София празнува!

София празнува!

На Деня на София днес в 10 ч. на празнично заседание на Столичния общински съвет ще бъдат връчени почетните отличия на Столичната община. В 11:30 ч. пред храма „Св. София“ ще се състои официалната церемония по издигане на знамето на града и тържествен водосвет, отслужен в присъствието на патриарх Неофит. Събитието е с водещ Пламен Манасиев и с участието на Националната гвардейска част и Гвардейския духов оркестър. В 18:30 ч. в Софийската опера започва церемонията за връчване на Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Присъждат се отличия в областите: литература, театър, музика, изобразителни изкуства, архитектура, журналистика, танцово изкуство, за развиване на съвременни жанрове в изкуствата, както и специална награда за цялостен принос. Режисьор на спектакъла е проф. Иван Добчев, сценарист – Димитър Стоянович, сценограф – Венелин Шурелов.

Днес се открива поредният нов музей в София – Музей за история на София. Основан от кмета Владимир Вазов през 1928 г., с изключение на периода от 1941 до 1943 г. той не е имал постоянна експозиция и основен дом. Сега се помещава в част от сградата на бившата Централна минерална баня. На три етажа показва артефакти и дава подробна информация за живота по тези земи от шестото хилядолетие преди новата ера до днес. Експозицията започва с възстановка на неолитното жилище от квартал Слатина, показва римски находки – стъклен съд „Ваза диатрета“, мозайки и други, стенописи и икони от Софийската Мала Света гора, старопечатни книги, троновете на владетелите, Златната каляска на Мария Антоанета, часовник, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория, автомобила „Мерцедес“, закупен от Фердинанд, бюрото и телефона на Стефан Стамболов, Златната книга на София, колекция детски играчки и мебели от дома на столичанина, вестници отпреди десетилетия. Постоянната експозиция съдържа общо над 1000 експоната. В музея има зала за временни изложби, както и обучителна зала за деца и ученици. Зала „Силата на духа“ е дарение от Силви Вартан. Във всяка зала е осигурена аудио информация на различни езици. Проектът е осъществен с 5 милиона лева европейско финансиране и с над 1 500 000 лева съфинансиране от Столичната община. Проектиран е от арх. Стани Константинов и е с площ над 7 хил. кв. м. Днес музеят ни посреща със свободен вход от 10 до 22 ч. В 21 ч. ще бъде официалното откриване – ще има триизмерна прожекция върху фасадата, огнен спектакъл и фойерверки. През 2013 г. бе открит музей в археологическото ниво на храма „Св. София“, по-рано тази година – „Квадрат 500“ – част от Националната художествена галерия, а до края на годината предстои откриването на музей на открито с останките от римско време в района на Ларгото. Столичната община предвижда музей на открито и при Западната порта на Сердика. Повече ще разкаже заместник-кметът по културата д-р Тодор Чобанов в интервю на Георги Митов от Класик ФМ, което ще прозвучи в 10:40 ч. в „Джаз ден“.

Столичната библиотека представя специална програма от 11:30 ч. пред централната си сграда на пл. „Славейков“. В 12 ч. се открива изложбата „София – бъдеще през миналото“ за развитието на града през годините. В 12:30 ч. съвместно с НЧ ,,Св. София – 1997“ ще се проведе тържество на откритата сцена с участието на Вероника Начева от ,,Чучулигите на Гуна“, танцова формация ,,Блясък“, танцова школа ,,Айрис“ и Алфредо Стайлденс студио. В 14 ч. в партньорство с фондация „Малък Зограф“ ще бъде представена изложба от наградени детски рисунки от Световния конкурс за детска рисунка – Банско. От 18:30 ч. ще се състои дискусия за християнството, която е организирана съвместно с фондация „Покров Богородичен“. От 19 ч. литературен клуб „Благодатният четвъртък“ представя книгата „Слепи срещи“ от Йоана Мирчева – лауреат на фестивала ,,Южна пролет“. През целия септември на сайта на библиотеката се публикуват текстове за София, обединени в темата ,,София празнува“, които представят типични градски софийски празници. От 10 ч. филиалът на библиотеката в район „Люлин“ ще проведе рекламна акция за четенето в градинката до четвърти микрорайон, а от 15:30 ч. в обновения детски отдел ще се проведе викторина за живота в стара София. От 14 ч. също в люлинския филиал ще има литературно четене с поета Райчо Русев – Райсън. В инициативата „София – моят град” на район „Студентски“ от 10:30 ч. пред сградата на местния филиал на Столичната библиотека ще чуем изпълненията на Боби и Йоана Мирчеви, ще видим специално подготвената за празника програма на детските градини от района и на деца от Медицинския център за деца с увреждания, изцяло посветена на темата за София. На всеки желаещ ще му бъде издадена на място безплатна читателска карта от „Зелената библиотека“, важаща за всички филиали на Столичната библиотека. Присъстващите ще имат възможността да се включат в конкурс за рисунка на асфалт. Учениците от 55-то СОУ „Петко Каравелов“ ще почистят паметната плоча на загиналите във войните войници от кв. „Дървеница“.

От 11 ч. при свободен вход в театър „Възраждане“ ще бъде показан спектакълът за деца „Джуджето Дългоноско“. От 11:30 до 16:30 ч. продължава безплатната програма за деца в парка „Заимов“. От 18:30 ч. в парка около Дом на културата „Красно село“ ще видим съвременния уличен спектакъл „Пътища“ – копродукция на САЩ, Канада и България. При свободен вход от 19 ч. театър „София“ показва спектакъла „Комедия от лъжи“. В 20 ч. в зала „България“ започва концертът на Софийската филхармония „Музика за София“. Диригент е Константин Илиевски.

„София през погледа на 100-годишното ни кино“ – в Дома на киното ще има безплатни прожекции днес от 18:30 ч., а на 29 септември и 1 октомври – от 18 ч. Най-старият филм в програмата е поетичният „Светлините на София“ на режисьора Борислав Пунчев от 1961 г., а най-новият е задълбоченият портрет на дипломата и писателя Димитър Шишманов – „Димитър Шишманов – за размишление“ на режисьорката Ралица Димитрова, от 2014 г. „Нощ в София“ на Станислава Калчева завършва първия цикъл с картина на столицата от 2008 г. Важни акценти в програмата са филмите „Кметът“ (2010 г.) на Адела Пеева, разказващ за Иван Иванов, най-дълго управлявалият кмет на София (1934 – 1944 г.) и вечно актуалният със своята тема филм на Николай Волев „Бърза помощ” (1999 г.). Селекцията ще припомни и ироничния поглед на големия български документалист Юлий Стоянов в „Разкрасяване на градската среда“ (1989 г.), а след това зрителите ще видят какво и как се е променило чрез съвременния ракурс към София на младата режисьорка Мария Аверина в „Кой е този град?“ (2012 г.). В програмата ще видим още „Живей, Сердика!“ на Атанас Киряков (1989 г.), както и „Нощна София“ на Венелин Грамадски от 1984 г.

Отбелязването на Деня на София продължава и утре с две специални събития. От 19 ч. в Централния военен клуб ще се проведе концертът и ще бъдат връчени наградите от Международния конкурс по композиция „София 2015“. Входът е свободен. От 21 ч. в пространството около ротондата „Св. Георги“ ще видим спектакъла на театър „София“ по „Антигона“ от Жан Ануи. Режисьор е Иван Добчев.

На снимката: „Ваза диатрета“ от Музея за история на София