„София филм фест“ – XX юбилейна среща с киното (Втора част)

„София филм фест“ – XX юбилейна среща с киното (Втора част)

  • Джеки, Джони и Чарли получават Наградата на София и представят „Добро утро, капитане“
  • И още една българска премиера: „Баща ми, майка ми, сестра ми“ на Димитър Коцев – Шошо
  • Тери Гилиъм ще бъде специален гост и ще получи Наградата на София за своя принос в изкуството на киното
  • Предстои на ексклузивна среща с „Карол“ на Тод Хейнс с участието на Кейт Бланшет и Руни Мара
  • 13 творби от три континента ще се състезават за Голямата награда „София – град на киното“, осигурена от Столичната община

Джаз ФМ е медиен партньор

Създали прочутото филмово трио, Георги Стоев – Джеки, Георги Пенков – Джони и Христо Илиев – Чарли ще бъдат отличени с Наградата на София на XX-я „София филм фест“ и ще представят най-новия си съвместен филм „Добро утро, капитане“. Тримата приятели, събрани от любовта към киното, са обединени и от ведрия си поглед към света и към живота, представен през техните забавни филмови и литературни истории. Макар да не са учили кино, те имат – поотделно и заедно – 43 престижни международни награди. През миналата година те издадоха книгата „Надали, ама а дано / А дано, ама надали“, която може да се чете отпред назад и отзад напред. Създатели на стила „Синема вариете“, те ще представят новия си филм „Добро утро, капитане“, който определят като първия документален мюзикъл. Историята е заснета в Царево, където триото обича да се наслаждава на летните дни, а главната роля е поверена на истински капитан. Това е третият пореден документален филм на тримата автори след „Отец Иван и неговите деца“ и „Хляб и зрелища“.

Ива и Мая имат общ баща и различни майки. Те учат в едно и също училище, а основното им забавление е да коментират скритите тайни на преподавателите. Един ден двете разкриват една истински необичайна тайна за свой учител. Докато осъзнаят шока от това откритие, животът на момичетата е разтърсен из основи от друго събитие, свързано с баща им... Това е сюжетът на филма „Баща ми, майка ми, сестра ми“ на Димитър Коцев – Шошо, който ще има премиера на „София филм фест“. „Това е филм, чрез който искам да споделя обичта си към хората. Вярвам в думите на Том Робинс, че никога не е късно да имаш щастливо детство, и същевременно зная, че хората порастват чрез своите загуби. Може ли убийството да бъде акт на обич? Мисля, че „Баща ми, майка ми, сестра ми“ дава един от възможните отговори на този въпрос. И тъй като филмът е произведение на изкуството, той няма претенция, че е последна инстанция по темата.“ – казва за творбата си Димитър Коцев, син на легендарния български актьор Константин Коцев. Филмът е градска история, която използва естествения декор на София – зоопарка, Борисовата градина, метростанциите и други емблематични за столицата места. Съсценарист на Шошо е Иван Марков („Комиците“), оператор – Александър Станишев, в главни роли са младите Александра Костова и Радина Боршош, а също и Юлиан Вергов, Ани Пападополу, Радена Вълканова, Валентин Ганев и Станимир Гъмов. Димитър Коцев ни е познат от „Лора от сутрин до вечер“, който той заснема по едноименния си дебютен роман.

Тери Гилиъм ще бъде специален гост на XX-я „София филм фест“ и ще получи Наградата на София за своя принос в изкуството на киното. Той е член на знаменитата комедийна група „Монти Пайтън“, създал е многобройни филми, носител е на две награди „БАФТА”, както и на четири награди от кинофестивала във Венеция, има номинации за „Оскар” и „Златен глобус”, както и за много други престижни филмови награди... Визитата и показването на филмите на Гилиъм са реализирани съвместно с Британски съвет. Автор на „Бразилия“, „Приключенията на барон Мюнхаузен“, „Кралят на рибарите“, „12 маймуни“, „Братя Грим“, Тери Гилиъм казва: „Причината да не гледам вече толкова много филми е защото не се изненадвам. Обичах филмите, защото те ми отваряха врати към светове, които никога не съм си представял, че ще видя. Това вече се случва много, много рядко... Студиата в Холивуд възприемат хората в Америка като тъпа аудитория. Те се опитват да занижават стандартите колкото се може повече, за да стигнат до широката и тъпа публика. Аз продължавам да се противопоставям на това и искам да вярвам в интелигентността на зрителите. Но ако продължаваш да храниш хората с бебешка храна достатъчно дълго, те накрая ще започнат да я харесват.“ Гостуването на Тери Гилиъм у нас сега е своеобразно завръщане към началото на „София филм фест“ преди 20 години, когато специален гост на първия фестивал на „Монти Пайтън“ в Дома на киното бе Тери Джоунс. Кинопанорама с филмите на Тери Гилиъм гледаме в Дома на киното. Среща с легендарния кинотворец ще има на същото място от 12 часа на 19 март в В „София град на киното – интервю с автограф“.

Предстои на ексклузивна среща с „Карол“ на Тод Хейнс с участието на Кейт Бланшет и Руни Мара. Филмът е създаден по романа на Патриша Хайсмит „Цената на солта“ и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в. Флиртът води до приятелство, страстна любовна връзка между двете дами и разбити сърца. Потиснатата сексуалност в Америка в средата на XX в. е тема, която винаги би могла да бъде актуална – не само заради стремежа да се хвърли светлина върху отминалото време, но и поради факта, че все още има много неща, които трябва да бъдат променени, за да се нарече съвременното общество наистина демократично, премахнало всякаква следа от сегрегация.

13 творби от три континента ще се състезават за Голямата награда „София – град на киното“, осигурена от Столичната община. В конкурсната програма на юбилейния XX-и „София филм фест“ са българските „Жажда“ и „Сняг“, за които разказахме в първата публикация по темата. Полският „Танцуващи сирени“ на Агнешка Смочинска е със специалната награда в международния игрален конкурс в „Сънданс“ за уникална визия и дизайн. Копродукцията на Чехия, Полша и Словакия „Аз, Олга Хепнарова“ на Томаш Вейнреб и Петер Казда пресъздава история от 70-те години на XX век с акцент върху сблъсъка на отделната личност с нормите на обществото, което отказва да приеме различните по раса, пол или сексуална ориентация и неспособността им да се впишат в света, който ги заобикаля. „Ако и кога“ на израелския режисьор Еран Б.Ю. ще е със световна премиера на фестивала. Ирландският „Бозайник“ на режисьора Ребека Дали е от официалната селекция на фестивала „Сънданс“. Създадения в Германия „Жалейка“ на режисьора Елица Петкова е с участието на Снежина Петрова и е сниман в Пирин. Smac на гръцкия режисьор Елиас Деметриу разказва за неизбежния страх от смъртта и за опита той да бъде победен. Филмът участва едновременно в Международния и Балканския конкурс, а прожекциите в София ще са неговата международна премиера. Британската съспенс драма „Онези отдолу“ изследва междусъседските взаимоотношения, а режисьорът Дейвид Фар е с опит като театрален драматург и като ветеран в Кралската шекспирова трупа. „Рауф“ е първият игрален филм за двамата турски режисьори Бариш Кая и Сонер Канер. Кинотворбата е метафора за надеждата, силата на мечтите и любовта. Главният герой в нея – Рауф, е 11-годишно момче, което живее в сянката на войната. Яхнал крилете на любовта, малкият мечтател се опитва да открие розовия цвят, промяната и красотата, която той ще донесе. Мексиканското предложение в Международния конкурс е „Страстната седмица” на Алехандра Маркес Абела. Испанският „Отворена врата“ на режисьорката Марина Сересески според нейните думи е: „Филм за семейството, но не само за онова, в което сме се родили, а също така и за хората, които чувстваме близки и от които имаме нужда, с които сме израснали и с които ни и е срещнал ходът на живота.”. „Райската стая“ е копродукция между Холандия, Швеция и България, а режисьор е Жууст ван Хинкел. Филмът стартира като проект от „София мийтингс“ и е със световна премиера в Торонто, представен е в конкурсната програма на „Палм спрингс“, а в Талин през ноември миналата година получи наградата за най-добър актьор и приза на Екуменическото жури. В главната роля ще видим Анжела Недялкова, позната ни от „Аве“.

На снимката: Тери Гилиъм