Шломо Минц открива Европейския музикален фестивал – с Оркестъра на Класик ФМ той ще представи музика на Бах, Бритън и Чайковски

Шломо Минц открива Европейския музикален фестивал – с Оркестъра на Класик ФМ той ще представи музика на Бах, Бритън и Чайковски

Легендарният израелски цигулар, диригент и педагог Шломо Минц ще открие шестнадесетото издание на Европейския музикален фестивал в София с концерт от 19:30 ч. днес в зала „България“. Минц ще бъде едновременно солист и диригент на Оркестъра на Класик ФМ радио. В програмата ще участва и 17-годишният Мартин Зайранов като спечелил наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“. Европейският музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата. Фестивалът се провежда под патронажа на вицепремиера Румяна Бъчварова и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Световни майстори на класическата и джаз музиката слушаме в Европейския музикален фестивал

„Изключително се радвам да гостувам отново в България, защото се чувствам прекрасно на българска сцена.“ – сподели Шломо Минц при пристигането си в София. Той идва у нас след турне в Австралия, където е изнесъл няколко концерта и в Бризбейн. След първата репетиция с Оркестъра на Класик ФМ радио музикантът отбеляза: „Оркестърът се справя чудесно и показва стабилно развитие. Всички музиканти участват с желание. Това е много позитивно преживяване“. Последният концерт на Шломо Минц в София бе през 2012 г. в цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.

Шломо Минц дирижира Оркестъра на Класик ФМ през 2012 г.Шломо Минц дирижира Оркестъра на Класик ФМ през 2012 г.

Шломо Минц е считан за един от най-големите цигулари на нашето време. Роден в Москва през 1957 г., той дебютира в „Карнеги хол“ на 16-годишна възраст с подкрепата на именития цигулар Исак Щерн. Оттогава насам се изявява с най-големите оркестри и диригенти на международната музикална сцена. Музицирал е с легендарни изпълнители като Пабло Казалс, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Мстислав Ростропович, Серджу Челибидаке и Карло Мария Джулини.

Музикантът редовно е канен като председател на жури за престижните цигулкови конкурси „Виенявски“, „Сион“, Munetsugu и наред с това е артистичен директор на много международни музикални фестивали. Минц изнася майсторски класове в целия свят и е един от съоснователите на проекта „Цигулки на надеждата“ (Violins of Hope), който има за цел да насърчава международния мир чрез музика.

Шломо Минц е носител на няколко престижни награди за музика, включително Наградата на Международната музикална академия „Киджана“ (Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana), „Златен диапазон“ (Diapason D'Or), Grand Prix du Disque, Gramophone и „Едисон“. През 2006 г. е отличен с почетна степен от университета „Бен Гурион“ в Беер Шева, Израел.

Концертът на 28 март съчетава музика от различни епохи и стилове. В първата част ще звучи изцяло музика от Йохан Себастиан Бах. Шломо Минц ще поеме ролята на солист и водач на оркестъра в изпълнение на Концертите за цигулка №1 и №2 от Бах. „Идеята да се свири и дирижира едновременно е в това да се получи единна интерпретация.“ – казва музикантът. Във втората част Минц ще бъде само диригент за две забележителни творби – Simple Symphony от Бенджамин Бритън и Серенада за струнни от Чайковски.

Мартин ЗайрановМартин Зайранов

Специалното участие на Мартин Зайранов в концерта на 28 март ще бъде с първа част на Концерт за две цигулки и оркестър от Бах. За това изпълнение солист ще бъде и Людмил Ненчев – дългогодишен концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ. Мартин Зайранов е младши студент в НБУ от класа на виртуозния български цигулар Марио Хосен. Зайранов е носител на много отличия от конкурси, като едно от последните е почетен диплом от Международния конкурс Ginette Neveu в Авиньон, Франция, получен през 2015 г. Съпътстващо събитие от фестивала е срещата на 25 март на Мартин Зайранов с ученици от столичното 73 СОУ „Владислав Граматик“.

Концертната програма на Шломо Минц с Оркестъра на Класик ФМ радио вече бе представена на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе, а на 31 март ще гостува и на Европейския музикален фестивал във Варна.

  • Ограничено количество билети за концерта в София на 28 март могат да бъдат закупени само на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.