София ще посрещне световни имена в областта на съвременното изкуство

София ще посрещне световни имена в областта на съвременното изкуство

Американските куратори Катлийн Гончароф и Шерил Хартъп заедно с българина Стефан Стоянов, куратор и собственик на една от най-успешните галерии за съвременно изкуство в Ню Йорк, ще участват в дискусията „На война за повече изкуство“ - нови практики за управление и популяризиране на галерии и проекти в областта на съвременното изкуство. Събитието е предвидено за 24 април от 14.00 часа в „Червената къща”. Организатор е фондация „Съвременно изкуство”, с подкрепата на фондация „Америка за България“, посолство на САЩ в България, Център за култура и дебат „Червената къща“ и Асоциация за развитие на София.

В четвъртък от 10.00 часа в Софийската минерална баня кураторите ще разгледат едно от ключовите места за излагане на изкуство в София, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова. Катлийн Гончароф и Шерил Хартъп ще коментират идеи за възможностите за трансформация на индустриални и изоставени софийски сгради в зони за култура.

Дискусията е част от проекта за представяне на известни автори на американското съвременно изкуство в България. Придружаващи събития са: изложба на Шанън Плъм с официално откриване на 23 април 2014г. в галерия „Академия“ в НХА и прожекция на нейния пълнометражен арт филм Towheads („Блондини“) в НАТФИЗ. Модератор на дискусията е Весела Ножарова. Ще се засегне темата доколко нашето общество е отворено към различни образци на съвременно изкуство, българско и световно. Катлийн Гончароф ще разкрие идеи за разширяване на публиката и популяризиране на съвременно изкуство, а Шерил Хартъп ще говори за новите кураторски практики и тенденции. Десислава Монева, галерист и директор на фондация „Съвременно изкуство“, ще представи съвременното изкуство като инвестиция и възможностите пред колекционерите днес.

Дискусията „На война за повече изкуство” и посещението на известните куратори са в пряка връзка с кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г., като засягат важна за града цел – развиването на работеща и устойчива платформа за съвременно изкуство. Споделянето на опит, добри практики и нови тенденции от участниците в събитието е част от усилията на Столична община и Асоциацията за развитие на София за трансформиране на софийски пространства в зони за култура.

Разговорът ще се проведе на английски език, осигурен е превод, а входът е свободен.

Информацията за културните събития, свързани с кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019, можете да следите тук.


Информация за кураторите:
Катлийн Гончаров е куратор в „Музей на изкуствата“ в Бока Ратон, Флорида и консултант на „Ръш“ - филантропична фондация за изкуства. Тя е заемала длъжността куратор в New School in New York, Масачузеския Технологичен институт, куратор на съвременно изкуство в музея „Нашър“ към университета Дюк и куратор в Центъра за иновативни издания Джудит К. и Дейвид Дж. Бродски към Унивеситета Рутгерс. През 2003, Гончаров е назначена като куртор на Американския павилион на 50-тото Веницианско бианале, също така е курирала редица изложби на утвърдени артисти като: Джоузеф Бейс, Уилиям Кентридж, Ричард Тътъл, Иниго Манглано-Овал, Кики Смитм, Серджо Вега, Фред Уилсън, Кейт Ериксон и Мел Зейглър. Освен че създава невероятни и очароващи изложби, Гончаров също така успешно организира различни дискусии по теми, свързани с изкуството, театрални постановки, събития, лекции, пърформънси и сътрудничества.

Шерил Хартъп е независим куратор, арт критик и изкуствовед, която живее в Понс, Пуерто Рико. Хартъп е работила като куратор в „Музея за съвременно испанско изкуство“ в Ню Йорк, Художесвената галерия в Далас и Художествената галерия в Маями. От 2005 до 2012 г. е била главен куратор на Художествената Галерия в Понс където е организирала изложби като: „Фрида Кало и нейните светове“, „Епохата на Роден, Рой Лихтенщайн и Анди Уорхол“, „От Ел Греко до Гоя: Шедьоври от музея Прадо“. Хартъп също така е работила в образователния департамент на Музея за Модерно Изкуство (MoMA) в Ню Йорк. Автор на редица публикации, свързани с изкуството от 19ти век до наши дни. Пише текстове за изкуството на Карибите за АртФорум и АртНексус и често изнася лекции за текущите проблеми на съвременното кураторство.