София ще има единен фестивален календар – Българската фестивална асоциация събира на едно място най-интересното от културния живот на столицата

София ще има единен фестивален календар – Българската фестивална асоциация събира на едно място най-интересното от културния живот на столицата

Българската фестивална асоциация, с подкрепата на Столичната община и Програма „Европа“, започва кампания за единен фестивален календар на София. Проектът цели създаване на онлайн базиран календар на всички фестивали в столицата, като информацията за тях ще бъде общодостъпна и преведена на английски език. Календарът ще бъде активен на обновения сайт на асоциацията – www.bfa.bg, не по-късно от средата на август.

„София продължава да е основен център на културното многообразие и ежедневно в града се организират редица събития във всяка сфера на изкуството, но не съществува единно място, на което да е изложена най-важната информация за публиката – къде, какво и кога ще се случва. Ние ще съберем на едно място фестивали с различна тематика, посветени на кино, фолклор, популярна или класическа музика, модерно изкуство, деца и много други, като информацията ще бъде достъпна за всеки софиянец и гост на столицата“, заяви Васил Димитров – председател на Българската фестивална асоциация.

В рамките на кампанията асоциацията предвижда и проучване, което да даде информация кои са актуалните фестивали на София и да даде по-добра представа на организаторите и публиката за цялостната фестивална карта на столицата. Календарът на фестивалите в София ще цели и да се създадат ефективни партньорства, както между събитията в София, така и от страната и Европа, посредством споделяне на данните с Европейската фестивална асоциация.

Проектът се финансира по Програма „Европа“ – 2015 на Столичната община и ще продължи до септември, когато ще бъдат обявени и резултатите от проучването сред фестивалите на София.

На снимката: The Brand New Heavies на фестивала ни „София джаз пик“.