След тежко заболяване ни напусна един от най-фините майстори на бас китарата – Виктор Бейли

След тежко заболяване ни напусна един от най-фините майстори на бас китарата – Виктор Бейли

В петък на 56-годишна възраст почина басистът Виктор Бейли. Той си отиде от този свят след усложнения вследствие на болестта на Шарлот-Мари Туут, която причинява прогресивна загуба на мускулна тъкан и чувствителност в различни части на тялото, водейки до мускулна дистрофия. Болестта е наследствена и се предава в семейството. След известно отсъствие от сцената в края на миналата година Бейли излезе с официално изявление, в което съобщи, че се бори с това заболяване от 25 г.

През последните месеци положението ставаше все по-тежко, Бейли нямаше добри новини за своите почитатели. Музикантът поддържаше връзка с тях чрез социалните мрежи, публикувайки информация за състоянието си през няколко дни. Сметките за лечението му не спираха да се трупат и той разчиташе на дарения. Бейли получаваше силна подкрепа от своето семейство, феновете и от музикалната общност. В една публикация той нарече сестра си и нейния съпруг „ангели“. През юни Виктор съобщи, че подкрепата на колегите му „стопля сърцето му“. Тогава беше разговарял по телефона с китаристите Майк и Лени Стърн, с които са стари приятели и се познават от 18-годишни, когато са учили заедно в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. В края на октомври, дни преди да почине е получил телефонни обаждания от Стенли Кларк, Маркъс Милър, Ранди Джаксън и др. „Хей, аз съм горд от това, което постигнах в живота си. Моята цел като дете беше да свиря с Лени Уайт и Били Кобъм – аз постигнах това и много повече. Така че мога да погледна назад към случилото се в живота ми и да бъда доволен.“ – Виктор Бейли е споделил това на Маркъс Милър в последния разговор между двамата.

Виктор Бейли е роден и отраснал във Филаделфия в семейство на успешни музиканти. Баща му – Морис Бейли, е важна фигура за R&B сцената във Филаделфия през 60-те и 70-те г. Работил е с имена като Теди Пендърграс, Нина Симон, Пати Лабел и мн. др. Чичото на Виктор – Доналд Бейли, е бил любимият барабанист на легендарния органист Джими Смит. Първоначално Виктор се спира на барабаните, но след това започва да свири на бас, твърдейки, че тази промяна е дошла много естествено за него.

Виктор Бейли беше известен като един от най-фините бас китаристи в света. През 1982 г. се присъединява към прочутата група на Джо Завинул Weather Report и остава в нея до разпадането й през 1986 г. През този период участва в албумите Procession, Domino Theory, Sportin’ Life и This Is This! След това продължава да работи с големия Джо Завинул във формациите му Weather Update и Zawinul Syndicate. През годините Бейли е свирил с музиканти от различни стилове: като се започне от Сони Ролинс, Рон Картър и Steps Ahead и се стигне до Мадона и Лейди Гага. Бейли имаше и успешна солова кариера, а като студиен музикант е участвал в над 1000 албума. Басистът беше уважаван преподавател в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. Той беше известен с това, че насърчаваше студентите си да бъдат свободомислещи и отворени, без значение към какъв музикален стил ще се насочат след това.

Освен с музика Бейли се занимаваше и с рисуване. Той излагаше свои произведения в галерии, а сред работите му е серия с негови 30 оригинални интерпретации на легендарни музиканти, сред които са Телониъс Монк, Хърби Хенкок, Дизи Гилеспи, Майлс Дейвис, Стенли Кларк, Уинтън Марсалис и др.

  • Миналата седмица се простихме с още двама големи музиканти - на 11 ноември на 82-годишна възраст почина Ленард Коен, а два дни след това дойде новината за смъртта на Лион Ръсел. Легендарният музикант беше автор на известни песни като Delta Lady, Tight Rope, Superstar, This Masquerade (хит от репертоара на Джордж Бенсън) и A Song For You, с която Арита Франклин откри концерта в Белия дом по случай Международния ден на джаза през април. Лион Ръсел почина на 74 г. в съня си, а през последните месеци се възстановяваше след байпас операция. Биографията му включва сътрудничества с артисти като Джо Кокър, Би Би Кинг, Елтън Джон, Уили Нелсън и др. През 2011 г. Лион Ръсел беше въведен в „Рокендрол залата на славата“.