„София квартет“ свири премиерно „Романс“ от Ангел Заберски

„София квартет“ свири премиерно „Романс“ от Ангел Заберски

„Романс“ от Ангел Заберски ще има своята премиера на концерт на „София квартет“ тази вечер от 19 ч. в камерна зала „България“. Творбата е написана специално за този състав по покана на доайена Валентин Геров. „Докато бяхме на фестивала „Аполония“, помолих Ачо да напише композиция специално за нас. Той откликна на моята покана. И сега с голямо удоволствие ще изсвирим премиерно „Романс“ – разказа по Джаз ФМ Валентин Геров.

Той описа творбата като изпълнена с нежност. „Тази пиеса е много наситена, експресивна, изключително романтична, в духа на Пучини и Чайковски. Дори се учудих, че в нея няма джазови елементи, което я прави още по-интересна и необичайна.“ – разказа виолистът.

Композиторът е останал очарован от изпълнението на квартета, когато го е чул на репетицията вчера. „Той беше възхитен от звука. Неговите спонтанни реакции ни показаха това. Каза, че като естетика е впечатлен.“ – сподели Валентин Геров. Единствените направени корекции са били за забързване на темпата. „Мисля, че се получи доста добре.“ – коментира Валентин Геров в навечерието на концерта довечера.

Събитието е цялостно посветено на австрийската музика. Ще чуем творби от виенската класика – Втори пруски квартет на Моцарт, Шуберт – Струнен квартет „Смъртта и момичето“, Веберн – Langsamer Satz – от времето преди да започне да пише атонална музика под влияние на Арнолд Шонберг. Тъй като е в поредицата „Концерти с дрескод“ на „София квартет“, музикантите ще излязат облечени специално в кода „злато“. Публиката е поканена да носи дрехи или акценти в този тон, а също и на чаша вино след събитието на коктейл, организиран от Австрийското посолство.

  • Интервюто на Светослав Николов с Валентин Геров и на Таня Иванова с Ангел Заберски можете да чуете чрез бутона „Аудио“.