Щастлива част от хармонично цяло: пътешественикът Любомир Попйорданов ни отвежда в Латинска Америка

Щастлива част от хармонично цяло: пътешественикът Любомир Попйорданов ни отвежда в Латинска Америка

Хора, които не живеят богато, но са много щастливи. Народи с богата история, впечатляващи с постижения в миналото, които съвременната наука все още не може да обясни… Така възприемаме екзотичната Латинска Америка.

Каква е тя в действителност добре знае пътешественикът Любомир Попйорданов – председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Той гостува в студиото ни, а довечера ще изнесе лекция на Дните на предизвикателствата в Аула Максима на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

„Латинска Америка има връзка с половината човечество. Там се пресичат пътищата на много народи – не само на испанските колонизатори, но и на отишлите след това германци и швейцарци.“ – разказва Любомир Попйорданов за културното взаимодействие.

Той посочва, че много райони в джунглата на Амазонка и високо в Андите остават слабо засегнати от този процекс на търсене на злато.

Пътешественикът е бил в Латинска Америка четири пъти за осем години, „което не съм и очаквал да се случи.“ – признава той.

Като промяна в страните Любомир Попйорданов посочва завръщането към местните традиции.

„Хората не се отричат от католицизма, но все повече вярват в своите божества. За тях това е нормално, защото това е земя, в която има постоянно изригване на вулкани, има земетресения. Това е земя на изключителни катаклизми и изключителна природа и хората по необходимост „римуват“ с нея.“

Знак за промяната, например, е изображение в огромен размер – 8 на 4 метра – в Куско: на „Тайната вечеря“ Франциско Писаро е изобразен като Юда.

В образа на Богородица местните хора въплъщават Богинята-майка – природата и планината.

„Богородица е винаги в огромни роби – главата е малка, но тялото е много голямо, защото то олицетворява Андите. Те са приели, че са християни, но не са забравили старата си култура.“

Любомир Попйорданов посочва голямата разлика в предметите на култа там и у нас – ако тракийското злато тук е красиво и изящно и изразява търсенето на удоволствие, в предметите там има аскетизъм и чисто религиозна функция.

Как пътешественикът разбира, че е стъпил в Латинска Америка: „По кухнята! В Перу, например, има 300 вида картофи. Кухнята е изключително природна.“

Колкото повече във вътрешността на страните навлизаме и колкото по-малко пари имат хората, толкова те са по-гостоприемни, разказва Любомир Попйорданов.

„Бяхме на остров в езерото Титикака. Това бе най-спокойното и приятелското място в Перу – почувствахме се наистина желани като гости, обгрижени, а това не е туристическо място!“

Затова запаленият приключенец дава съвет: „Когато тръгвате към Латинска Америка, не поемайте с фиксирани планове, а се оставете да ви влече пътешествието и това, което ще ви подскажат денят или хората, които срещате.“

Той е впечатлен от цветовете на дрехите и от бродериите: „И в Перу, и в Еквадор, и в Мексико продължават да живеят старите занаяти от времената на инките и ацтеките. В много случаи и мъжете участват в това занимание.“

„Мъжете и жените имат организация на социалния живот, която е по-различна от нашата в християнските държави. Жената се ползва с голямо уважение, но тя изнася и цялата тежест – нея сме я снимали най-често на полето, но тя участва и в създаването на красотата – на шапките, на бродериите…“

Латинска Америка най-вече свързваме с величествените градове от отминали епохи, които пазят историята, но и тайната за нея. Местата са изключителни и заради природата, сред която са създадени, и заради втъканата в тях космогония.

„Природата е в изключителна сила и мощ. Тя прозира и в начина, по който човекът я е надградил. В Мачу Пикчу, например, е направил това по изключително естетичен начин. Върховете на планината са възпроизведени в покривите на сградите на инките. Това е награждане по изключително уважителен начин.“ – казва Любомир Попйорданов – председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм.

Пътешественикът ще разкаже за приключенията си довечера на Дните на предизвикателствата. Фестивалът, насърчаващ покоряването на върховете на човешкия дух, започна днес и продължава до петък включително в Аула Максима на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор.

„В джунглата на Амазонка има до голяма степен недокосната джунгла.“

„Дори само заради нея си заслужава специално да пътувате до там.“ – завършва с покана интервюто ми с Любомир Попйорданов.

  • Разговора на Светослав Николов с Любомир Попйорданов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.