„Синатра: американска икона” – изложба в САЩ разказва за живота на певеца в юбилейната година от рождението му

„Синатра: американска икона” – изложба в САЩ разказва за живота на певеца в юбилейната година от рождението му

„Музикалната история на Съединените щати е наситена с присъствието на велики вокалисти, които са интерпретирали емоциите и света ни, нашите мечти и надежди по елегантен и запомнящ се начин. Те са оставили следа върху колективната музикална култура. През XX в. има обаче едно име, което изпъква малко повече над обичаните от нас титани. Неговият талант е толкова необикновен, че той просто е известен като Гласа. Името му е Франк Синатра”. С това посвещение Обществената библиотека на Ню Йорк представя изложбата Sinatra: An American Icon („Синатра: американска икона”) в годината, в която ще отбележим 100 години от рождението му. „Той превръщаше една обикновена балада в емоционално пътешествие, което достига до най-дълбоките кътчета в душите ни, той празнуваше града, който ни сплотяваше по несравним с друго начин в добри и лоши времена.” – посочват още от института, като припомнят вечната класика на Синатра – темата от филма „Ню Йорк, Ню Йорк”.

Billy Rose Theatre Division, The New York Public Library. "Frank Sinatra" The New York Public Library Digital Collections. http://digitalcollections.nypl.org/items/510d47df-4298-a3d9-e040-e00a18064a99

Изложбата, представена в Обществената библиотека на Ню Йорк, разказва за живота на Франк Синатра посредством различни предмети, проследяващи историята на целия му живот – от най-ранните детски години до смъртта му през 1998 г. Експозицията ще остане в Ню Йорк до септември. След това ще се премести в Лос Анджелис, където е и създадена – тя е курирана от музея „Грами”. Франк Синатра е роден на 12 декември 1915 г. в Хоубоукън, Ню Джърси.

Billy Rose Theatre Division, The New York Public Library. "Frank Sinatra" The New York Public Library Digital Collections. http://digitalcollections.nypl.org/items/510d47df-4299-a3d9-e040-e00a18064a99

„Синатра: американска икона” включва снимки на певеца, семейни реликви, негови писма, лични вещи, афиши, книги и плочи, както и – разбира се – негови изпълнения. Много от вещите са предоставени от семейството на Франк Синатра, а някои от тях никога досега не са били излагани публично.

Billy Rose Theatre Division, The New York Public Library. "Frank Sinatra" The New York Public Library Digital Collections. http://digitalcollections.nypl.org/items/510d47df-429a-a3d9-e040-e00a18064a99

Творческата кариера на Франк Синатра продължава над половин век и включва десетки филми, стотици записи, хиляди концерти. Печелил е Грамита и Оскари. Неговата звезда изгрява по време на Втората световна война, когато става първият младежки идол. „Но Синатра бе повече от певец и изпълнител. Кариерата му бе образец на съвършенство, което той никога не спря да преследва, понякога болезнено. Начинът, по който Франк Синатра създава прекрасна музика, разкрива магията на творческия процес. Публиката го обожаваше. Но той не беше и светец. Мразеше непрекъснатия интерес към личността му, особено проявявания от медиите. Списващите клюките във вестниците го вбесяваха до неузнаваемост. Обичаше жените и те също го обичаха. В един момент изискваше от хората около себе си, в следващия се раздаваше щедро. В търсенето на спокойствие и връзка със себе си, рисуваше. Не продаде нито едно платно – подаряваше творбите си на приятели и роднини, а понякога – и на почитатели.” – разказва в представянето си на проекта Обществената библиотека на Ню Йорк. От там отбелязват и приноса на Франк Синатра в подкрепата на млади таланти, както и музикалното му визионерство, чрез създадената от него звукозаписна компания Reprise (част от Warner Bros.), както и ролята му да запази жива популярната песен в епоха, когато доминира рокът. „Просто ме остави да пея.” – е казал той веднъж, припомня Обществената библиотека на Ню Йорк. И завършва представянето на изложбата с думите: „Това и направихме. И всеки, който го чу, се почувства по-щастлив – за света и за живота си.”

Основна снимка към публикацията: Франк Синатра и обожаващата го публика. Снимката е част от изложбата „Синатра: американска икона” в Обществената библиотека на Ню Йорк. Billy Rose Theatre Division, The New York Public Library. "Frank Sinatra surrounded by audience." The New York Public Library Digital Collections. 1940 - 1966. http://digitalcollections.nypl.org/items/7222294b-6ab9-6cea-e040-e00a180667f1. В основното поле на новината са публикувани други снимки на Синатра, съхранени в този културен институт.