Социално дистанциране и емоционално сближаване 2: как ситуацията в момента се отразява на музикантите и как можем да ги подкрепим

Социално дистанциране и емоционално сближаване 2: как ситуацията в момента се отразява на музикантите и как можем да ги подкрепим

Тези дни с тревога следим пандемията от коронавирус и случващото се по целия свят, което по един или друг начин засяга всички ни. Едни от най-потърпевшите са хората в сферата на изкуството. С молба да коментират ситуацията и в търсене на възможните изходи се обърнахме към басиста Петър Славов и Мила Георгиева – член на управителния съвет на Българската музикална асоциация. В публикацията ще откриете и позицията на Лидия Либман, която ръководи Lydia Liebman Promotions – бутикова агенция за връзки с обществеността и консултантска фирма.

Петър Славов: „Понякога от кризите излизат хубави неща.“

Петър Славов е едно от известните български имена на международната джаз сцена. Кариерата на басиста, чийто дом през последните години е Ню Йорк, включва сътрудничества с Куинси Джоунс и Джо Ловано. В края на миналата година Пепи издаде дебютния си албум като лидер Little Stories, който получи възторжени оценки от критиката.

„Няма какво да се лъжем, ситуацията е доста критична и ако всичко спира, ако цялата цивилизация спира, значи наистина нещата са сериозни.“ – казва Петър Славов за Джаз ФМ радио и обяснява: „От една страна, разбира се, най-важното е да останем здрави, а тези, които се разболеят, да се излекуват и да не разнасят заразата. И от една гледна точка човек да си седи вкъщи понякога не е най-лошото нещо на света. От друга страна, за всички нас, които сме в музиката и в сценичните изкуства, това е абсолютно пагубно, защото цялата работа, на която разчитаме, е анулирана. И нямаме никакви доходи или имаме малко доходи – уроци онлайн и някакви авторски права, макар че в наши дни приходите от авторски права и продажби са изключително ниски.“ Пепи признава, че до момента е загубил работа за хиляди долари, а разходите продължават да текат. За това как прекарва времето си в момента той споделя: „Свиря вкъщи, имам уроци по скайп и може би ще напиша някаква музика, макар че честно казано не ми се пише особено много, защото в момента си мисля за практически въпроси.“ Пепи признава, че се чуди колко дълго могат да издържат музикантите без работа в така създалата се ситуация, но въпреки неяснотата, с надежда той казва: „Да видим. Понякога от кризите излизат хубави неща.“

Ако сте любопитни да чуете дебютния албум на Петър Славов Little Stories, може да го откриете в добре познатите сайтове и платформи в интернет (Bandcamp, CDBaby, Amazon, iTunes и др.), а отскоро проектът се предлага и в „Дюкян меломан“ в София. Неотдавна Пепи направи плейлист в Spotify, давайки чудесни идеи за моментите, когато се чудим какво да слушаме. Неговата музикална селекция ще откриете тук.

Лидия Либман: „В тези тежки времена наистина вярвам, че музиката има лечебна сила.“

Лидия Либман е организатор на концерти, радиоводеща, музикант и журналистка. Тя ръководи позиционираната в Ню Йорк бутикова агенция за връзки с обществеността и консултантска фирма Lydia Liebman Promotions. През последните няколко години си сътрудничим с тях при представянето на нова музика.

„Коронавирусът причинява невероятна болка на нашата артистична общност. Турнетата и преподаването са основен източник на доходи за 99 % от музикантите. Точно сега учебните заведения са затворени, турнетата са отменени и всички с право са разтревожени. Така че ако обичате музиката и обичате да ходите на концерти, имате приятели артисти или музиканти или просто имате възможност – купете си музика. Още веднъж: моля ви, купете си музика!“ – казва Лидия Либман във фейсбук страницата си, а в имейл до своите партньори написа:

„В тези тежки времена наистина вярвам, че музиката има лечебна сила и че е необходима повече от всякога. Заедно с моя екип ще направим всичко, което е по силите ни, за да се справим и да помогнем на нашите артисти да преминат през този труден период. Няма да бъде лесно, но съм убедена, че ще излезем по-силни след всичко това.“

Лидия Либман споменава, че в обозримо бъдеще много музиканти ще предават на живо своите концерти в платформи като Facebook, Twitch и др., като ще има възможност за виртуално заплащане от страна на зрителите (чрез Venmo, PayPal и др.). Според нея засега това се очертава като нова, съвсем нормална практика.

Мила Георгиева: „Това, което се случва в музикалния бранш по цял свят, е изключително сериозно.“

По въпроса на каква подкрепа могат да разчитат българските музиканти се обърнахме към Мила Георгиева – член на управителния съвет на Българската музикална асоциация. Мила сподели следното в ефира на Джаз ФМ радио:

„Това, което сме се заели с Българска музикална асоциация и правим усилено в момента, са две неща. Първо, входирахме писма в Народното събрание, Министерство на културата и Министерство на финансите. Именно сега, когато се обсъждат и разпределят средства за подпомагане на засегнатите сектори, да им напомним, че един от най-засегнатите сектори е имнно артистичният. Защото няма да крия – това е сектор, който остава зад завесата на всяка възможна подкрепа в подобни моменти, ако този сектор сам не предяви претенциите си. Другото нещо, което е много ключово и правим заедно с нашите колеги от Европейския музикален съвет, в който членуваме – правим една анкета, за да можем да съберем данни какви са пораженията върху музикалния бранш, особено независимия. Само чрез събирането на тези данни, само чрез анализ на данни ние можем да отразим точно каква е ситуацията и на базата на тях да поискаме европейска помощ, локална, национална и т.н. Изключително важно е да бъде попълнена тази анкета, защото без данни ние не можем да предявим никакви претенции, а Европейският музикален съвет е основна консултантска институция на Европейската комисия по отношение на музиката и тя има директен достъп до тях и директна възможност за натиск.“ Анкетата ще откриете тук.

Казаното от Петър Славов и Мила Георгиева може да чуете чрез бутона „Аудио“.

На снимката: оригами и дискове в офиса на Джаз ФМ