След значими кралски събития Концертгебау камерен оркестър участва в Royal Classics в България

След значими кралски събития Концертгебау камерен оркестър участва в Royal Classics в България

Кралски концерт ще бъде поднесен на меломаните тази пролет. На 8 май в Зала 1 на НДК от 19 часа Royal Classics ще представи Концертгебау камерен оркестър – един от високоценените оркестри в Европа, който музицира на поредица кралски събития. Достойно място е отредено на виртуозите – световноизвестния цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази и соло контрабасистa с британски произход – Доминик Селдис.

Събитието с участие на брилянтния Веско Пантелеев-Ешкенази, Концертгебау камерен оркестър и Доминик Селдис, който получава адмирации от световната сцена, неслучайно носи името Royal Classics. Музикалното преживяване гарантира класа, стил и най-важното – професионално съвършенство, достойно за кралския двор. Концертът е под патронажа на Н. Пр. Том ван Оорсхот - посланик на Кралство Нидерландия.

Историята на Концертгебау камерен оркестър свидетелства за високото ниво на музициране. Оркестърът е създаден през 1987г., а негови членове са от редиците на световноизвестния Кралски Концертгебау оркестър. Сред значимите събития, на които оркестърът присъства, са встъпването в длъжност на кралицата на Нидерландия - Беатрикс, както и държавна визита на американския президент Джордж Буш-старши в Нидерландия. Оркестърът е поканен да свири и по време на церемонията на кралската сватба на нидерландския принц Вилем Александър с принцеса Максима Зорегиета на 2 февруари 2002 г. в Амстердам. В резултат на това излиза компактдиск "Музика от кралската сватба". Той е продаден в над 75 000 екземпляра и получава уникалната "тройно платинена" награда. Оркестърът е реализирал множество издания с творби на Шуберт, Бетовен и Малер, които получават най-високата оценка от пет звезди от списанието „Би Би Си музика” както за изпълнение, така и за звукова техника.

Един от важните акценти във вечерта на Royal Classics ще бъде изпълнението на впечатляващия Доминик Селдис. Контрабасистът с британски произход е известен не само с майсторските си солови изпълнения, но и с пленително сценично поведение и въздействие върху публиката. Селдис е солист в Кралски Концертгебау оркестър, Холандия, а също така и професор в Кралската академия за музика в Лондон.

Цигулката ще прозвучи в ръцете на виртуоза Веско Пантелеев-Ешкенази, който е сред главните фигури в кралския концерт. Световно признатият солист ще излезе на сцената на Зала 1 в НДК, за да вдъхнови и очарова почитателите с изящната „Гуарниери дел Джезу“.

Билетите за концерта се предлагат на цени от 30 до 100 лв. и могат да бъдат намерени в търговската мрежа.