София вече е част от световния формат Restaurant Week. През септември ни очаква най-вкусната седмица

София вече е част от световния формат Restaurant Week. През септември ни очаква най-вкусната седмица

София ще е първият град в България, който се включва в световния формат за кулинарно изкуство Restaurant Week („Седмица на ресторантите“). Кулинарната седмица ще започне на 11 септември и ще завърши в Деня на София - 17 септември. Основната идея и мисия на събитието е на достъпни цени всеки да има възможност да опита качествена кухня и разнообразна храна в  доказали се с гастрономически умения и отлично обслужване заведения. В първото издание на Restaurant Week тази година участват 25 ресторанта, в които ще се предлага два вида тристепенно меню на стойност 25 лева. В критериите за подбора на участващите ресторанти е обърнато специално внимание на уникалността на кухнята и интериора, вкусовите качества на предлаганата храна и отличното обслужване. Специално внимание е отделено на различните видове национална и екзотична кухня. Затова мотото и призив на събитието е: „Открий вкусовете на София!“.

Софиянци и гостите на столицата ще могат да продължат и през септември усещането си за свобода и лято с различни вкусове от цял свят. В столицата непрекъснато нараства броят на ресторантите, които предлагат качествена, вкусна и професионално поднесена храна. София вече има всички шансове да се превърне в дестинация и за кулинарен туризъм. Това е тенденция, която се развива мащабно в последните години по целия свят. Очаква се Sofia Restaurant Week да даде на чуждестранните туристи още една причина да посетят столицата в началото на септември.

В този фестивал на ресторантите всеки ще може да опита френска, арменска, сръбска, средиземноморска, италианска, българска, турска, японска и веганска кухня. Всеки от шефовете на ресторантите е подбрал специално меню, което най-добре характеризира и дава представа за облика на ресторанта и типа кухня, който представя.

За инициативата по света     
Форматът Restaurant Week води началото си още преди 24 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. В обслужването и изхранването на репортерите се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. Restaurant Week бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 градове в света и непрекъснато се развива.

По традиция в голяма част от европейските столици тази феерия от вкусове на достъпна цена се провежда вече два пъти годишно – есен – пролет или лято – зима. Понякога една седмица не е достатъчна и форматът може да достигне до над 10 дни. В Холандия тази седмица вече е станала национална, като само в Амстердам се включват всяка година над 100 реномирани ресторанта.

За всички, които искат да участват в Sofia Restaurant Week ще могат да направят резервация през мобилното приложение нa www.sofiarestaurantweek.com след 1 септември.

Организатори на Sofia Restaurant Week са едни от лидерите на печатните и онлайн гидове в България: Sofia In Your Pocket, Zavedenia.BG, Sofia the Insider's Guide с подкрепата на Столична община. Джаз ФМ радио е медиен партньор.

Ресторантите, които участват в Sofia Restaurant Week, са: клуб „Пушкин“, Edosushi, Crystal Steak House, Di Valli, „Егур“, „33 Гастронавта“, L'instant, „Шафран“, „Кактус“, Orient Garden, MOMA, „Кастело ди Сан Марино“, „Сезони“ (х-л „Хилтън“), „Соул китчън“, „Табиет“, „Таланти“, „Котилото“, „Багри“, „Вино и тапас“, винарна „Избата“, „Мармо“, „Розе“, „Щастливото прасе“, „Петрус“.