Слушателите на BBC Radio и британското Jazz FM избраха най-великия джаз музикант на всички времена

Слушателите на BBC Radio и британското Jazz FM избраха най-великия джаз музикант на всички времена

В анкета на BBC Radio и британското Jazz FM слушателите избраха Майлс Дейвис за най-великия джаз музикант на всички времена. Според Хелън Мейхю от Jazz FM: „Майлс беше в челните редици на всичко ново, което се случваше в звученето на джаза по време на всяко едно десетилетие от дългогодишната си кариера. Освен това той записа най-продавания и харесвания джаз албум - Kind of Blue от 1959 г.“ В челната десятка на класацията името на Майлс Дейвис е поставено пред тези на Луис Армстронг, Джон Колтрейн и Чарли Паркър. В Топ 10 са включени и две дами - големите вокалистки Ела Фицджералд и Били Холидей. Класацията с 10-те най-велики джаз артисти на всички времена след допитването на BBC Radio и Jazz FM изглежда така:

1. Майлс Дейвис
2. Луис Армстронг
3. Дюк Елингтън
4. Джон Колтрейн
5. Ела Фицджерад
6. Чарли Паркър
7. Били Холидей
8. Телониъс Монк
9. Бил Евънс
10. Оскар Питърсън

Джефри Смит от Radio 3 описва музикантите на първите три места в класацията като „най-добрите от най-добрите“ и ги нарича „боговете“ на джаз музиката. За тях той казва: „Дюк - майсторът на оркестъра; Луис - бащата на всеки от нас; и Майлс - символ на непрекъснато променящия се съвременен дух."

„За да бъдеш и да останеш велик музикант, ти винаги трябва да бъдеш отворен за всичко ново, за това, което се случва в този момент." - пише Майлс Дейвис в своята автобиография. „Ти трябва да попиваш всичко това, ако искаш да продължиш да израстваш и да общуваш чрез своята музика." - казва още великият тромпетист.

Фотография: от фейсбук страницата на Майлс Дейвис