Щрихи към портрета на Пако де Лусия

Щрихи към портрета на Пако де Лусия

Малцина са артистите, които имат международното признание на Пако де Лусия (неотдавна той бе отличен посмъртно с „Латино Грами” в категориите за най-добър и за фламенко албум). Неговата кариера включва незабравими концерти на всички континенти. Пако е безспорният испански китарист №1, който реформира звученето на стила фламенко и открива нови хоризонти за концертното изпълнение на китара. Соловите му изпълнения внушават уважение към легендата, към необозримото и метафизичното. Понякога те са чудесни съчетания между традиционни и нови жанрове.

През 1967 г. най-популярните изпълнители на фламенко в Испания са легендарните Нино Рикардо и Марио Ескудеро. През същата година се появява албумът на 20-годишния Пако La Guitara Fabulosa de Paco de Lucia, който се отличава с две неща: изключителна техника на изпълнението и кристална чистота на тона. Без съмнение Пако е виртуоз. От този момент нататък пътят му се покрива със слава.

Дебютният албум обещава бурна кариера в сферата на фламенкото. Неочаквано обаче през 80-те години Пако издава албума „Пако де Лусия интерпретира Мануел де Фая”, чрез който изразява своята признателност към големия испански композитор на класическа музика. Оказва се, че това не е случайно. Той определено търси различието, което го прави оригинален.

1977 г. е много важна в живота на Пако де Лусия. Той се жени за Касилда Варела, на която посвещава ефектната пиеса Casilda, и среща Джон Маклафлин, Ал ди Меола и Лари Кориел, с които записва два албума: Friday Night in San Francisco и Passion, Grace and Fire. През 1980 г. следва ново предивикателство - той се среща с Чик Къриа, което води до откриването на нови хоризонти и пред двамата артисти.

През 1970 г. Пако свири в известната Palacio de la Musica в Барселона по повод 200-годишнината от рождението на Бетовен и 25-годишнината от смъртта на Бела Барток. Залата е пълна с класически музиканти и любители на всякаква възраст и професии, които са дошли да го чуят. В края на концерта всички стават на крака и бурно го аплодират.

През 1991 г. Пако де Лусия поднася една от най-големите изненади на почитателите на фламенко китарата. На 13 януари в най-известната парижка зала Pleyel той интерпретира с оркестъра на града, дирижиран от Семьон Бичков, Concierto de Aranjuez от маестро Хоакин Родриго. До този момент подобно предизвикателство не е поемал никой от майсторите на фламенко китарата.

  • Тази вечер в предаването All-Time Jazz Masters слушателите на Джаз ФМ радио ще имат възможност да се насладят на колекция с музика на Пако де Лусия.