Слушаме кубинска и бразилска музика и опознаваме историята й в третото издание на „Приказки за джаза“ днес

Слушаме кубинска и бразилска музика и опознаваме историята й в третото издание на „Приказки за джаза“ днес

Ще се насладим на музиката на Куба и Бразилия и ще я опознаем в подробности в третото издание на поредицата „Приказки за джаза“ днес от 20 ч. в „София лайв клуб“. На сцената ще бъдат Михаил Йосифов – тромпет, Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас, Борислав Петров – барабани, и специалните гости Павлета Семова – вокал, и Мартин Ташев – вокал и тромпет. „С тези музиканти, каквото и да свирим, все става хубаво.“ – коментира часове преди събитието в ефира на Джаз ФМ Михаил Йосифов.

В програмата са произведения, крайъгълни камъни в стиловете боса нова, салса, латино и кубински джаз – Ran Kan Kan, El Cuarto De Tula, The Girl From Ipanema, Chega de saudade, Mas que Nada. Ще узнаем подробности за стиловете, произведенията и видните им композитори и изпълнители – Антонио Карлос Жобим, Аструд Жилберто, Стан Гец, Иван Линс. Музикантите ще ни разкажат още подробности за работата на Мачито и Марио Бауза с Дизи Гилеспи и Чарли Паркър, за „Иракере“ и Чучо Валдес…

Задълбоченото познание за джаза е от значение и за двете страни – артисти и публика. „Запознавайки хората с историята на тази музика, им даваме възможност да се потопят по-надълбоко във всеки един от стиловете, които засягаме в поредицата. От друга страна за нас е много приятно да се съберем тези музиканти, защото всеки е запалянко на тема всички тези стилове и се е ровил, имитирал ги е, анализирал ги е, вкарал ги е в творчеството си и ги вплита в нещата, които прави. В „Приказки за джаза“ разгледахме класическия джаз, бибопа и куул джаза, сега – и латино и кубинския джаз. Това е маята, която всеки музикант трябва да има, за да направи своето творчество. Човек, за да се изразява в джаза, трябва да знае всички тези неща, да ги е осмислил. Тези музиканти са от хората, които са направили това и работата с тях поради този факт е голямо удоволствие.“ – коментира Мишо Йосифов.

Той е известен като страстен почитател на латино музиката, която определя като едновременно лесна и трудна. „Тя е предизвикателство за изпълнение – не е никак лесна за свирене, а е много комуникативна към публиката – хората лесно я възприемат, достъпна е. Удоволствие е да я направим! Да стане хубаво за нас е голяма радост.“ В този момент на разговора ни Мишо се върна към музикалните си корени. Дядо му е свирил на тромпет в духова музика и така от дете наследникът му става любител на големите брас секции. „В латино музиката ги употребяват по брилянтен начин. Едни от най-най-добрите тромпетисти, които съм слушал, са кубинци. Моята мечта е да звуча някой ден толкова добре, колкото тях! Винаги ми е голямо удоволствие да свиря тази музика.“ – с тези думи завършва разговора ни с Мишо Йосифов.

И с очакването на третото издание на „Приказки за джаза“ – инициатива на режисьора Васил Къркеланов, която е подкрепена финансово от Министерство на културата.

  • Интервюто на Светослав Николов с Михаил Йосифов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.