„София филм фест“ – XX юбилейна среща с киното (Първа част)

„София филм фест“ – XX юбилейна среща с киното (Първа част)

  • Гледаме „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на Иглика Трифонова на откриването
  • „Жажда“ на Светла Цоцоркова и „Сняг“ на Венцислав Василев са в състезателната програма за Голямата награда на фестивала
  • Холивудският режисьор от български произход Тед Кочев ще получи Наградата на София за приноса си към киноизкуството и ще представи ретроспектива
  • Ретроспектива и на поета, писател и драматург Цветан Марангозов, който е сред големите имена в германското кино
  • Ексклузивни срещи с носителите на наградите „Златна мечка“ от Берлин и „Златен лъв“ от Венеция – съответно „Такси“ на иранския дисидент Джафар Панахи и „Отдалече” на Лоренцо Вигас
  • В секцията „Големите награди“ ще бъде показан номинираният за четири награди „Оскар“„Стая“ на Лени Ейбрахамсън

Джаз ФМ е медиен партньор

20-я юбилеен „София филм фест“ ще открие на 10 март новият филм на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“. Копродукцията на България, Холандия и Швеция е създадена по действителен случай за престъпленията в бивша Югославия, като разглежда събитията през призмата на търсенето на истината и човешките измерения на трагедията. Филмът стартира като проект от „София мийтингс“ – трибуната на фестивала за търсещи реализация проекти. През 2011 г. в рамките на Кинофестивала в Кан той спечели наградата ScriptEast на името на легендарния полски кинорежисьор Кшищоф Кешловски. „Това е действителен казус от трибунала в Хага – история за едно съвременно жертвоприношение, защото до ден днешен цивилизацията съществува по този начин. Възможно е един човек да бъде принесен в жертва в името на големите идеали, голямото право. Това е история за малкия човек в центъра на мащабните политически събития и водовъртежи, а също така и за трудния и мъчителен път на Балканите към Запада.“ – обяснява режисьорката Иглика Трифонова. „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” е с участието на Ромен Боранже, Самуел Фрьолер, световноизвестната македонска актриса Лабина Митевска, Изудин Байрович и българските актьори Ованес Торосян и Красимир Доков. Оператор е Рали Ралчев, композитор – Теодосий Спасов, продуцент – Росица Вълканова.

От новото българско кино ще видим и филмите „Жажда“ на Светла Цоцоркова и „Сняг“ на Венцислав Василев – те са в състезателната програма за Голямата награда на фестивала. За втора поредна година това е наградата „София – град на киното“ на Столичната община. Двете заглавия ще бъдат в компанията на още 10 първи или втори филма от няколко континента. Стартирал като проект от „София мийтингс“, дебютният пълнометражен филм на Светла Цоцоркова „Жажда” имаше световна премиера в програмата „Нови режисьори“ на фестивала в Сан Себастиан, а след това бе представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, като междувременно получи наградите за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”, а в Минск – Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми. „Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил – забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки едни от тях.“ – пише Лий Маршал от Screen Daily. „Жажда“ е с автобиографичен елемент – самата режисьорка е израснала в странджанско село, а баба й е перяла чаршафите на хотели в района. „Затова във филма има такъв образ на къща, разположена на хълм с множество чаршафи, сякаш всеки миг ще полети. В един момент пристига друго семейство – баща и дъщеря пътешественици, които разбиват тази хармония... Исках на финала да има мечти и именно тази селска, на пръв поглед, къща се превръща в символ на полета на човека, на силата на неговите желания, на стремежа му да обича и да бъде обичан.“ – разказва авторката на филма, сред звездите в който са Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, а оператор – Веселин Христов. Венцислав Василев е с режисьорски дебют с филма „Сняг“, който отново има човешка история с личен елемент в основата си. „В „Сняг“ конкретно ме занимаваха взаимоотношенията между баща и син. Исках да разкажа по някакъв начин за моя баща. Там неизбежно се появиха предателството и прошката. Филмът е изцяло измислен като история, но по някакъв, много личен за мен начин, простих на баща си с него и надявам се и той да го е направил.” – споделя авторът Венцислав Василев. В главните роли са актьорите Пламен Великов, Красимир Доков, Ованес Торосян и украинската звезда Владимир Ямненко.

За приноса си към киноизкуството холивудският режисьор от български произход Тед Кочев ще получи Наградата на София, присъждана от Столичната община, и ще представи своя ретроспектива. Авторът на „Рамбо: Първа кръв“ има „Златна мечка“ от Берлин, две номинации за „Златна палма“ от Кан и една за „Оскар“. Роден в Торонто в семейство на български емигранти, той става най-младият режисьор в СВС (Canadian Broadcasting Corporation). Удостоеният със „Златна мечка“ и с номинация за „Оскар“ за сценарий The Apprenticeship of Duddy Kravitz (1974 г.), заснетият в Австралия Wake in Fright (Outback) (1971 г.), участвал в конкурсната програма в Кан, Billy Two Hats (1974 г.) с Грегъри Пек, криминалната драма Who Is Killing the Great Chefs of Europe?” (1978 г.) с Жаклин Бисе, Джордж Сийгъл и Филип Ноаре, „Първа кръв” („Рамбо“) (1982 г.) със Силвестър Сталоун, „Уикендът на Бърни“ (1989 г.), Uncommon Valor (1983 г.) с Джийн Хекман и Патрик Суейзи са сред бисерите във филмографията му. 84-годишният режисьор все още не е успял да реализира една своя мечта: „Много бих искал да направя филм в България за историята на моето семейство, защото тя е типична за много други емигранти в началото на ХХ век. От 30 години имам идея да снимам филм за царя на България, който по времето на Втората световна война спасява българските евреи, въпреки че държавата е на страната на Германия.“ – споделя режисьорът при срещата си със Стефан Командарев и Асен Блатечки в Лос Анджелис преди няколко месеца. Тед Кочев, който кандидатства за българско гражданство, ще се срещне с публиката в София, Пловдив и Варна, като ще даде интервю с автограф в програмата „София – град на киното“ в Дома на киното – на 12 март от 12 ч.

Известният в България поет, писател и драматург Цветан Марангозов, който е сред големите имена в германското кино, ще представи програма от свои късометражни филми. Той е роден на 3 октомври 1933 г. в София в семейството на архитекта и поета Николай Марангозов. Майка му е германка. През 1951 г. е осъден за опит за бягство през граница. Пише разкази и драматургия. През 1960 г. заминава в Германия на гости на майка си, но вместо в Хамбург, спира в Мюнхен и остава там. Пише пиеси за радио и телевизия, автор е на сценарии, режисьор е на игрални филми, става част от мюнхенския електронен авангард. В Германия Цветан Марангозов е популярен като Маран Гозов и е част от вълната на новото немско кино. В над 30 късометражни филма той запазва спомен за нравите в Западна Германия от онази епоха. „София филм фест“ и Гьоте институт ще представят 10 от тях – „К.И.Н.О“, „Пфайфер“, „Старецът“, „Междинно кацане“, „Сабине 18“, „Тана“, „Дългият марш“, „Красиво сбогуване“, „Крачки“, „Да играеш в Германия“. Цветан Марангозов се завръща в България през 1991 г. В годините до 1996 г. публикува седем книги с поезия. С филма си „Видеоконцепт IV“ той представя страната ни на 25-ото биенале за съвременно изкуство в Сао Пауло през 2002 г. Сред гостите на „София филм фест“ ще е и популяризаторът на творчеството му – германският сценарист, филмов продуцент и актьор Бернхард Марш – двигателят на сдружението на филмови дейци „Кьолнската група“.

В представяне на най-доброто от съвременното световно кино „София филм фест“ ще ни предложи ексклузивни срещи с носителите на наградите „Златна мечка“ от Берлин и „Златен лъв“ от Венеция – съответно „Такси“ на иранския дисидент Джафар Панахи и „Отдалече” на Лоренцо Вигас. „Такси“ разказва за съвременното иранско общество чрез преживяванията на таксиметров шофьор по улиците на Техеран. Главната роля изпълнява самият режисьор. Панахи бе осъден на затвор и му бе забранено да снима филми заради идеята му да документира протестите срещу преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад за президент през 2009 г. Впоследствие присъдата му бе променена на домашен арест. „Вместо да позволи да убият духа му и да се откаже, вместо да се остави да го завладее гняв, Джафар Панахи написа любовно писмо на киното. Филмът е пълен с любов към неговото изкуство, към неговата общност, към страната и публиката му“ – каза при връчването на наградата в Берлин председателят на журито Дарън Аронофски. „Отдалече” на Лоренцо Вигас е игралният дебют на 48-годишния венецуелски режисьор. „Отдалече” е първият венецуелски филм, поканен за участие и спечелил най-високото фестивално отличие във Венеция. Той разказва за травма, която пречи на героя да създаде истинска любовна връзка. Съсценарист е мексиканецът Гилермо Ариага, а известният чилийския актьор Алфредо Кастро изпълнява главната роля.

Номинираният за четири награди „Оскар“ (адаптиран сценарий, актриса, режисьор и филм) „Стая“ на Лени Ейбрахамсън ще бъде представен в секцията „Големите награди“. Само за последните три месеца на миналата година филмът спечели Наградата на публиката от фестивалите в Торонто и Варшава – част от над 50-те награди и почти 100 номинации на лентата. В „Стая“ през погледа на петгодишно дете се разказва за промяната в живота на двама души, които трябва да се адаптират към външния свят след години, прекарани в затвора. През 2005 г. Лени Ейбрахамсън получи с дебютния „Адам и Пол” Голямата награда на „София филм фест“.

  • Организатор на „София филм фест“ е „Арт фест“ със съдействието на Националния дворец на културата и Столичната община. Джаз ФМ е медиен партньор.

На снимката: Тед Кочев