София този уикенд: изкуство и литература на пазар „Димитър Петков“, писатели четат любими книги край езерото „Ариана“, музиканти пеят за „Карадере“ на Лятната естрада, деца рисуват с художника Пенко Гелев, празник на осиновителите в Зоопарка

София този уикенд: изкуство и литература на пазар „Димитър Петков“, писатели четат любими книги край езерото „Ариана“, музиканти пеят за „Карадере“ на Лятната естрада, деца рисуват с художника Пенко Гелев, празник на осиновителите в Зоопарка

Обновеният пазар „Димитър Петков“ ще посрещне първите си посетители като градска медия за изкуство. След 10:30 ч. в неделя творци ще изложат ръчно изработени предмети, художници ще открият изложба, писатели ще четат книги, а ние ще участваме в благотворителни работилници. Млади дизайнери на ръчно изработени изделия от 12 организации към BazArt.bg ще представят работите си пред нова и по-широка публика: аксесоари от тийм пънк културата, пачуърк, декупаж, 3D творения в стилове и техники, използвани от младите автори на Teamstoppers, Mille Art, „Кръгче и Кравайче“, „Запечатано с целувка“, са част от предложенията. На пазара ще има литературно четене с участието на Калин Терзийски и други писатели, изложба на Нина Райчева и Ивайло Петров. В събитието ще се включи и Софийският духов оркестър. Заедно с младежите от фондация „Светът на Мария“ ще можем да изработим изделия в подкрепа на хора с интелектуални затруднения. Инициативата за артистичното оживление е на Столичната община, „Пазари Възраждане“ ЕАД и Асоциацията за развитие на София. Тя е част от усилията на екипа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата за отваряне на повече място за изкуство в градската среда. Обновения пазар „Димитър Петков“ в 10:30 ч. в неделя ще открият заместник-кметът по културата д-р Тодор Чобанов и директорът на „Пазари Възраждане“ Маргарита Александрова.

Любими писатели ще четат свои любими детски книжки в събота и неделя между езерото „Ариана“ и Площадката със слончето в Борисовата градина. В инициативата си „Походът на книгите“ асоциация „Българска книга“ и Библиотечно-информационната асоциация ще издигнат шатри за изкуство в„Градски кът за четене“ и там ще ни посрещнат между 11 и 17 ч. с пространство за четения, игри, кът за споделяне на книги, арт работилници с илюстратори и изяви на български писатели. В събота свои любими детски книжки на присъстващите малчугани ще четат Калин Терзийски (13:15 ч.), Теодора Димова (14 ч.) и Петя Кокудева (14:45 ч.). От 15:30 ч. илюстраторът на детски книги Ралица Мануилова, вдъхнала живот на героите от поредицата „Борковите патила“, ще напътства децата в творческа работилница с награди. В неделя детски книжки ще четат писателите Васил Георгиев (11 ч.), Зорница Христова (11:45 ч.), Стефан Иванов (12:30 ч., „Приказка без край“), Георги Господинов (13:15 ч.) и Ангел Игов (14 ч.). Съботният ден ще започне в 11 ч. с четене, игри и работилница с „Голямата ваканция“, а в неделя в 14:45 ч. ще бъдат представени заглавията от списъка за наградата „Бисерче вълшебно“. И в двата дни от 16:15 ч.: забавления за деца с въображение – с игри и награди. Организаторите ни канят да се включим и в благородната акция „Книги за споделяне“ на студентите от департамент „Масови комуникации“ на НБУ, които ще приемат и даряват детски книжки. През целия уикенд ще слушаме музикална програма с приказките от любими детски плочи и ще имаме на разположение пространства за рисуване и игри с еко материали. От екологични материали са изработени и приказните интериори в литературната шатра, а създатели са студентите по интериорен дизайн в Нов български университет Габриела Чеглайска, Габриела Стайкова и Катерина Стойчева. Джаз ФМ е медиен партньор на „Походът на книгите“.

И тази събота деца ще рисуват фантастични герои с художника Пенко Гелев, илюстратор на „Вълшебната флейта“, в Националния музей на българското изобразително изкуство (Националната художествена галерия). Това е поредната събота на работилниците „Фантастични светове – рисуване на същества и герои“, които съпътстват изложбата на художника там. До 22 април можем да разгледаме неговите илюстрации към „Вълшебната флейта“, а още веднъж – на 19 април, да имаме удоволствието лично авторът да ни напътства в рисуването. Творческите срещи за малки и големи са от 12 ч. при свободен вход, включително за изложбата.

За запазването на последните няколко диви плажа по морето, ценни заради биоразнообразието, което съхраняват, на концерт на Лятната естрада в Борисовата градина в 17 ч. в неделя излизат повече от десет български групи, сред които „Акага“, Blues Traffic, D2, „Хоризонт“, „Мерудия“, „Бейбифейс клан“, „Магистри“, „Абсолютно начинаещи“ и „Радула“. Концертът ще продължи 4 часа, а преди него отново край Лятната естрада деца ще имат възможност да покажат как изглежда Черно море през техния поглед с рисунки на асфалт.

Зоологическата градина по традиция ще изрази благодарност към хората, които помагат в грижата за животните, с празник за Деня на осиновителите. На Лазаровден от 11 до 13 ч. на Сцената при слона ще се проведат концерт и други забавни събития за деца.

Деца и родители слушат Симфония №9 „Из Новия свят“ от Дворжак в поредния концерт от „Фортисимо фамилия“ в неделя от 11:30 ч. в зала „България“ със специално представяне на контекста, в който е създадена творбата. Повече ще откриете тук.

На снимката: момент от подготовката на градския кът за четене на „Походът на книгите” в Борисовата градина.