София на 3 март: специалните събития за Деня на Освобождението

София на 3 март: специалните събития за Деня на Освобождението

Градско тържество, свободен вход в музеи, специални изложби в Националния военноисторически музей и Музея за история на София – столицата посреща националния празник – Деня на Освобождението.

Организираното от Столичната община честване на 3 март ще бъде от 11:45 ч. пред Паметника на българския опълченец. Събитието ще е съпроводено с художествено-музикална програма.

Ден на отворените врати в Националния военноисторически музей и филиалите му – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Пловдив. В Националния военноисторически музей само за един ден ще бъде показано Самарското знаме в оригинал (на снимката). На 6 (18) май 1877 г. княз Николай Николаевич го връчва на командира на 3-та дружина на Българското опълчение – подполковник Павел Калитин, който го предава на първия му знаменосец – унтерофицера от 54-ти пехотен мински полк Антон Марчин. Тогава войводата Цеко Петков, който приковава последния златен гвоздей на дръжката на знамето, казва: „Да даде Господ това свято знаме да премине открай докрай през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие.“ Под Самарското знаме 3-та дружина се сражава край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново. Знамето става символ на участието на Българското опълчение в Руско-турската война.

Пътят към Освобождението на България присъства и в постоянната експозиция на Националния военноисторически музей, в която са представени над 150 експоната, свидетели на Руско-турската война и на героизма на българските опълченци. Сред тях са лодката на ген. Драгомиров, отличия на спасителя на Самарското знаме Никола Корчев, масата, на която е подписано Одринското примирие, походното котле на Бранислав Велешки, на което е отбелязан бойният път на Българското опълчение, сухар от войната, оригинални картини на именити художници, пресъздаващи някои от най-славните сражения при Шипка, Шейново и Гривица и много други.

Събитието се реализира с медийната подкрепа на bTV Media Group.

В Националня исторически музей също е обявен вход свободен.

За националния празник Музеят за история на София ще покаже витрина с дарителски експонати. Така под мотото „Силата на българите“ започва серия от представяния на даренията от родолюбци. Първите два експоната са щампа от 1840 г. „Покров на Пресвета Богородица“, поръчана от протоигумена на Рилския манастир хаджи Исай, и богослужебен псалтир на Ваце (Иван) Тошев от Връбница, издаден в Москва през 1834 г. Щампата е подарък от Исторически музей – Самоков, който е в териториалния обхват на Регионален исторически музей – София (Музей за история на София), а псалтирът е дарен от сестрите Елка и Росица Йончеви – потомци на първия собственик.

Музеят за история на София (пл. „Бански“ №1) и неговият филиал – археологическото ниво на базиликата „Света София“ (ул. „Париж“ №2), ще работят с вход свободен.