София участва с десетки събития в общоевропейските инициативи Седмица на мобилността, Седмица на спорта и Дни на наследството

София участва с десетки събития в общоевропейските инициативи Седмица на мобилността, Седмица на спорта и Дни на наследството

Десетки събития ни събират в цяла София в три общоевропейски инициативи, посветени на градската мобилност, спорта и културното наследство

Европейска седмица на мобилността

До 22 септември продължава Европейската седмица на мобилността. През вчерашния ден бяха организирани Ден на отворените врати в „Метрополитен“, нощно лекоатлетическо бягане и нощна велоразходка.

Днес до 19 часа паркоместа в центъра на София са преобразени в площадки за култура, изкуство, спорт, отмора, общуване, забавление. Един от центровете на световната инициатива PARK(ing) Day е Домът на Европа (ул. „Георги С. Раковски“ № 124), където до 17 ч. временно ще бъде разположен нов тип „увеселителен парк“. Благодарение на специално инсталирана за случая платформа, която ще издига гостите на 10 метра над земята, те ще могат да видят заобикалящото ги улично пространство от нов и различен ъгъл. Успоредно с това забавляващите се в този импровизиран „увеселителен парк“ ще могат да научат повече за европейските институции, а и да отдъхнат на специалната #европейка. Желаещите да посетят „парка“ могат да дойдат със своите велосипеди и да паркират на велоспирка „Европа“ пред сградата. Преобразеният паркинг ще бъде едновременно място за почивка и за обмяна на идеи по важни теми от европейския дневен ред. На паркомястото на ул. „Цар Шишман“ №30 пък ще се правят къщички за птици, които след това можем да поставим в двора или в парка. От 10 до 14 часа ще се проведе Ден на отворени врати в „Столичен електротранспорт“ – мястото е тролейбусно депо „Искър” на бул. „Амстердам” № 17. До края на празниците на 22 септември ретротрамвай ще се движи от площад „Журналист“ до Централна гара. Със свои изпълнения днес ще участват ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

На 19 септември от 10 ч. велоразходка из Софийската Мала Света гора започва в центъра на Бухово и завършва в Нови Искър. Общата дължина на маршрута е около 40 км. Организиран е транспорт от автостанция „Изток“ (9 ч.) Провеждащият се в Княжеската градина Extreme Fest се включва с лонгборд училище от 16 до 18 ч.

С пешеходна разходка из Лозенската планина и нейните манастири (тръгване в 10:30 ч. от село Пасарел) продължава Европейската седмица на мобилността на 20 септември. Към лонгборд училището Extreme Fest добавя от 17:30 едночасов фрийрън.

22 септември е поредният Ден без автомобили. От 9 до 17 ч. ще бъде забранено влизането на превозни средства в зоната между бул. „Княз Александър Дондуков”, ул. „11-ти август”, ул. „Врабча”, бул. „Васил Левски”, ул. „Аксаков”, ул. „6-ти септември”, ул. „Ген. Гурко”, ул. „Леге”, ул. „Позитано”, бул. „Витоша”, с изключение на граничните улици и булеварди. На ул. „Генерал Гурко“ при Националния стадион ще се състоят поредица от събития. Ще има открити уроци по йога и по китайското бойно изкуство тай чи. Студентите от Техническия университет ще покажат електро-водородния си автомобил, създаден с помощта на ученици, с който ще участват в европейско състезание. Ще видим електромобили, кондензаторни автобуси, триколесни велосипеди... Очакват ни състезания по майсторско управление на велосипед, ще има и велоработилница. С възможностите за лесно придвижване в града ще ни запознаят Центърът за градска мобилност и Сдружение „Гражданска инициатива за модерен транспорт“. Правилата за оказване на първа долекарска помощ ще усвоим от интерактивен образователен спектакъл. Ще слушаме музика от стрийт групата „Нак-букту“, ще танцуваме танго.

Европейски дни на наследството

В Европейските дни на наследството в събота и неделя над 23 знакови здания в София ще отворят врати за посетители. Организатори са Столичната община, Министерството на културата и Френският институт в България. Отворени ще бъдат синагогата, джамията, Българската народна банка, Президентството, Министерският съвет, Столичната община, Софийската градска художествена галерия, Националният музей на българското изобразително изкуство, Народният театър „Иван Вазов“, Френският институт в София и френската резиденция, концертен комплекс „България“, Софийската опера и балет, Централният военен клуб, БАН, базиликата „Св. София“ и подземният музей там с гробницата на Хонорий, Националната художествена академия, Националната библиотека, Военният мавзолей-костница с църквата „Св. Георги“, Българското национално радио, Британският съвет, Военната академия.

Военният мавзолей-костница е един от слабо познатите за широката общественост исторически обекти, но тачен като светиня на българската бойна слава. По случай Архангелова задушница в него се отслужва ритуал-панихида в памет на хилядите загинали герои. Тази традиция е забравена в периода 1957 – 1990 г. поради конюнктурни съображения, но след промените, по инициатива на НВИМ, отново всяка първа събота на месец ноември се отдава заслужена почит на загиналите при изпълнение на войнския си дълг.

Военният мавзолей-костница представлява цялостен мемориален комплекс, който се състои от мавзолей, църква и парк-градина. За да достигне днешния си вид, той преминава през различни етапи.

Идеята за създаване на българско военно гробище на загинали във войните датира още от Първата световна война. По подобие на други европейски армии, Министерството на войната взема решение да извади костите на загиналите и да ги събере в специално военно гробище. За целта през 1926 г. Столичната градска община отделя парцел в югоизточния край на Централните градски гробища. Първоначално костите на 3650 починали са поставени в осем бетонни подземни костници върху дървени греди. Те обаче започват да гният и не са добро решение за съхранение и поради това е решено да се строи надземна костница.

През 1935 г. е обявен конкурс за изграждането на надземни костници за съхранение костите на 4000 покойници, постройка за параклис за малки религиозни служби и ограда с подходящ портал. Първа награда получава арх. П. Цветков и скулптура Ал. Занков с наслов на проекта „Победа“. Авторите разделят парковата площ на костници със скромен параклис и обелиск, площад за строяване на представителните военни части, стопански двор със складове и главен портал. Тъй като строителството се забавя, а съхранението на костите в подземието е неподходящо, е изготвен проект за направата на стенни касети, който е възложен за изпълнение на трима художници-резбари – проф. Т. Христов, Петър Кушлев и Методи Балалчев.

През 1943 г. е построена църквата „Св. Георги Победоносец“, а с поставянето през 1946 г. на бронзовата фигура на българския войн пред портала на гробището архитектурно се оформя и завършва Военният мавзолей-костница.

Нов елемент в историята на Военния мавзолей-костница е полагането на костите на видни български военачалници. Пример в това отношение са извършените ритуали във връзка с препограбването на свещена пръст от гроба в Скопие на полк. Борис Драганов и тленните останки на ген. Никола Жеков. През 2013 г. са поставени паметни плочи с имената на българските военнослужещи, загинали при изпълнение на воинския си дълг в операциите в Камбоджа и Ирак.

Национален военноисторически музей

В събота и в неделя в 10 и в 14 ч. ще започват три културно-исторически тура с екскурзовод, с продължителност от 2 до 3 часа – „Ларгото“ (Президентство, административната сграда на Народното събрание – бившият Партиен дом, Министерският съвет, ЦУМ, хотел „София – Балкан“), „Св. София“ (базиликата „Св. София“, подземният музей там, гробницата на Хонорий, Централният военен клуб) и „Толерантна София“ (джамията, синагогата, католическата катедрала)

Европейските дни на наследството в България 2015 продължават в периода от 24 до 27 септември със серия събития в цяла България под надслов „Културно наследство и местно устойчиво развитие“.

Европейска седмица на спорта

В „Екстрийм фест“ днес, в събота и в неделя в Княжеската градина (около Паметника на Съветската армия) ще можем да се включим в 10 екстремни спорта, практикувани на открито в градската среда. Дисциплините ще са общо над 20. Дрифт, мото стънт, картинг, бънджи кран, BMX, ролерблейд, стена за катерене, фрийрън, брейк танци, баскет 3х3... Събитията са днес от 19 до 22:30 ч., утре – от 12 до 22:30 ч. и в неделя от 12 до 20 ч. Входът за всички тях е свободен. Организаторите са се погрижили посетителите да получат уроци от професионалисти. Събитието включва много демонстрации, състезания и презентации в други спортове и дисциплини. Ще звучи и много музика – Pavel Petrov, &Mr. K & TBA, Camp Sessions: Emil Prize & Sava. Проектът се реализира от сдружение Level 7 и е подкрепен от Програма за съфинансиране на спортни събития, форуми, кампании и инициативи под патронажа на кмета на Столична община за 2015 г. Това е поредното събитие от програмата на кампанията за домакинството ни през 2018 г. като Европейска столица на спорта.

Снимка: авторът