"София джаз пик" представя музиканти от Сардиния - на 12 юни слушаме италианската певица Мария Джована Керки

Италианската певица Мария Джована Керки и нейната група ще вземат участие в тазгодишното издание на фестивала "София джаз пик". На 12 юни от 20:00 ч. в "София лайв клуб" публиката ще чуе уникална музикална програма, вдъхновена от фолклора на Сардиния, в която намират място елементи на джаз, уърлд и поп музиката. Концертът се организира от агенция "Кантус Фирмус" със съдействието на Италианския културен институт в София и с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата на Република България. В концерта участват Маурицио Бидзаро (клавишни инструменти) и Луиджи Пуду (китара). Събитието е част от програмата и на "Европейския музикален фестивал", организиран в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.

„Музиката на Сардиния е характерна с музикалността на езика. Това позволява да бъдат направени всякакъв вид аранжименти. В своите изпълнения съм се опитала да включа нови инструменти и нови начини на пеене, така че да продължа развитието на сардинската музика. Желанието ми е тя винаги да живее, но без да бъде лишена от същността си, която всички обичат”, каза Мария Джована Керки в интервю на Светослав Николов. В разговора по Джаз ФМ китаристът Луиджи Пуду отбеляза стремежа си да обедини класическото свирене с традициите на родните земи. Интервюто можете да чуете чрез бутона „Аудио” върху снимката към публикацията.

Певицата Мария Джована Керки е изявена изпълнителка и ярък представител на италианската музика от Сардиния. Тя е родена и живее в градчето Болотана, Сардиния, където започва да пее от шестгодишна възраст. След дълги години усъвършенстване през 1995 г. тя участва в най-важния певчески конкурс на Сардиния, като получава първа награда. Оттогава тя издава многобройни албуми и концертира активно както в Италия, така и в чужбина. На 7 септември 2007 г. е избрана сред всички артисти на Сардиния да изпълни "Аве Мария" на сардински език пред папа Бенедикт XVI, по случай визитата му на сардинска земя. Днес Мария Джована Керки е най-популярната певица от Сардиния. Нейните изпълнения са я превърнали в символ на Сардиния. Отскоро за нея се отвориха и вратите на киното – режисьорът Джовани Колумбу избра Мария Джована за грандиозния си филм Su Re, който разказва историята на Исус и чието действие се развива в Сардиния.

Китаристът Луиджи Пуду е роден в Каляри. Той започва музикалното си обучение в своя роден град, а по-късно продължава да учи в Консерваторията на Александрия под ръководството на маестро Анджело Джардино. Посещавал е майсторски класове при изтъкнати музиканти като Лео Брауер, Мануел Бареко, Дейвид Ръсел, Алирио Диас и Нарсисо Йепес. Изнасял е концерти в Италия, Чили, Аржентина и др. В момента е директор на Музикалното училище на град Каляри.

Билети за концерта на Мария Джована Керки могат да бъдат закупени от касата на "Кантус Фирмус" във фоайето на зала "България", онлайн на www.ticketsbg.com, както и на мястото на събитието един час преди концерта.