Sofia Fusion Festival с трето издание и участници от България, Сърбия, Македония, Израел и… Сибир

Sofia Fusion Festival с трето издание и участници от България, Сърбия, Македония, Израел и… Сибир

Третото издание на Sofia Fusion Festival ще ни срещне с млади български групи, с добре известните в джаз и етно средите Калин Вельов, Нина Николина, Павел Терзийски, Стоян Роянов Я-Я, Мирослав Иванов, както и с формации от няколко държави – Сърбия, Македония, Израел, Русия, сред които е и много популярната у нас Foltin. Жанрове се съчетават, за да представят многообразие от комбинации между джаз, етно, трип-хоп, рок и фънк музиката. Домакин на събитието на 4 и 5 ноември е „София лайв клуб“. Джаз ФМ е медиен партньор.

4 ноември

SO CALLED CREW организаторите представят като един от най-разпознаваемите софийски рап проекти.

PARAPLANER, водени от Александрина Александрова (вокали, бас), са вече една година заедно – имат много популярни песни, но са готови и с нови изпълнения, които ще представят на фестивала.

PENDARA ETHNO PROJECT е съвместният проект на Нина Николина и Калин Вельов, който стартира през 2002 г. в Холандия. Базиран е на съчетание от български фолклор, афро-латино ритми и диджей стилове. Смесвайки музикални култури от различни краища на света, музикалният продуцент DJ Бор4е Бояджиев, заедно с Нина и Калин, поднася своето виждане за интегрирането на българската народна музика в световната диджей култура.

FOLTIN – емблематичната македонска група, от 1995 г. не спира да ни изненадва със своята непредсказуема и предизвикателна музика: сюрреалистичнa, страстнa и духовита. В нея присъстват различни музикални жанрове: електро-акустичен алтернативен рок, фънк, ембиънт и джаз. Изпълненията им на живо се помнят дълго от публиката – театралната форма, подобна на кабаре, се превръща в истински мюзикъл.

5 ноември

CLAVEXPERIENCE TRIO е един от проектите на лейбъла BigBanda и съчетава различни стилове, като смело експериментира с акустични и електронни звуци, смесвайки трип-хоп, джаз, реге и луп елементи. В постоянния състав са Павел Терзийски (вокали, луп машини) и Димитър Горчаков (клавири). Третият член винаги е различен, този път очакваме мощен бийтбокс от SkilleR.

Я-Я LA MIGRA е новата формация на Стоян Роянов Я-Я, в която музикантът свири на кларинет, саксофон и зурна. Заедно с Валери Ценков – барабани, и Страцимир Павлов – клавири, La Migra залагат предимно на авторските песни на Я-Я, които са преаранжирани. Страцимир Павлов е музикален директор и диригент на Оперния театър в Литъл рок, Арканзас. Свирил е на една сцена с легендата Рей Чарлз и бродуейската звезда Лорънс Хамилтън. Познаваме Валери Ценков като част от група „Каффе”.

МИРОСЛАВ ИВАНОВ КВИНТЕТ е сформиран през 2013 г. от едни от най-популярзните съвременни джаз музиканти в България. Музиката им е смесица от джаз, блус, рок, чилаут... Или най-общо казано – фюжън. Репертоарът им е селекция на пиеси от двата авторски албума на китариста Мирослав Иванов – Directions и Circus.

NADISHANA е мулти-инструменталист, композитор и звуков дизайнер от Сибир, който създава свой собствен уникален и новаторски подход към фюжън музиката. Творческият синтез на различни музикални традиции по света и съвременнте технологии правят звученето му модерно и популярно. Надишана използва уникална техника за всеки един от своите инструменти и я съчетава със съвременното дигитално аудио редактиране, нареченo „звукова микрохирургия“. Заедно с Nadishana на сцената на „София лайв клуб“ ще видим израелския киратист и композитор Дима Горелик. Световноизвестното дуо идва за първи път в България по покана на Sofia Fusion Festival.

NAKED е авангарден квартет от Белград. Отличава се с новаторски микс от балкански груув и фрий джаз. Инструментите, които Naked използват, са достойна колекция за цял оркестър – баритон саксофон, бас кларинет, дудук, зурла, бас китара, цигулка, кларинет, ударни, акордеон... Записват за унгарския лейбъл NarRator Records, издателите на Fokatelep, Meszecsinka, дуета Boris Kovac/David Yengibarjan и др.

Повече за събитието – на сайта и фейсбук страницата му.

Билетите са на промоционални цени от 20 лв. от Eventim.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г. и се организира от сдружение „КОНЦЕРТИ.БГ“.