„София филм фест“ – XX юбилейна среща с киното (Пета част)

„София филм фест“ – XX юбилейна среща с киното (Пета част)

  • Концерти на Ерик Трюфаз и Зигфрид, „Баба зула“, Брайън Мей и Кери Елис
  • Филмова програма с документални филми за Уудсток (с изпълнения на Джанис Джоплин и Джо Кокър), за Хенк Уилямс, Queen, Кърт Кобейн, Ник Кейв, за Берлин през 80-те и за Мали след забраната за създаване на музика
  • Всяка вечер от 11 до 20 март – музика на живо срещу билет за кино в зала Matti’D

Джаз ФМ е медиен партньор

Определят тромпетиста Ерик Трюфаз като Новия Майлс Дейвис. Съвсем заслужено – освен изключителен майстор на инструмента си, той е и новатор, присъединявайки към джаза дръм енд бейс и хип-хоп. Роден в музикално семейство, още 8-годишен Ерик Трюфаз започва да свири на саксофона на баща си, а на 13-годишна възраст сформира първата си група – с приятели той свири рок. Но чувайки музиката на Майлс Дейвис три години по-късно, музикалните му интереси се променят, той се записва да следва в Консерваторията в Шамбери, а през 1990 г. сформира своя квартет. От 1998 до 2006 г. издава 12 албума за Blue Note. Ерик Трюфаз продължава да споделя музиката си по целия свят, като предстои да направи това за първи път у нас на 13 март в „София лайв клуб“. Негов партньор ще бъде Зигфрид – човек на киното и музиката, като част от „София филм фест“ той е изнасял концерти, представял е изложба, бил е член на международното жури, а в София снима и част от един от филмите си. Зигфрид е автор на оригиналната музика за няколко европейски и руски продукции. Междувременно с групата си от независими музиканти той обикаля целия свят. Перкусионистът Артис Орубс от Латвия е третият музикант в концерта на 13 март. Завършил образованието си в Холандия, той преподава перкусии в Латвийската музикална академия и от 2012 г. е барабанист в оркестъра на Латвийското национално радио. Орубс е работил с музиканти в най-различни стилове – джаз, фънк, фолк, електронна музика. Зигфрид ще гостува в студиото на Джаз ФМ в 14 ч. днес.

Сред специалните гости на юбилейния „София филм фест“ са и Брайън Мей от Queen и британската звездата на „Бродуей“ Кери Елис. На 16 март в Зала 1 на НДК съвместно с Sofia Music Enterprises ще бъде представен общият им проект One Voice. Междувременно Брайън Мей и Кери Елис работят върху третия си съвместен албум. Музиката на Queen е и филмов акцент на фестивала – ден преди концерта на Мей и Елис ще бъде прожектирана документалната лента на Мат O’Кейси „QUEEN: Дните от живота ни“.

Сред другите музикални филми в програмата на фестивала е „Кърт Кобейн – Montage of Heck“ на режисьора Брет Морген.Това е първият напълно оторизиран документален филм, посветен на Кобейн, като на режисьора му е даден безпрецедентен достъп до архивите на легендарния фронтмен на Nirvana. Сред продуцентите е Франсис Бийн Кобейн – дъщерята на Кобейн и Къртни Лав, която е само на 19 месеца, когато баща й слага край на живота си през април 1994 г. Брет Морген предлага на зрителите и непоказвани досега кадри от детството на култовия музикант. Филмът включва няколко интервюта с най-близките хора около Кърт Кобейн – майка му Уенди, баща му Доналд и втората му майка Джейн Кобейн, сестра му, с първата му сериозна приятелка Трейси Марандър и, разбира се, с Къртни Лав.

„Дневник на Уудсток“ на режисьора Дон Алън Пенебейкър улавя духа на отминалите времена на легендарния Уудсток. Филмът включва забележителни изпълнения на Ричи Хейвънс, „The Who”, Сантана, Джанис Джоплин и Джими Хендрикс, Джо Кокър, Пол Бътърфийлд и още много други. Вече 90-годишният Пенебейкър е американски документалист, чийто професионален интерес е насочен предимно към изпълнителските изкуства и политиката.

След наложената от ислямистите забрана за създаване на музика в Мали, местни музиканти казват: „Първо трябва да ни убият“. И това е заглавието на документалния филм на режисьорката Джоана Шуорц. Камерата следва група от най-известните музиканти в Мали до подготовката на първия публичен концерт в Тимбукту след забраната за създаване на музика там.

Филмът „B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989“, който ще бъде представен в документалния конкурс на фестивала, е дело на Йорг А. Хоппе, Клаус Маек и Хайко Ланге и представя микс от музика, изкуство и хаос в „дивия“ Западен Берлин през 80-те.

Британския кинотандем Иън Форсайт и Джейн Полард разказва за Ник Кейв в „20 000 дни на Земята“. Разказът проследява един ден от живота на австралийската музикална икона – 20-хилядния, както подсказва заглавието, в който Кейв се рови из архиви, спори с терапевт и участва в поредица интервюта с приятели, сред които са актьорът Рей Уинстоун, поп звездата Кайли Миноуг и музикантите от групата му Бликса Баргелд и Уорън Елис.

„Хенк Уилямс: И видях светлината“ е биографичен филм на сценариста и режисьор Марк Ейбрахам, посветен на американската легенда Хенк Уилямс. Създаден по книгата на историка на кънтри и уестърн музиката Колин Ескът Hank Williams: The Biography, филмът не спестява трагичните подробности, свързани с разрушителните пристрастия на прочутия музикант – алкохол, морфин, други болкоуспокояващи, развод с мениджъра и дуетния си партньор Одри Шепърд, още един брак и скоропостижна смърт в началото на 1953 г., когато е само на 29 години.

„Баба Зула” ще закрият „София филм фест“ със своя ориенталски дъб на концерт в „София лайв клуб“ на 20 март. Пърформансите на турската група са смес от визуално изкуство, ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо. Световна слава им носи участието в документалния филм на Фатих Акин „Музиката на Истанбул“, което стана и повод преди 10 години те да свирят за първи път у нас – тогава те закриха 10-ото издание на „София филм фест“.

От днес до 20 март от 22 ч. всяка вечер ще звучи музика на живо в зала Matti’D на НДК: на сцената ще излязат Jarava, Doesn’t Frogs, DJ Onzy, A Band Looking for a Name, P.I.F., Subrahar Live Band, Magi Petrovich & Skiller Live Band. Входът е с билет за кино.

На снимката: кадър от „Дневник на Уудсток“