Слушаме „Манхатън трансфър“ в зала „България“ на 12 ноември, „Спектрум“ ни въвеждат в събитието

Слушаме „Манхатън трансфър“ в зала „България“ на 12 ноември, „Спектрум“ ни въвеждат в събитието

„Манхатън трансфър“ ще пеят за първи път у нас в зала „България“, а техните следовници от група „Спектрум“ ще ни подготвят за преживяването с 40-минутен концерт. Събитието, което дълго ще помним, ще се проведе на 12 ноември и е организирано от „Ню медиа студиос“, а Джаз ФМ е медиен партньор. След като направихме петима слушатели щастливи с покани за концерта, през следващите дни ви даваме възможността да спечелите атрактивни награди – пет диска с новия албум на групата – и да станете съавтори на концерта (по-долу ще видите как).

Алън Пол от „Манхатън трансфър“ пред Джаз ФМ през 2012 г.:

Каква е емоцията, с която се обръщате към слушателите, че те толкова ви обичат?
Според мен говорим за нещо извън рамките на нашата група, за самата природа на хармонията. Хармонията привлича хората. Тялото ни е механизъм, който реагира на вибрации. Хармонията, дали излъчвана от нас или от другаде, се свързва с инстинктите ни.
И още в публикацията на сайта ни: „40 години хармония“

Близо половин век „Манхатън трансфър“ са лидери в акапелната музика, а спойката между членовете е толкова силна, че промените в състава са само няколко – от 1979 г. членовете са в неизменен синхрон до смъртта на Тим Хаузър през 2014 г. Сега групата има нов вокалист – Трист Кърлес, който с огромно уважение и отговорност подхожда към мисията на групата. Формацията гостува в София с новия си албум The Junction, вдъхновен от Tuxedo Junction на Глен Милър – пиеса, която „Манхатън трансфър“ пресъздават във вокален вариант през 1975 г. Всички инструментални аранжименти са на Мървин Уорън – петкратен носител на наградата „Грами“ и много обичан като един от оригиналните членове на Take 6.

В групата, която ще акомпанира на вокалистите на концерта в София, са трима изявени музиканти с дългогодишна самостоятелна кариера: на пианото е Ярон Гершовски, който е музикален директор на състава, на баса свири двукратният носител на наградата „Грами“ Борис Козлов (ръководител на Mingus Big Band, свирил с Майкъл Брекър), а на барабаните е Рос Педърсън, чиято кариера следим, откакто го чухме в Snarky Puppy през 2006 г.

Ярон Гершовски пред Джаз ФМ:

„Да слушам хубава музика и да й се възхищавам - това ме кара да искам да бъда още по-добър в работата си.“
Пианистът и музикален ръководител на „Манхатън трансфър“ разказва за кариерата си на солов изпълнител и на член на бележитата формация.

През дългите години на новаторство и нестихваща популярност „Манхатън трансфър“ печелят редица награди „Грами“, а през 1981 г. стават първите музиканти, носители на отличието и в джаз, и в поп категориите. Историята на групата се преплита и с българската музика – Милчо Левиев аранжира за нея пиесата на Чарли Паркър (The Word Of) Confirmation и е номиниран за „Грами“ за най-добър вокален аранжимент. В песента, създадена за албума Mecca For Moderns от 1981 г., на пианото е Милчо Левиев, на барабаните – Стив Гед, а самият създател на вокализата – Джон Хендрикс, участва със скат соло. „Това бе много силно музикално партньорство. Той свиреше феноменално. Впечатли ме бързото темпо на неговата работа. Бе невероятно как той чуваше звученето на инструмента на Чарли Паркър и успя да го предаде под формата на вокални партии. Работата в студиото бе интересна, натрупахме богат опит, а също така бе и забавно. Получи се страхотно. Много доволни останахме. Много ценно преживяване.“ – разказа по Джаз ФМ за сътрудничеството с българския музикант Алън Пол.

През 1998 г. „Манхатън трансфър“ са въведени в Залата на славата на вокалните групи, а през тази година Националният съвет по музика на САЩ присъди на тях и на Чик Къриа най-високото си отличие – Eagle.

Концерта на „Манхатън трансфър“ ще открият с изпълнения техните български следовници – „Спектрум“. Те ще са насърчени да покажат най-доброто от себе си и това е точката, от която нататък ще достигат нови върхове. Именно от „Манхатън трансфър“ вокалистът от „Спектрум“ Косьо Бейков се влюбва в изкуството на вокалните групи, когато 7-годишен ги чува в дома на семейни приятели. За въздействието и приноса на легендарната група той посочва: „От тях се стараем да попием неповторимата енергия на сцената. Те са изключително изразителни и много въздействащи. За нас е много важно да се стремим и ние да зареждаме по същия начин публиката. Чисто музикантски всеки певец може да се научи от тях на хубава вокална бленда, на спяване, на групов суинг. Начинът им на аранжиране е също нещо, от което сме се повлияли.“ На концерта „Спектрум“ ще поднесат на почитателите си и своя нова оригинална песен. Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Косьо Бейков, в което той разказва и за срещата си с Джанис Сийгъл в България по-рано тази година.

  • В следващите дни чрез фейсбук страницата на Джаз ФМ ще дадем на петима слушатели по един екземпляр от новия албум на „Манхатън трансфър“, както и възможността да станат съавтори на концерта идната седмица. Кажете ни коя сред техните песни ви е любима и защо. Музикантите проявяват жив интерес към мнението ви и обещават да включат ваши фаворити в концерта си в понеделник. Ние, от Джаз ФМ, ще им предложим да изпълнят на българска сцена аранжимента на Милчо Левиев на (The Word Of) Confirmation.