София ще грейне до 22 май с традиционното пролетно почистване на града

София ще грейне до 22 май с традиционното пролетно почистване на града

За по-чиста и добра градска среда ще се погрижим от днес до 22 май в традиционната кампания на Столичния инспекторат по пролетното почистване на София. 14-о издание на кампанията ще протече на два етапа. Под наслова „Великденско почистване на града ни“ до 9 април тя обхваща прилежащите територии към жилищни и обществени сгради, дворове, паркинги, паркове, детски и спортни площадки, градинки. От стълбовете ще бъдат премахнати изоставени табели и те ще бъдат обработени с антиплакатна боя. Ще се извърши почистване от графити. „Целта е нашата столица преди великденските празници да придобие по-приветлив и красив вид и гражданите с удоволствие да се разхождат из парковете и градините.“ – каза Стефка Енчева от Столичния инспекторат в интервю на Светослав Николов по bTV Radio.

Началото на пролетното почистване на София днес бе дадено със засаждането на храсти в градинката на пл. „Журналист“. Деца от втори клас от ОУ „Г. С. Раковски” поставиха изработени от рециклируеми материали хранилки за птички.

От 15 до 22 май под мотото „За едно по-чисто лято“ пролетното почистване на София ще включи възстановяването на пейки и съоръжения за деца, засаждането на цветя, храсти, дървета, трева. Ще бъдат почистени банкетите и канавките, ще бъдат премахнати и предадени за рециклиране плакати и листовки. Ще бъдат почистени територията на манастира „Св. Мария Магдалина“, поддържаната от Столичния инспекторат гора в кв. Кремиковци, паркът „Врана“, природният парк „Витоша“.

Още днес с участието на граждани започна премахването на нерегламентирани сметища – на „Железни врата“ в район Подуяне, в районите Възраждане и Оборище, зад XVIII поликлиника в „Дружба“. На сайта на Столичния инспекторат са публикувани местата, където граждани – самостоятелно или в групи, могат да се включат, като заявят участие на телефон 02 9377502 или на денонощния телефон на оперативния център 02 9875555. Районните администрации на инспектората ще раздават при поискване чували, ръкавици, цветя и фиданки за засаждане, съобщи още Стефка Енчева в ефира на предаването „За София“. Тя допълни, че в пролетното почистване по традиция ще се включат фирми, неправителствени организации и ведомства, като са изпратени покани до над 400. Обектите, на които те ще работят, се определят съвместно със Столичния инспекторат. Но още в петък служители от столична бензиностанция ще засадят закупени от самите тях брези в парка „Врана“.

В пролетното почистване на София през миналата година се включиха над 18 хиляди граждани, а повече от 100 фирми направиха дарения и предоставиха техника за облагородяване на облика на столицата.

На снимката: засаждане на дръвчета от Столичния инспекторат по време на кампанията за почистване на София през миналата година. Източник: Столичен инспекторат