„София 2019”: изкуство, с което развиваме столицата и региона

„София 2019”: изкуство, с което развиваме столицата и региона

Не просто сбор, а съвкупност от културни събития, с които създаваме духа на града и региона – така изглеждат събитията от програмата в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г. Под мотото „Сподели София” ще извървим този път не като потребители, а като участници – в себеизява, сближаване, създаване на общност. Четири български града достигнаха до финалния етап на надпреварата – на 5 септември жури от национални и международни представители ще определи дали София и Югозападния регион (Перник, Кюстендил, Благоевград), Пловдив, Варна или Велико Търново ще бъде българският център на тази общоевропейска инициатива след 5 години.

„България е държавата в Европейския съюз с най-ниско културно потребление. В София има около 750 000 души, които не се докосват до култура – не са ходили на кино, не са слушали концерт, не са си купували книга. Градът не смогва да отговори на потребностите за култура и достъп до културно себеизразяване. Затова поставяме културата на централно място за развитието на града с неговите квартали”, посочи в интервю за Джаз ФМ Севдалина Войнова – програмен директор в Асоциацията за развитие на София. Това е организацията, която с решение на Столичния общински съвет от 2010 г. е определена за координатор на дейностите, свързани с кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

Множество оркестри, читалища, самодейни състави, неправителствени организации, самоорганизирали се ентусиасти ежедневно привличат вниманието на публиката, създават култура на открито и закрито, на специални места или съвсем импровизирано в непосредствената ни среда. Така те формират духа на града – жив, енергичен, отворен, приканващ към общуване и взаимност. Важен акцент в подготовката на София е моделирането на богатата инфраструктура за културни събития по начин, който ще използва пълния й потенциал за творческо себеизразяване и изграждането на общност. „Трябва да определим какви и колко културни института можем да поддържаме, как те отговарят съдържателно и жанрово на потребностите на хората. Очакваме обновяване на културния сектор – не можем да работим по същите модели, поддържайки културни институти, които посещаваме два пъти в живота си”, посочи Севдалина Войнова.

Изкуството все повече ни среща в нашето ежедневие с предложение да съпреживеем. То създава коренно различни – жизнени представи за до момента изолирани пространства – паркове, улици, изоставени индустриални сгради. „Никога досега София не е била толкова изпъстрена с изкуство в градската среда – в паркове и в сгради от Кремиковци до Горна Баня. Голямата потребност е да си върнем в тъканта на града занемарените постройки от индустриалното ни наследство”, посочи Севдалина Войнова.

София и Югозападния регион като Европейска столица на културата през 2019 г. не само ще предложат повече възможности за култура и силна художествена програма, но и ще означават града ни да поеме отговорността в европейски мащаб за всичко, което се случва със и на европейската култура. Севдалина Войнова убедено отбелязва: „София има готовността да поеме такава отговорност. Нашият потенциал е в разработването на компютърни и електронни игри, в хартиената архитектура и дизайн, в превода от малки езици (на чужди езици годишно се превеждат само една – две български книги), в електронната и в експерименталната музика, в участието на творци и културни оператори от София в европейски мрежи, а също и в участието на града в организации и мрежи, така че да заемем своето достойно място в Европа. Ние вече няма да догонваме събитията, а ще бъдем водещи в някои от тях, като за останалите наистина ще поемем отговорност.”

В надпреварата за културна столица на Европа София разчита на своите традиции, богато наследство, активни хора, които си представят живота в града не само забързан, но и красив – град, в който общуваме и споделяме. Ентусиазмът им е посрещнат с усмивки, оптимизъм и желание за участие. Примерите са все повече: библиотека в парка, ремонтирана автобусна спирка – произведение на изкуството, почистено, окосено и украсено изоставено пространство. На фона на действията на общината за облагородяване на общите градски пространства, тези акции са покана за лична ангажираност за позитивно въздействие върху средата, в която живеем.

Кандидатурата на София за Европейска столица на културата е съвместна с младежкия и технологичен Благоевград, карнавалния Перник, съхранил кукерските традиции и превърнал се в символ на индустриалното възстановяване, Кюстендил – с традиции в изкуствата и емблема на връзката ни с природата. „Това дава възможност на програмата „София 2019” да изгради ново равновесие между технологията и традицията, между града и селото, между културата и околната среда”, отбелязват от екипа на Асоциацията за развитие на София. „Споделяме ресурси, възможности и потенциал”, посочва пред Джаз ФМ и Христина Шопова, която отговаря за направленията „Хуманитарни дейности”, „Култура”, „Образование” и „Връзки с обществеността” в Община Благоевград, и допълва: „Хубаво е, че чрез култура цял регион ще се развие икономически и културно”.

Мотото на Благоевград в тази надпревара е „Бъдеще предварително”, тъй като градът залага на младостта, силата и енергията. И разчита на традицията – Благоевград възстановява „11.11 – Проект за съвременно концептуално изкуство”, случил се в едно смело издание през 1989 г., когато местни художници, сред които Сашо Стоицов и Його Панчев, организират хепънинги и създават инсталации по преминаващата през града река. През тази година по проект „11.11” вече се проведоха артистични акции, предстои пленер с 12 художници от цяла България и голямо биенале, което ще се състои на 11 ноември. Благоевград възстановява и Франкофонския фестивал, така че следващия септември френската музика ще има празник не само в Ла Рошел. И тъй като градът е стратегически разположен близо до границите с Македония, Гърция и Сърбия и в него учат много студенти от тези страни, той ще е домакин на Балкански фестивал на съвременната поп музика.

Така, София и градовете от Югозападния регион, които заедно вървят по пътя към общо домакинство като Европейска столица на културата през 2019 г., поставят основите на култура – демократично създадена от нейните изразители и активно насочена към установяването на общност от сплотени за взаимното благо хора. Затова и енергията ще продължи да се усилва, независимо от изхода на надпреварата. „Тепърва в годините ще натрупваме опит и идеи. Сътрудничеството ще продължи и за привличане, задържане и развитие на талантите, свързване с иновациите, технологиите, модерния мениджмънт в културата. Процесът е започнал и ще продължи, независимо дали ще спечелим тази титла. Това е устойчив проект – единственият шанс на региона да процъфти, да се докаже като добър. Имаме шанса”, казва Христина Шопова от Община Благоевград.

  • Интервютата на Светослав Николов със Севдалина Войнова от Асоциацията за развитие на София и с Христина Шопова, която отговаря за направленията „Хуманитарни дейности”, „Култура”, „Образование” и „Връзки с обществеността” в Община Благоевград, можете да чуете чрез бутона „Аудио” върху снимката към публикацията.

Илюстрация към новината: читалищни самодейци от кюстендилското село Жабокрът представиха на 17 август в парк „Гео Милев” в София обичая Панагия – обредното повдигане и разчупване на хляба за Голяма Богородица. Снимки: авторът.