Щедрост в трудни времена: няколко музикални подаръка за свободното време

Щедрост в трудни времена: няколко музикални подаръка за свободното време

Живеем в трудни времена, но примерите за солидарност и щедрост стават все повече и повече. Едни от най-добрите джаз музиканти ни канят в домовете си за събитието From Our Living Rooms Music Festival and Fundraiser. Джаз фестивалът в Монтрьо ни подарява 50 безплатни концерта. Джон Скофийлд качи в YouTube последния си студиен джем сешън преди да се оттегли в социална изолация заедно със своята съпруга. Швейцарският режисьор Рето Кадуф направи жест, предоставяйки за безплатно гледане своя документален филм Rambling Boy, посветен на басиста Чарли Хейдън. В нашата селекция не сме пропуснали и възможността да прочетем нещо интересно за любимата ни музика. По-долу ще откриете линк за великолепното есе на Крисчън Макбрайд, което той написа за големия пианист Маккой Тайнър.

От 1 до 7 април различни музиканти ни канят в своите домове за провеждането на From Our Living Rooms Music Festival and Fundraiser. Фестивалът ще включва 28 събития, майсторски класове и детски концерти, които ще бъдат излъчвани онлайн. Сред участниците са Чик Къриа, Джо Ловано и съпругата му Джуди Силвано, семейството Антонио Санчес и Тана Алекса, Бека Стивънс, Линда Мей Хан О и съпругът й Фебиан Алмазан, Крисчън Макбрайд, Бил Фризел др. Програмата ще откриете тук. Всички събития ще бъдат безплатни за зрителите, но организаторите разчитат на доброволни дарения от публиката и институциите, за да подпомогнат нюйоркски музиканти на свободна практика, които са пострадали от ситуацията с COVID-19.

Участниците във From Our Living Rooms Music Festival and Fundraiser

Миналата седмица Джаз фестивалът в Монтрьо трябваше да обяви новата си програмата, но вместо това събитието излезе със специално съобщение, в което се казва, че екипът на феста следи ситуацията в момента, но не е спирал да работи за тазгодишното 54-то издание, което би трябвало да се проведе от 3 до 18 юли. Засега фестивалът не е отменен и организаторите се надяват, че ще успее да се проведе. В рамките на един месец Montreux Sounds и техните партньори Stingray Qello ни подаряват 50 безплатни концерта, сред които са изяви на Нина Симон, Рей Чарлс, Марвин Гей и др. Подробностите са тук.

Последната звукозаписна сесия, в която Джон Скофийлд взе участие преди да се оттегли в социална изолация, вече е качена в YouTube. Големият китарист свири заедно с Джон Медески (клавишни), Джеси Мърфи (бас) и Били Мартин (барабани). „Това е последният риск, който поемам, защото вече съм стар.“ – казва китаристът в интервю на германския режисьор Йорг Стайнек, който снима документалния филм Inside Scofield. „Периодът е труден, нека се опитаме да останем позитивни.“ – призовава Ско.

Швейцарският режисьор Рето Кадуф направи жест, предоставяйки за безплатно гледане своя документален филм от 2010 г. Rambling Boy, посветен на Чарли Хейдън. Лентата проследява различни аспекти от живота и кариерата на басиста като се започне от кънтри корените му, премине се през опита му с фрий джаза и съвместната работа с Орнет Колман и се стигне до неговите политически възгледи, белязали музиката му. В Rambling Boy участват Пат Матини, Кийт Джарет, Рави Колтрейн, Карла Блей, Стив Суолоу, Джо Ловано и др. „Чарли е уникален човек, който свири на бас с цялото си сърце.“ – казва Кийт Джарет. Той споделя още: „Ако през целия си живот имаш възможност да работиш с двама добри басисти, това вече е много. Повечето хора нямат този опит.“ Филма може да гледате тук до 5 април.

На 6 март на 81-годишна възраст почина Маккой Тайнър. Тогава Крисчън Макбрайд обеща да напише есе за големия пианист и направи това преди дни. В своя текст Макбрайд разказва за съвместната си работа с Тайнър и за срещите си с него, а така също споделя и няколко снимки от личния си архив. Есето на Крисчън завършва с думите: „В заключение мога само да кажа какъв късметлия съм, че успях да прекарам качествено време на сцената и извън нея с една американска икона, той беше един от най-важните, един от най-влиятелните музиканти в света. Призовавам всички критици да спрат просто да го наричат „пианистът на Джон Колтрейн“. Да, той определено беше такъв, но беше и много повече от това. Описвайки Майлс Дейвис, никой не започва с думите „тромпетистът на Чарли Паркър“. Никой не започва биографията на Хърби Хенкок, наричайки го „пианистът на Майлс Дейвис“. Те споменават това по-нататък в представянето, нe като сензация, а като опростяване на фактите. Маккой Тайнър беше велик пианист и композитор, който създаде нов език на пианото, ръководеше огромен брой страхотни групи, беше ментор на много млади музиканти по пътя, по същия начин както и Джон Колтрейн е бил негов наставник.“ Цялото есе Remembering McCoy Tyner може да прочетете тук.

Маккой Тайнър и Крисчън Макбрайд, снимката е от блога на басиста