София с усмивки за най-малките – десетки събития в празничната програма за Деня на детето

София с усмивки за най-малките – десетки събития в празничната програма за Деня на детето

Днес празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца-сираци и ги води на празника на лодките-дракон. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. Първи юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Деца ще се обучават в работилници в Градската градина и на пазар „Герена“, ще пътуват из София на ретротрамвай и ще опознават знаковите места в града, ще играят и ще празнуват с музика и танци на езерото „Ариана“ и в Северния парк... За трета поредна година БДЖ ще покани деца в неравностойно положение на пътуване с парен локомотив. В атракционния влак ще присъстват 56-ма малчугани от столични домове за деца, лишени от родителска грижа. Днес във всички влакове децата до 14 години пътуват безплатно. Във военните формирования е обявен Ден на отворените врати. По-долу можете да се запознаете с пълната програма на празника в София.

Детски панаир с над 50 културно-образователни инициативи ще се проведе в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. Работилниците ще очакват любознателните от 10 до 18 часа сред зеленината в парка и в околните музеи и галерии. Със специално разработени игри ще посрещнат децата Националният археологически музей и Етнографският музей към БАН, Националният природонаучен музей, Университетската ботаническа градина, Софийската градска художествена галерия. Ателиетата са за архитектура, рисуване върху стъкло и с пясък, гранчарство и други. Различни занимания ще правят науката забавна, а в спортната програма са предвидени танци, йога, футбол, тенис, шах. През цялото време на сцената ще има музикални и театрални спектакли, танци и игри. Труда на огнеборците малчуганите ще опознаят чрез истински противопожарен автомобил. Организаторите – Столичната община и фондация Easyart, са планирали и необичайна архитектурна разходка с ретро трамвай из центъра на града, по време на която децата ще се запознаят със знаковите сгради на София и техните специфики.

Честването на Международния ден на детето ще бъде обединено с отбелязването на празника Свети дух в Северен парк. Богата развлекателна програма с участието на деца от общинските обединени детски заведения и училища очаква жителите и гостите на район „Надежда“ след 17:30 ч. На откритата сцена в парка ще се разиграе томбола с награди и ще има много изненади.

Детска празнична работилница организира общинското дружество „Пазари Север“. На пазар „Герена” (квартал Сухата река, между улиците „Река Велека“ и „Тодорини кукли“, до автогара „Подуяне“) ще бъдат организирани различни атракции за децата: изработване на изделия от глина с помощта на занаятчии, направа на плетени изделия от хартия и царевична шума. Ще има възможност да се закупят ръчно произведени кожени изделия, бижутерия, аксесоари от текстил и цветя от плат. Официалният празник ще започне от 11:30 часа с празнична забавна програма с песни, танци и игри, представени от деца от танцов състав „Хоп троп“ към читалище „Стефан Караджа“, район Подуяне.

На езерото „Ариана“ за трети път ще се проведе фестивал на гребането и сърфа Sup/Surf Fest. След 10 ч. там ще има демонстрации, неформално обучение и надпревара. Освен забавленията на вода, са предвидени и занимания по спортни танци, скейтборд и лонгборд. Началото е в 10 ч., а организатор е младежкото сдружение A – Team с подкрепата и съдействието на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ на Столичната община. Младежката инициатива се провежда в подкрепа на Програмата „София – Европейска столица на спорта, 2018 г.“

В кампанията „Спри, детето запази“ на Съвета по безопасност на движението на децата в София в автобусите по линия 120 от 10 до 16 ч. ще бъдат изложени рисунки-послания на деца, а в 11:30 ще се проведе празничен концерт с викторини, състезания и награди в Столичния зоопарк. Участие в празника ще вземат децата от клуб „Весел столичен светофар”, художници, артисти, музиканти – членове на Обществения съвет на Съвета по безопасност на движението на децата в София. Общинската кампания ще бъде открита от кмета Йорданка Фандъкова и председателя на съвета Любомир Христов – заместник-кмет по транспорта. От 16 ч. ще има концерт и забавна програма в един от столичните молове.

С постановките „Питър Пан“ и „Ян Бибиян“ театър „София“ ни кани на Месец на детето. Представянето на „Питър Пан“ бе вчера, но ще се играе и на 14 юни, а „Ян Бибиян“ можем да гледаме на 7 юни. Режисьор и на двете постановки е Бисерка Колевска.

Бележити произведения на изкуството ни, представени интерактивно – през целия юни в Националния дворец на културата ще се прожектират създадените специално за деца видеоклипове, които разказват за такива ключови произведеният като „Портрет на Християния Зографска“ на Захари Зограф, „Брезовски овчари“ на Златю Бояджиев, „Ръченица“ на Иван Мърквичка, „Лъвовият мост“ на Никола Петров, „Селско хоро от Самоковска околия“ на Никола Образописов... Филмчетата по тази инициатива на фондация Easyart с подкрепата на Национална художествена галерия са изготвени от екипа на Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев.

Национална мрежа за децата за пета поредна година ще отличи приноса на хора и организации, които с работата си са допринесли за защита на правата и подобряване на благосъстоянието на децата в България. Церемонията по връчването на наградите „Златна ябълка“ започва в 19 ч. в „Независим театър“ (бившия „Модерен театър“, ул. „Върбица“ №12). Билетите са безплатни или срещу дарение, като можете да ги получите тук. Ще бъде обявен и Героят на децата, когото интернет потребители избраха сред 20 номинирани личности – те с вдъхновение, желание и усилена работа са помогнали животът на децата и техните семейства да стане по-добър.

На Деня на детето бе посветена една от петте недели в кампанията „Да изчистим България заедно“, стартирала по инициатива на bTV Media Group като „Да изчистим България за един ден“ и превърнала се през годините в национална кауза за създаването на по-добра среда. Доброволци от bTV Radio Group вчера се погрижихме с колеги от другите медии от нашето семейство и с деца от столични училища за облагородяване и обновяване на двора на Кризисния център за настаняване на деца, жертви на трафик и пострадали от насилие „Вяра, надежда, любов“. Малчуганите от центъра се включиха с радост в различните дейности по косене, ремонтиране на пейките, обновяване на спортната площадка, разширяване на зоокъта, създаването на градина с цветя, билки и зеленчуци, изграждането на съоръжение за преработката на биоотпадъците в компост.

Снимка: авторът