София в деня на 129-та годишнина от Съединението

София в деня на 129-та годишнина от Съединението

София отбелязва на 6 септември Деня на Съединението с тържествена церемония пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг (бул. „Васил Левски” №81). В събитието от 11:30 ч. ще вземат участие Мъжки вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Красимира Кузманова. Слово за Съединението ще произнесе издателят Божана Апостолова.

За Деня на Съединението Националният военноисторически музей ни кани да разгледаме най-новата изложба „София – столица на съединена България”. Тя пресъздава атмосферата и живота в младата по онова време столица, а уникални фотоси разкриват духа на града от 80-те и 90-те години на XIX в. Снимките представят сгради – Военния клуб, Военното министерство, Държавната печатница, а също и религиозни храмове и цялостния облика на улиците по онова време. „Така ще видим как столицата се променя от един прашен град към град с европейска визия”, посочи в интервю за Джаз ФМ Калина Хинкова от екипа на Националния военноисторически музей. Тя разказа, че в подкрепа на снимковия материал посетителите ще можем да се запознаем със спомени на съвременици на Съединението, като цитира думите на военния кореспондент Артур фон Ху: „В българската столица се забелязва навсякъде стремеж към прогрес и не е далеч времето, когато тя ще стане прекрасен европейски град”. От фонда на музея в изложбата е включена и първата карта на София от 1879 г. – тя е ръчна изработка и от нея ще видим какъв е бил мащабът на града по онова време. Още щрихи към увлекателната история добавят и интересни експонати от тогавашна София. От материалите в изложбата ще видим какви фенери софиянци са използвали тогава за придвижване по нощните улици на града, както и как се осъществява прехода от традиционното облекло към европейската мода. Част от изложбата е и документалният филм на Светослав Овчаров „Часът на нашето Съединение“. На 6 септември Националният военноисторически музей ще посреща посетителите с Ден на отворените врати и свободен достъп до специалната, хронологичната и външната си експозиция от 10 до 18 ч. Изложбата „София – столица на съединена България” може да бъде разгледана до 5 октомври.

Още няколко столични музея ще работят при свободен вход на 6 септември – Националната художествена галерия ще е отворена от 10 до 18 часа, а от 10 до 17:30 ч. ще работят Музеят на християнското изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски” и Музеят на социалистическото изкуство.