„Силви завинаги“ – легендарната Силви Вартан идва за два последни концерта в България

„Силви завинаги“ – легендарната Силви Вартан идва за два последни концерта в България

Тръгнала от България на 7-годишна възраст и постигнала първия си успех във Франция на 17 год., легендата Силви Вартан ще зарадва и ще просълзи още два пъти своите почитатели у нас. На 19 април тя ще пее в Двореца на културата и спорта във Варна, а на 21 април – в Зала 1 на НДК. Това са последните й два концерта у нас, част от прощалното й турне „Силви завинаги“. С тези изяви тя ще остане в паметта ни – най-успешната световна звезда от български произход.

Стремителният успех на Силви Вартан я събира на една сцена с Жилбер Беко и „Бийтълс“, а самият Шарл Азнавур пише за нея песента La plus belle pour aller danser. Дълги години неин спътник в живота и на сцената е Джони Холидей. Макар че бракът им приключва след 15 години, двамата задълго ще останат Златната двойка на Франция. Концертът им през 70-те, когато събират за първи път над 200 000 души публика, е своеобразно историческо музикално събитие, а издадените над 1300 песни и продадените над 40 милиона албума са безспорно доказателство за любовта и признанието на почитателите. Първия концерт от прощалното си турне, който ще се състои в легендарната зала Le Grand Rex в Париж, Силви Вартан посвещава на Джони Холидей.

„След 15 години спокойно мога да кажа, че истинската любов никога не умира. Някои хора успяват бързо да се възстановят и да приемат загубата на любим човек, но аз не съм един от тях. Ще бъде трудно.“ – сподели Силви.
През март тя ще се върне назад във времето и ще потопи публиката си в няколкочасово носталгично шоу за творчеството на мъжа, дал живот на рокендрола във Франция. Във фейсбук Силви Вартан сподели и нетърпението си да излезе за първи път на сцената на Le Grand Rex, за да осъществи най-накрая детската си мечта.

Веднага след това певицата идва в родната България. От българската, унгарската, арменската и италианската жилка в кръвта си, тя твърди, че в своята емоционалност най-силно усеща влиянието на Балканите. Незабравимо за нея и за нас ще остане първото й завръщане у нас през 1990 г., когато изпя „Я кажи ми, облаче ле бяло“ – песен, която е научила от баща си и никога не забравя. Неслучайно веднага след първото си идване у нас тя основава заедно с брат си асоциацията „Силви Вартан за България“, която помага на деца в неравностойно положение и работи по съвместна инициатива с БЧК. Така желаната и очаквана дъщеря тя открива също в България, като в края на 90-те осиновява малката Дарина.

Силви Вартан пристига у нас с група от 12 музиканти и обещава концертите да са с продължителност от над 2 часа. Билети се продават в мрежата на Eventim, в бензиностанциите OMV, в Билетния център на НДК, в The Mall и на касата на Двореца на културата и спорта във Варна.