Символ на здравето, връзката с природата, общността – минералните бани в Овча купел, Горна баня и Банкя ни очакват отново да се погрижат за нас

Символ на здравето, връзката с природата, общността – минералните бани в Овча купел, Горна баня и Банкя ни очакват отново да се погрижат за нас

Идваща от хиляди метра дълбочина в земните недра, минералната вода е нашата връзка със сърцето на планетата. Даряваща здраве и живот, тя ни свързва с природата, която знае как добре да се погрижи за нас. Изграждайки минерални бани, издигаме храмове. След това те ни събират като центрове на социален живот. Затова и затворената и рушаща се сграда на минерална баня носи усещането за разпад – на връзките с природата и общността. Но те са там и ни очакват – защото искат да ни дават, да ни сближат с нашата същност. Усещането за святост в постройките на минералните бани в Овча купел, Горна баня и Банкя, днес е в тяхното спокойно очакване да се завърнем. В тишината им, която всички знаем, че е само временна, с изложбата си „Старите минерални бани на София” пристъпва фотографът Здравко Йончев, за да ни разкаже техните истории, да ни покаже красотата им, тяхното величие. За да ни накара не само да си ги спомним в миналото, но и да си ги представим в бъдещето. Изложбата продължава до 10 септември в галерията на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов”.

  • Чрез бутона „Аудио” по-горе можете да чуете интервюто на Светослав Николов със Здравко Йончев.

МИНЕРАЛНАТА БАНЯ В ОВЧА КУПЕЛ

Минералният извор при Овча купел бликва на 18 септември 1858 г. при поредица от земетресения. Първоначално височината на фонтана е 50 м, а след това намалява на 10 м.

Дълго време хората само предполагат, че водата е лековита, като я използват за водопой на добитъка и за топене на коноп. За силата й получават категорични доказателства, когато в нея овчар излекува болните си овце.

Изворът е каптиран и са изградени два импровизирани басейна. Сградата на банята е строена в продължение на 11 г. с активното участие на местното население и е открита през 1933 г. До края на 80-те е един от най-посещаваните балнеоложки центрове.

Околният парк сега е бледа сянка на великолепната градина с редки растителни видове, която години наред радва минувачите. Здравко Йончев често минава край сградата, докато разхожда кучето си. Отвън тя изглежда грохнала, но любопитството го отвежда отвъд преградите и пред погледа му се открива невероятна красота и сила.

„Аз съм позитивен човек и за мен е предизвикателство да намирам хубавото и в най-черното, което можем да видим. Това беше и любопитството, което ме накара да вляза в тези бани”, обяснява причината за интереса си Здравко Йончев в интервю за Джаз ФМ.

„Като фотограф, аз често се питам защо наблюдаваме безучастно как утихва и си отива нещо, което принципно ценим твърде много...“, пише към тази снимка в изложбата нейният автор.

Първите снимки, които прави, се превръщат в истинска сензация в интернет. Така Здравко разбира, че споделя една и съща болка и една и съща мечта с мнозина. И поема към минералните бани в Горна баня и Банкя.

МИНЕРАЛНАТА БАНЯ В ГОРНА БАНЯ

Горещият минерален извор в Горна баня е известен поне още от XVII в., като през 1652 г. се споменава в пътеписите на Евлия Челеби.

Издигането на сградата на банята става причината за разцвета на цялото селище.

И горнобанската минерална вода си има легенда – тонове от нея германската армия е използвала по време на Втората световна война.

Сега призрачна, сградата е готова отново да посреща посетители. За да се случи това, сме нужни ние.

„Аз виждам хубавото, може би и така съм успял да направя снимките. Те са многоцветни – в тях можеш да видиш и черното, и бялото. Черното е сегашното състояние на сградите, а бялото – възможностите. Няма невъзможни неща, стига да има воля от общество и управници – нещата могат да се поправят. Това е пътят, това е моята провокация към обществото с тази изложба – да погледнем напред: какво можем да направим, достатъчно ли сме зрели, за да решим един такъв проблем”, казва Здравко Йончев в интервюто по Джаз ФМ.

МИНЕРАЛНАТА БАНЯ В БАНКЯ

Минералните извори са богатство, чиято ценност местните хора добре осъзнават. Те активно участват и в строителството на сградата на банята в Банкя.

Камъните, които използват при градежа, са толкова тежки, че се налага да укрепят дървените колелета на каруците с железни спици. „Това се оказва своеобразен принос към модернизирането на тогавашния транспорт“, отбелязва Здравко Йончев в текст към изложбата.

От таблата научаваме още, че материалите за вътрешното изграждане са докарани специално за целта от Белгия, Франция и Австрия.

Детайлите впечатляват със своето изящество.

„Навремето сградите на баните са били алтернатива на днешния фейсбук – там хората са се срещали и са общували“, казва Здравко Йончев и продължава: „Това би трябвало да се запази като ценност на тези сгради и те да продължат да са привлекателен център за общуване и споделяне на ценности”.

По състоянието на сградите на минералните бани можем да съдим за здравето на обществото ни.

В западналите сгради Здравко Йончев вижда колко е западнало обществото ни като ценности и обединяващи фактори. И също – какво единомислие и единодествие е имало преди 1944 г.

„В онова минало виждам чудесни примери и поведение, което днес е оцеляло частично. Това, което днес ми се иска да направим с решаването на този проблем, е да дадем пример за момента – как можем да се справим. Единственото решение е с общи усилия и с участие на всяка заинтересована страна – общество, институции, организации, бизнес. Това е решение със стратегическа цел. Това е ценност на обществото и обществото трябва да си го пази”, убеден е Здравко Йончев пред Джаз ФМ.

Той така заснема сградите, че ни ги показва как са кипели от живот. Живот, който ще възкръсне.

 И където е текло, пак ще тече.

Възстановяването на минералните бани е възможност за обществото ни. „Имаме енергия и глад за тези ценности. Въпрос на време е. Трябва да вървим напред и да гледаме позитивно на нещата. Това виждам и в реакцията на хората“, обнадеждено казва Здравко в радио интервюто.

 

Къпалнята на монарха:

Красотата на сградите отразява усещането на издигналите ги за човешката красота, за красотата на природата.

„Щом съм накарал хората да видят красивото в тези сгради чрез снимките, значи съм провокирал именно това поведение, което търся, и към което би трябвало да се стреми всеки – да бъде полезен, да се чувства значим в подкрепа на останалите хора. Това е малка крачка за нашето общество и вярвам, че нещата ще се оправят“, казва Здравко Йончев в интервюто на Светослав Николов по Джаз ФМ. Разговора можете да чуете чрез бутона „Аудио“ върху основната снимка към публикацията.

Тук можете да видите видео на Мартин Радев за банята в Банкя. То е част от този проект: