Солисти от сцените на „Арена Ди Верона“, миланската „Скала“ и „Болшой театър“ участват в „Севилският бръснар“ на 6 март в НДК

Солисти от сцените на „Арена Ди Верона“, миланската „Скала“ и „Болшой театър“ участват в „Севилският бръснар“ на 6 март в НДК


Марина Де Лизо, Владислав Горай и Деян Вачков са гост-звездите в оперната продукция „Севилският бръснар“, на която ще се насладим на 6 март в Зала 1 на НДК. Те се присъединяват към балета, хора и оркестъра на Държавна опера – Русе, за да ни представят една от най-жизнерадостните и весели опери на всички времена. Ще се любуваме и на изпълненията на доказалите класата си на сцената на Зала 1 на НДК солисти Александър Крунев в ролята на Фигаро и Пламен Бейков като доктор Бартоло. Диригент на спектакъла е Найден Тодоров – двукратният носител на престижната награда „Кристална лира“, връчвана от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ.

Малко са оперите, а още по-малко – комичните, в които има толкова много любими на милиони хора арии, дуети и ансамбли. Росини сам избира да композира „Севилският бръснар“, вдъхновен от сюжета на едноименната пиеса на Пиер Бомарше. Само на 24 години той пише музиката с истинска страст и успява да създаде блестящ шедьовър на музикалната литература за по-малко от 20 дни.

Италианското мецосопрано Марина Де Лизо ще се превъплати в ролята на Розина. След като се дипломира с отличие, тя дебютира на сцената на „Ла Скала“ като Изабела от операта „Итиалианката в Алжир“ на Росини. Кариерата й продължава на сцените на „Театро Ди Верона“, „Театро Олимпико“ – Виченца, театър „Шанз-Елизе“ – Париж и в почти всички големи оперни театри в Европа. Марина участва в звукозаписи на едни от най-големите лейбъли в света, включително с изпълнения на арии на Розина от „Севилският бръснар“.

За първи път в България ще се насладим на таланта на тенора Владислав Горай – солист на Държавната опера в Одеса и носител на званието Почетен артист на Украйна. Биографията на Горай е богата – участвал е в концерти, оперни проекти и фестивали в цял свят – Баку, Москва, Тел Авив, Торонто, Ню Йорк, Маями, Буенос Айрес и др.

Към звездното трио се присъединява и българският бас Деян Вачков, определян от мнозина като „новия Борис Христов“. Дебютът в ролята на дон Базилио в „Севилският бръснар“ му носи специалната награда от конкурса „Белведере“ във Виена. Талантливият солист шлифова гласа си в Академията за млади певци на знаменитата „Ла Скала“. Пее в спектакли в Канада, Генуа, Триест, в продукциите на Дзефирели „Кармен“ и „Аида“ на сцената на „Арена ди Верона“, както и в оперните театри в Неапол, Венеция, Токио, Лайпциг, Франкфурт, Валенсия, Сиатъл, Билбао, Мадрид.

Режисьор на спектакъла е номинираният за наградата „Икар“ Боян Иванов. Заедно с хореографа на балет „Арабеск“ Ангелина Гаврилова той добавя към популярното и обичано оперно заглавие необичаен танцов прочит, без да се нарушават сюжетът и музикалната драматургия.

Билетите за „Севилският бръснар“ са в продажба в мрежите на „Ивентим“ и „Тикетпортал“. Цените са от 20 до 80 лв.