Софийски камерен хор „В. Арнаудов” и Симфониета „София“ представят „Музикален коктейл“

Софийски камерен хор „В. Арнаудов” и Симфониета „София“ представят „Музикален коктейл“

На 15 май, в рамките на четиринадесетия „Европейски музикален фестивал“, ще бъде представена програмата „Музикален коктейл” с участието на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов” с ръководител проф. Теодора Павлович и камерен състав от оркестър Симфониета „София“. В програмата са подбрани предимно творби на съвременни европейски композитори. Концертът ще се състои в залата на Общински културен институт „Надежда“ от 19:00 ч. с вход свободен. Събитието се организира от „Кантус Фирмус“, съвместно с ОКИ „Надежда“ и със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община.

Концертът ще започне с премиерно изпълнение за София на Симфония №3 от известния български композитор Ясен Воденичаров, който живее в Париж. Воденичаров е един от най-ярките и интересни наши автори. Той е възпитаник на проф. Тъпков в НМА, София, а през 1998 г. завършва Висшата държавна консерватория в Париж при проф. Пол Мефано. Учи също музика и музикознание на ХХ век в IRCAM (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique) и във Висшата школа за социални науки към Сорбоната под ръководството на проф. Юг Дюфур. През 1993 г. е отличен с Голямата награда на десетия Международен конкурс по композиция в Токио, Япония. Симфония №3 е написана за две пиана, ударни инструменти и струнни и е едно от последните произведения на Воденичаров. В изпълнението на Симфониета „София“ като солист и диригент ще гостува Никола Петров (ударни инструменти).

Основна част от програмата „Музикален коктейл“ са няколко песни, които ще прозвучат в изпълнение на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“. Техни автори са Миклош Кочар (Унгария), Витаутас Мишкинис (Литва), Франческо Милита (Италия), Михаел Бойесен (Дания), както и българката Веселина Драголова-Данаилова.

В програмата ще бъдат изпълнени също и три канцони на Джоакино Росини „Вяра, надежда, милосърдие”. В края на месец април СКХ „В. Арнаудов“ участва с голям успех на Четвъртия световен хоров фестивал на мюзикъла, който се проведе в Солун, и изнесе концерт в залата на Университета „Аристотелис“.

"Европейски музикален фестивал" се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г. Форумът е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г.