„София филм фест“ – XX юбилейна среща с киното (Четвърта част)

„София филм фест“ – XX юбилейна среща с киното (Четвърта част)

  • „Моряшки истории“ на Стефан Командарев за живота на брега и във водите на Черно море
  • „24 часа“ на Кирил Станков за оптимизма и това, което ни води напред
  • „Бартер“ на Атанас Киряков за бунта срещу несправедливостта
  • „Звярът е още жив“ на Мина Милева и Весела Казакова за смъртоносната прегръдка с идеологическия цинизъм
  • „Приказки от Балканите“ на Михаил Мелтев със спомени от балканските конфликти през второто десетилетие на миналия век
  • „Кеймбридж“ на Елдора Трайкова за просветените жители на северозападното село Долни Цибър
  • И още: Балкански конкурс, Международно и Младежко жури, срещи с Бела Тар и Тед Кочев, „София филм фест за деца“

Джаз ФМ е медиен партньор

На „София филм фест“ тази година ще бъдат показани 16 български документални филма, като 7 от тях са със световни премиери.

„Моряшки истории“ на Стефан Командарев ще бъде показан премиерно на 23 март в Дома на киното. Кинотворбата представя няколко погледа към живота на брега и във водите на Черно море. Това са четири истински човешки истории, наситени едновременно с драматизъм и хумор: спомени от 45 години живот по моретата, борбата за справедливост на обвинен в бракониерство, изкарване на прехраната чрез улов на рапани… Стефан Командарев е изповедник на душата и това и очакваме да видим в новия му филм.

„24 часа“ на Кирил Станков разказва пет човешки истории, всяка заснета в рамките на денонощие. Героите са българи, наши съвременници – млад бизнесмен, особняк, живеещ сам в планината, двойка пенсионери, живеещи на село, пилот парапланерист, и семейство, което се бори с особено предизвикателство всеки ден. „Опитахме се да останем странични наблюдатели и доколкото можем да отразим истинското състояние и битие на героите.“ – казва Кирил Станков. Идеята на филма е да акцентира върху оптимизма, и способността на хората да оцеляват в трудни моменти: „Човек на трябва да се предава, трябва да продължава напред и да прави с любов това, което харесва. Дори и в несигурни времена, човечността и обичта могат да ни помогнат да преодолеем и най-големите трудности, да продължим напред и да не се предаваме.“ Музиката е на Васко Кръпката.

Известният документалист Атанас Киряков представя игралния филм „Бартер“ – създаден по действителен случай, той е своеобразно продължение на документалната творба на режисьора „Омагьосани от морето“ (2010 г.). И двете истории разказват за живота в едно рибарско селце, за хората в него, с радостите и тъгите им, с опита им да оцелеят в един живот на бартер, срещу мутрите, които искат да разрушат селището и да построят на мястото луксозни хотели. В главните роли са Филип Аврамов и Татяна Лолова. Участват още: Койна Русева, Марта Вачкова, Юлия Чернева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов. Музиката е на Теодосий Спасов.

„Звярът е още жив“ на Мина Милева и Весела Казакова закрива официалната програма със специална премиера в бившия Партиен дом. Двете авторки са известни с полемичния филм за пипалата на Държавна сигурност „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“. Докато лявата идея се сгромоляса в Източна Европа, на Запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни анализи в затвора още през 1951 г. Неговата внучка, раздразнена от модерността на лявата идея и директната й корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията. Филмът е със специалното участие на Руси Чанев и Весела Казакова.

Премиерният документален филм на Михаил Мелтев „Приказки от Балканите“ е разказ за войните на Балканите в периода 1912 – 1913 г., пресъздадени в неизвестни кадри, картини и снимки, в спомените на свидетели и потомци, в коментарите на български, гръцки и турски историци. Кинотворбата е хроника на зараждането, възхода и краха на българския национален идеал.

В Документалния конкурс България е представена с „Кеймбридж“ на Елдора Трайкова. Заглавието препраща към едно от най-прочутите учебни заведения в света, а филмът разказва за ролята на образованието в живота на хората от северозападното село Долни Цибър. Селото е част от най-бедния регион в целия Европейски съюз, но и се води с най-голям процент завършили висше образование. „В Долни Цибър повече от 90% от населението са цигани. Те преследват личната си образованост. От много години за ромите в селото образованието е основен смисъл и ценност на живота. Не се оплакват. Срещнах и снимах пенсионери, яки, искат да работят и работят, каквото има. Искат да ходят на училище, за да довършат образованието си. Училището в това село привлича хората, мотивира ги.” – обяснява Елдора Трайкова в интервю пред Юлиана Методиева.

В Международния документален конкурс участват общо 13 творби. Прожекциите са в Зала „Славейков“ на Френския културен иститут. Британският „Сирийска любовна история“ на Шон Макалистър (миналогодишния председател на документалното жури на фестивала) е разказ за семейство, разделено от тираничния режим на Асад в Сирия. И още теми във филмите от тази програма: животът на травестит в Никарагуа, осиновен от двойка уругвайски леви активисти по време на революцията, обновяването на Истанбул чрез разрушаването и реновирането на старите квартали, бягствата на мигранти през остров Лампедуза, сблъсъкът между човешките ценности и икономическите интереси през призмата на ядрената енергия в Европа, силата за живот в общността чрез традициите и ритуалите на малък фермерски ръгби клуб от Нова Зеландия, успехите на танцовата компания от Израел „Батшева“, социалните драми в Украйна, възможността близо осем десетилетия да споделяш любовта с човека до себе си, стремежите на грузинските младежи, личностната разруха в резултат на икономическата криза, музикален Западен Берлин през 80-те.

12 от най-новите филми от региона са част от Балканския конкурс. В него за първи път има два български филма – „Каръци“ на Ивайло Христов и „С лице надолу“ на Камен Калев. Първият пресъздава усещането на безперспективност заради това, че си роден в България, а във филма участват бивши и настоящи студенти на сценариста и режисьор Ивайло Христов. „С лице надолу“ извежда любовната нишка в криминален сюжет.

Роденият в Грузия и работещ в Германия режисьор Дито Цинцадзе ще бъде председател на журито, което ще оценява творбите от Международния конкурс за първи и втори филми, както и претендентите за наградата „Джеймисън“. Българските участници в оценяващия екип са Кристина Грозева и Петър Вълчанов. За четвърта година младежко жури ще връчи специална награда, а фестивалът започна с програмата си за учащи. В първия основен уикенд на фестивала – на 12 и 13 март, в „София филм фест за учащи“ са предвидени срещи с двамата големи гости на фестивала – Тед Кочев и Бела Тар. Те ще раздават автографи и ще се срещнат с почитатели от 12 ч. в Дома на киното.

За първи път „София филм фест“ представя програма за деца. С номинация за „Оскар“ и с още 11 награди в актива си, „Момчето и света“ (2013 г.) e необикновена анимация на бразилския режисьор Али Абреу. Създадена чрез разнообразни художествени техники (2D рисунка върху хартия, акварел, изрезка), кинотворбата разкрива проблемите на съвременния свят през очите на едно дете. Действието в „Дългият път на Север“ (Франция-Дания, 2015 г.) се развива в края на XIX в. в Русия и пак е свързано с приключения и изследване на света. „Малкият рицар Тренк“ (Германия-Австрия, 2015 г.) на режисьора Антъни Пауър пренася зрителите в приказна страна от Средновековието – там дукът обявява турнир, за да открие най-добрия рицар, който ще пребори лош дракон.

  • Повече за започващия днес „София филм фест“ ще откриете в предходните ни публикации: първа, втора и трета част. Утре ще ви разкажем за музикалната програма и ще ви срещнем с гостуващия у нсас музикант Ерик Трюфаз.

На снимката: кадър от филма „24 часа“ на Кирил Станков