Силата на зехтина: култура, наука и гастрономия (Интервю)

Силата на зехтина: култура, наука и гастрономия (Интервю)

Институт Сервантес-София стана домакин на ателие-декустация за професионалисти от областта на кулинарията и здравословното хранене. Фокусът беше поставен върху зехтина - неговата употреба, начин на консумация и благотворното му влияние върху здравето. Зехтинът, който е една от основните съставки на средиземноморската диета, беше определен от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, а здравословното му действие е безспорно – зехтинът се използва за превенцията на рак, при кардиологични и стомашно-чревни проблеми.

"Силата на зехтина" е инициатива, насочена да запознае професионалната публика с вкусовите качества на различни видове зехтин. Част от програмата премина под формата на презентация за добива и основните характеристики на зехтина, последвана от дегустация на различни видове зехтин екстравърджин. В рамките на ателието беше представена и типичната испанска закуска, спечелила сърцата на десетки хора по света. Тя включва плодове, прясно изцеден портокалов сок, препечен пълнозърнест хляб, който се полива обилно със зехтин, отгоре се поставят парчета домати и по желание се добавя парче хамон. Това е закуската, която се превръща в енергиен двигател на деня.

Специално за събитието в София пристигнаха двама гости от Испания: Алберто Моя Карафа - шеф-готвач, специалист в средиземноморската диета и собственик на над 5 ресторанта в Мадрид и Барселона. Неговият Wok Café е първият ресторант с испански продукти, които се приготвят по ориенталска технология. Алберто Моя Карафа провежда различни курсове за значението и употребата на зехтин екстравърджин, води телевизионно предаване по темата и пише за известни испански списания (Quijote gastronómico, Vivir el vino, Andalucía más que tapas, Spanair). Той е шеф-готвач на испанския щанд по време на Експо Шанхай 2010. Хосе Лопес Миранда, вторият гост на събитието, е научен директор на испанския Специализиран център за изледване на зехтина и здравето. Той е заместник декан по болничните въпроси и Директор по учебната дейност на Факултета по медицина в Университета в Кордоба.

Какво споделя Хосе Миранда за средиземноморската диета, за положителните свойства на зехтина и какви съвети дава за по-добро здраве можете да чуете тук от интервюто на Таня Иванова с испанския специалист.