Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ отбелязва 50-годишен юбилей с концерт на Европейския музикален фестивал

Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ отбелязва 50-годишен юбилей с концерт на Европейския музикален фестивал

Софийският камерен хор „Васил Арнаудов“ ще отбележи 50 години от създаването си с концерт на Европейския музикален фестивал. Програмата „Посвещения“ ще бъде представена на 17 април в Балната зала на Националната художествена галерия от 11:30 ч. и е централно събитие през юбилейната за състава година. Под диригентството на проф. Теодора Павлович – дългогодишен диригент и художествен ръководител на хора, ще бъдат изпълнени най-стойностните творби, създадени специално за този ансамбъл.

Създаден през 1966 г., Софийският камерен хор започва работа под ръководството на Ирина Щиглич, а от сезон 1967/68 г. негов главен диригент става харизматичният български музикант Васил Арнаудов. От 1969 до 1991 г. съставът осъществява концертни турнета в редица европейски страни и Япония, завоюва първи награди от международни конкурси, участва в престижни фестивали и реализира много записи. През този период Софийският камерен хор носи името на големия български композитор Любомир Пипков (1904-1974). През 1991 година, след внезапната смърт на проф. Васил Арнаудов, хорът приема неговото име и под диригентството на Теодора Павлович продължава активната концертна и звукозаписна дейност. За изминалите 50 години хорът е реализирал 1500 концерта в 22 страни на Европа и в Япония, стотици премиери на нови творби, много от които създадени специално за хора, записи и концерти за радио и телевизионни компании като Би Би Си – Лондон, „Дойче веле“, Радио Ватикана и др.

Програмата на концерта „Посвещения“ съдържа песни от Александър Текелиев, Милко Коларов, Георги Арнаудов, Михаил Луканов и други автори. Премиерно ще прозвучи и най-новата творба в репертоара му – „Богородице, Дево, радуйся“, написана от Велислава Франта (САЩ) специално за 50-годишния юбилей. Освен с живите изпълнения, забележителната история на хора ще оживее и в мултимедийна презентация, запечатала емблематични моменти от кариерата на състава. Творби от Любомир Пипков, Константин Илиев, Иван Спасов и Тодор Попов ще чуем на аудио и видеозаписи в автентичните им първи изпълнения от Софийския камерен хор „Любомир Пипков“ под диригентството на самия проф. Арнаудов. В подготовката на концерта участват асистент-диригента Галина Луканова и вокалния педагог Доброслава Иванова.

Концертът на 17 април се включва и в Националната инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, която се провежда в цялата страна от 15 до 17 април. Кампанията има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това демократично и въздействащо изкуство и да демонстрира потенциала и желанието за развитието на българските хорове у нас.

Европейският музикален фестивал, организиран от агенция „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г. Съорганизатор е Министерството на културата. Фестивалът се провежда под патронажа на вицепремиера Румяна Бъчварова и кмета на София Йорданка Фандъкова.

  • Билетите за концерта са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.