София днес: представят Музея за история на София, в НВИМ постъпва трабантът на Паси, инициативи на Столичната библиотека, нов фитнес на открито, започва Европейската седмица на мобилността

София днес: представят Музея за история на София, в НВИМ постъпва трабантът на Паси, инициативи на Столичната библиотека, нов фитнес на открито, започва Европейската седмица на мобилността

Днес пред журналисти ще бъде представена експозицията на Музея за история на София. Той се помещава в част от сградата на бившата централна минерална баня, като помещенията бяха ремонтирани по европейски проект. Официалното откриване ще бъде утре – в Деня на София. На представянето днес се очакват кметът Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Това е поредният нов музей, който се открива в София през последните години, след експонирането на археологическото ниво на базиликата „Св. София“ и откриването на експозицията „Квадрат 500“ на Националната художествена галерия.

В Националния военноисторически музей ще постъпи легендарният трабант, в който през 1991 г. Соломон Паси като радетел на идеята за присъединяване на страната ни към НАТО вози тогавашния генерален секретар на алианса Манфред Вьорнер. В социалистическото возило Паси по-късно качи десетки световни лидери, а през 2002 г. то бе благословено от папа Йоан Павел Втори. Колата, станала символ на евроатлантическата интеграция на страната ни, ще бъде посрещната в колекцията на Националния военноисторически музей в 11 ч., като ще е сред експонатите, които показват пътя на България към НАТО. Събитието е по повод 25-ата годишнина на организираното атлантическо движение в България. Специален гост ще бъде посланикът на САЩ Родерик Мур, който през 1990 г. стана кръстник, а впоследствие и почетен директор на Атлантическия клуб в България.

Нова площадка за фитнес на открито е на наше разположение от днес в район „Възраждане“. Тя е изградена на площ от 50 квадратни метра в парк „Свети Никола“ и предоставя възможност за свободно спортуване на шестте монтирани там тренажора. Средствата са осигурени по Програмата за ремонт на спортна инфраструктура на Столичната община. Площадката ще бъде открита от кмета на район „Възраждане“ Савина Савова, а на церемонията са поканени и известни спортисти.

Днес се открива обновеният детски отдел на филиала в Люлин на Столичната библиотека. Там на разположение на децата ще бъдат много нови книги, както и модерна техника – телевизор, лаптоп, видеоигри. Малчуганите ще имат и атрактивен кът за игри. Филиалът в Люлин на Столичната библиотека се намира в блок 330-331 зад общината. Откриването е в 11 часа днес.

Програма на деца и ученици от район „Студентски“ представя от 10:30 ч. филиалът там на Столичната библиотека съвместно с местната администрация и фондация „Деца на България“. Част от инициативата е „Зелена библиотека“ с участието на писателите Боби и Йоана Мирчеви и деца от Медицински център за деца с увреждания.

Днес започва Европейската седмица на мобилността. С участието на деца и ученици от София до 22 септември ще се проведат ред инициативи, които насърчават към устойчиви начини на придвижване – пеш, с колело или с градския транспорт, за да бъде градът по-чист, тих и безопасен. Мотото на Европейската седмица на мобилността тази година е „Избери. Промени. Комбинирай.“ Кампанията в 9:30 пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще открие заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

Снимка: авторът