„София филм фест“ – XX юбилейна среща с киното (Трета част)

„София филм фест“ – XX юбилейна среща с киното (Трета част)

  • Проф. Вера Найденова получава Специалната награда на „София филм фест“
  • Бела Тар гостува, за да представи филмова панорама и да получи Наградата на София
  • Вим Вендерс с нова 3D премиера – „Всичко ще бъде наред“, и ретроспектива на трите му триизмерни филма със специални видеообръщения към публиката
  • Работещият в Париж Георги Балабанов с политически некоректен филм, който говори коректно за политическите, икономическите и ценностните проблеми на Европа, видяна от и чрез България – „И балът продължава“
  • Станимир Трифонов за посечения през 1915 г. корен на арменски родове в „През сълзи“
  • Максим Генчев със спомени от детството, прекарано по българските застави, във военния екшън „На педя от земята“ с музиката на джазмена Мартин Любенов
  • С една-единствена прожекция у нас – на 13 март в Зала 1 на НДК, ще е най-новия филм на Чарли Кауфман „Аномалиса“.

Джаз ФМ е медиен партньор

Проф. Вера Найденова неуморно анализира и систематизира кинематографичния процес, преподава на студенти, издава книги, активно участва във фестивали. Навършила 80 години през 2015 г., на XX-я „София филм фест“ тя ще получи Специалната награда на феситвала. Проф. Вера Найденова е доктор на изкуствознанието по проблемите на киното, пише от 1962 г. Автор е на книгите „Актьори на българското кино“, „Човекът от екрана“, „Керваните на киното пътуват“, „Георги Георгиев-Гец“, „Кино познато и непознато“, „Екранизацията – вечен спор?”, „"Унгарското кино 1968 – 2004“, на студията „Към портрета на Акира Куросава“ в книгата на Куросава „Нещо като автобиография или потта на жабата“ (1989 г.), „Съвременният киносвят“ (2010 г.), „Българско кино: По следите на личния опит“ (2013 г.), „Фестивалът Кан“ (2015 г.), на статии, рецензии, предавания по радиото и телевизията. „Сега киното се стопи в живота на множеството екрани и медии, но то пак ще се избистри, пак ще се върне към себе си, може би в по-малък мащаб, но сериозно – около големия екран, в тъмната зала.“ – оптимист е проф. Найденова.

Гигантът на унгарското и на световното кино въобще Бела Тар ще получи Наградата на София за приноса си към Седмото изкуство. Иконата на авторското кино ще бъде сред специалните гости на фестивала. Междувременно тече негова ретроспектива в Дома на киното, като филмите се прожектират на 35-милиметрова лента. За „Аутсайдерът“ (1981 г.), бунт срещу тогавашното унгарско кино, казва: „Аз трябваше да покажа истината. Не почуках на вратата, а я разбих с крак.“ Друг забележителен негов филм е телевизионната адаптация на „Макбет“ (1982 г.), който е само от два кадъра – първият е дълъг 5 минути, а следващият – 67. „Когато правих първите си филми осъзнавах голямата си обществена отговорност, която, мисля, не се е загубила и до днес. Но после си помислих: „Разбира се, че политическата ни система създаде големи социални проблеми, но може би ние просто спекулираме с тях.“ И когато след това правих другите си филми, осъзнавах по-добре от всякога, че не съществуват само социални теми... Невероятно трудно е да говориш за метафизика, за злото. Аз само се вслушвам в живота. Просто мисля за това, което се случва около нас.“ Наградата на София на Бела Тар ще получи от генералния секретар на международната асоциация на филмовата критика ФИПРЕССИ Клаус Едер на специална вечер, посветена на 90-годишнината на организацията – на 12 март в Дома на киното.

„Всичко ще бъде наред“ – новият 3D шедьовър на Вим Вендерс ще има специална премиера. Филмът е част от програмата от 3D филми на Вендерс, посветена на неговата 70-та годишнина. Режисьорът лично ще представи всеки филм в ексклузивни видеообръщения към публиката на фестивала. След поетичното есе, посветено на Пина Бауш, и „Катедрали на културата“, Вендерс заснема първия си игрален триизмерен филм. „Всичко ще бъде наред“ с участието на Джеймс Франко и Шарлот Генсбур, бе със световната премиера на „Берлинале“ миналата година, където режисьорът получи „Златна мечка“ за цялостен принос към киноизкуството. „Аз разказвам интимна история, в която много от нещата се случват в главите на изпълнителите, а 3D камерите въздействат като увеличително стъкло. Те буквално надничат в хората, създават рентгенови снимки на душите.“ – казва Вим Вендерс по повод „Всичко ще бъде наред“. В панорамата в София ще видим и трите триизмерен филм на автора.

„И балът продължава” е политически некоректен филм, който говори коректно за политическите, икономическите и ценностните проблеми на Европа, видяна от и чрез България. Така определя новия си филм живеещият от години във Франция български режисьор Георги Балабанов. Стремежа на страната ни към европейската мечта той пресъздава с помощта на млада инженерка, която прави социални проучвания, много известен телевизионен журналист, скептичен интелектуалец, бивш депутат, вечен дисидент и неговия приятел – пенсиониран полковник, както и най-голямата българска попфолк звезда. „С някои от тях се познавах от преди и нямаше проблем да се съгласят да участват във филма. С един от героите се запознах специално и беше доста трудно да ги убедя. Сега сме много добри приятели, както и с останалите.“ – разказва Георги Балабанов. Сред героите е и бедняк, чакащ на опашка за безплатна храна, който със сълзи в очите разказва пред камерата как се чувства. Игралният дебют на режисьора – филма „Досието Петров“, видяхме на „София филм фест“ миналата година. „И балът продължава“ е заснет за телевизионния канал ARTE, за който Балабанов работи от години. Установил се в Париж през 80-те, той е автор на филми за братята Анани и Христо Явашеви, за бившите дисиденти в Пазарджик и др.

И още един български филм с премиера на „София филм фест“ – „През сълзи“ на Станимир Трифонов. Посветен на паметта на арменския народ, той прави моментна снимка на емоционалното състояние на съвременните арменци в България – разказите им са равносметки за устоите на човека и рода. Трифонов интервюира наследници на избити от османците през 1915 г. арменци – днес децата и внуците на тогавашните бежанци са хора като всички останали, но въпреки дистанцията на времето те дълбоко в себе си пазят семейния спомен за посечения корен. Сценаристът Светла Христова, операторът Кирил Проданов и продуцентът Пламен Йорданов са другите членове на екипа. Двигател и основен консултант на проекта е Анахид Аждерян.

Военният екшън на Максим Генчев „На педя от земята“ ще има специална премиерна прожекция на 12 март в кино „Люмиер“. Разказващ драматични истории, случващи се в гранична застава на България от 50-те, филмът е с автобиографичен елемент – Максим Генчев е син на граничен офицер и е израстнал по заставите. „Във филма има автентични препратки от детството ми. Диверсант при всяко преминаване с хладно оръжие убиваше едно войниче и му слагаше петолъчката в раната. Бил съм 6-годишен, по-малък от Симеон – изпълнителя на ролята, един неестествен живот се отпечата в моето съзнание.“ – разказва Максим Генчев. „На педя от земята“ е заснет за 17 дни в мина „Чукурово“. Максим Генчев се прочу с филма си за Апостола на свободата, в който Симеон Филипов изигра малкия Левски. Музиката е на джазмена Мартин Любенов.

С една-единствена прожекция у нас – на 13 март в Зала 1 на НДК, ще е най-новия филм на Чарли Кауфман „Аномалиса“. Голяма част от специалистите на тема кино в целия свят го обявяват за най-добрия, а също и за най-човечния филм за 2015 г. Създаден с помощта на общността в кампания за обществено финансиране, стоп-моушън анимацията проследява известния популяризатор на идеи за супер-мотивация Майкъл Стоун (Дейвид Тюлис) – съпруг, баща и уважаван автор, който пътува из САЩ и променя живота на много хора. Но преобразявайки другите, неговият свят става все по-кух и безсмислен, осакатен от досадно еднообразие. Докато не открива с удивление възможно бягство от депресията си в лицето на непретенциозната Лиса (Дженифър Джейсън Лий), която може да се окаже любовта на живота му… Или греши?!

Още за XX-я юбилеен „София филм фест“ можете да научите от предходните ни публикации – в първата и втората част на поредицата от представяния на програмата.

На снимката: кадър от „Аномалиса“