 10 декември

Солистите от миланския оперен театър „Ла Скала” Марио Маланини и Алиса Зиновиева се завръщат за „Трубадур” в Зала 1 на НДК на 10 декември

И отново оперни звезди от България и от чужбина в поредната суперпродукция на „Монте мюзик” и Държавна опера – Русе: на 10 декември в Зала 1 на НДК ще видим „Трубадур” от Верди с участието на оперните величия Алиса Зиновиева и Марио Маланини, познати ни от сцената на миланската опера „Ла Скала”, Даниела Дякова и Александър Крунев. Преди година знаменитите солисти на италианския оперен театър отново бяха в България, за да представят на същата сцена операта „Тоска” от Пучини.

Верди написва „Трубадур” след големия успех на „Риголето” по драмата на испанския писател-романтик Антонио Гарсия Гутиерес. Либретото е на Салваторе Камарано и Теофил Готие, а причудливата и екстравагантна история на Трубадур пренася зрителите в испанските страсти и романтика. Верди композира произведението си само за 21 дни, а критиката и публиката единодушно определят „Трубадур” като едно от най-красивите, мелодични и въздействащи произведения на всички времена.

По традиция „Монте мюзик” и Държавна опера – Русе залагат на силната селекция на солисти, перфектни хор и оркестър, красиви декори и професионално озвучаване, а диригентът Найден Тодоров се грижи огромната продукция да остави в захлас публиката в Зала 1 на НДК. В „Трубадур” ще вземат участват над 150 изпълнители – солисти, хор и оркестър на Държавна опера – Русе.

Марио Маланини, в ролята на Манрико, е един от най-популярните италиански тенори, който пее на най-големите оперни сцени в света от Виена до Париж и от Лондон до Ню Йорк. Той е работил с най-добрите диригенти на нашето време – Джузепе Патене, Джузепе Синополи, Рикардо Мути, Клаудио Абадо и др. Сопраното Алиса Зиновиева прави изключително впечатление, когато през 2003 г. се явява на конкурса в Миланската скала за Академията към театъра за усъвършенстване на млади оперни певци. Тогава тя се представя с арията на Дездемона от операта „Отело” на Джузепе Верди. Рикардо Мути е в комисията и пожелава тя да изпълни и арията на Тоска от едноименната опера на Пучини. Алиса е избрана от 700 кандидати с бал от 9.50 точки от 10 възможни. Младото сопрано счита себе си за благословена, че е имала шанса да се срещне на сцената с колоси като Пласидо Доминго, Рикардо Мути и още много други. Миналия ноември Алиса Зиновиева и Марио Маланини спечелиха сърцата на българската публика с изпълненията си в „Тоска” на сцената на Зала 1 на НДК. На 10 декември в „Трубадур” Зиновиева ще гостува в ролята на Леонора.

Впечатленията на софийската публика от баритона Александър Крунев са съвсем пресни след брилянтото му превъплъщение в образа на Риголето от едноименната опера в Зала 1 на НДК в края на октомври. В „Трубадур” Крунев ще играе граф Ди Луна. В ролята на Азучена ще видим българското мецосопрано Даниела Дякова – чест гост в големи оперни спектали в България и Европа заради огромния си вокален и артистичен талант.

Оперната постановка „Трубадур” е част от програмата на престижния Новогодишен музикален фестивал на НДК, а билети за нея вече се продават в Билетния център на НДК, мрежите на „Ивентим” и „Тикетпортал”. Цените са от 20 до 60 лв.

На снимката: Алиса Зиновиева.