София ще бъде домакин на седмата Европейска джаз конференция през 2020 г.

София ще бъде домакин на седмата Европейска джаз конференция през 2020 г.

София спечели надпреварата да бъде домакин на единствената по рода си Европейска джаз конференция и през септември 2020 г. ще посрещне организатори, програмни директори, мениджъри и продуценти на джаз фестивали и културни оператори от Европа и света. Събитието ще се проведе от 10 до 13 септември в НДК и се очаква в него да вземат участие повече от 400 ключови фигури на световната джаз сцена, включително журналисти, музикални агенти и изпълнители.

Новината за домакинството на София беше обявена официално по време на тазгодишното издание на събитието в град Новара, Италия. Генералният мениджър на Европейската джаз мрежа Джамбатиста Тофони изрази удовлетворение от координацията и съвместната работа с българските институции и подчерта забележителния дух на столицата и усилията на кмета Йорданка Фандъкова в стремежа й да създава условия за разнообразен културен и социален живот в града. Форумът се организира от Европейската джаз мрежа и се провежда всяка година в различен град в Европа. Съорганизатори от българска страна на седмото издание на конференцията са Фондация A to Z, която стои зад най-мащабния джаз фестивал у нас – A to JazZ и Националният дворец на културата в партньорство със Столична община, Министерство на културата и Представителството на Европейската комисия в България.

„Вече 9 години подкрепяме А to JazZ фестивал и той се превърна в музикалната емблема на София. Сигурна съм, че имаме привилегията да бъдем домакин на седмата Европейска джаз конференция именно благодарение на неговите постижения, утвърждавайки се като едно от водещите джаз събития на Стария континент. Този форум ще даде възможност на България за пореден път да се заяви като културна дестинация. Нещо повече, срещата на мениджъри, продуценти и културни оператори от цяла Европа с българските им колеги ще допринесе изключително много за развитието на музикалната сцена у нас“, каза кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Министърът на културата Боил Банов изрази своята подкрепа за инициативата и сподели, че професионален форум в сферата на културата от такъв ранг се организира за първи път в България. „Идването на всички тези хора, за да се запознаят с българската джаз сцена, е изключителна възможност за музикантите тук да представят творчеството си пред професионална аудитория, което да доведе до директен интерес към тях и до изява на големи международни сцени“, заяви министър Банов.

По думите на Петър Димитров, директор A to JazZ, Европейската джаз конференция ще постави началото на бъдещи партньорства и творчески проекти между български и европейски фестивали и артисти, което е потенциална възможност за тяхната реализация извън границите на страната.

На свой ред председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков изрази удовлетворението си от избора на НДК като място за провеждане на седмата Европейска джаз конференция. „Това нарежда НДК сред най-значимите европейски и световни културни центрове с принос в развитието на европейската музикална среда и с уникална възможност за подпомагане нивото на събитийния мениджмънт в България.“

В рамките на Европейската джаз конференция ще се проведе първият български шоукейс, в който след кандидатстване и селектиране от международна комисия различни джаз проекти ще имат възможност да се представят пред участниците в конференцията. Условията и процедурата за участие ще бъдат обявени през следващите месеци.

Организацията и провеждането на Европейската джаз конференция се съфинансира от програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз, а съорганизатори от българска страна ще бъдат Фондация A to Z и НДК в партньорство със Столична Община, Министерството на културата и Представителството на Европейската комисия в София. В състава на Организационния комитет участват Петър Димитров и Мила Георгиева (Фондация A to Z), Борислав Велков (Председател на Съвета на директорите на НДК), Елен Герджиков (Председател на Столичен общински съвет), Малина Едрева (Председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС), Бойко Благоев (Представителство на ЕК в България) и Елиянка Михайлова (Директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ на Министерството на културата).