Шарън Джоунс ни учеше да вярваме, завеща ни да бъдем силни и да правим добро

Шарън Джоунс ни учеше да вярваме, завеща ни да бъдем силни и да правим добро

Вдъхноващата със своя светъл пример Шарън Джоунс вече не е сред нас. Тя почина в петък на 60-годишна възраст след героична борба с рака на задстомашната жлеза. „Тя бе заобиколена от любимите си хора, включително музикантите от оркестъра Dap-Kings.“ – се посочва в съобщение на нейния представител. „Все още съм щастлива и ще продължа да съм с положителна нагласа към света, ще продължа да пея и да създавам музика, докато имам сили.“ – обеща неотдавна Шарън Джоунс, описвайки своето отношение към нелечимото заболяване. Тя си отиде от нашия свят точно десет години след като професионално посвети живота си на музиката – нещо, за коeто мечтаеше от дете. През цялото време в песните си изразяваше подкрепа за Обикновения човек и споделяше своето виждане за света – повече взаимност, вяра в силите и любовта, по-малко консуматорство. Нейният представител призова вместо с цветя, почитателите й да изразят уважението си, отделяйки пари за каузите, които тя защитаваше – за борба с рака, за развитие на младите таланти, за по-активно присъствие на музиката в класните стаи.

Шарън Джоунс винаги е живяла с музиката – връзката с нея чувства още от малка, когато със сестра си пеят в църквата. „Мечтаех да прекарам живота си, пеейки. Смятах, че хората ще ме приемат заради гласа ми.“ – разказва тя. През 70-те и 80-те пее е на сцената в различни малки групи, а в началото на 90-те, когато по-сериозно започва да търси широка реализация, звукозаписна компания й обяснява, че е „твърде дебела, твърде черна и твърде ниска“. Дори не я питат за възрастта й, която очевидно също би подсказала, че бъдеще в музиката е немислимо. „Когато се погледнах с тези очи, в себе си видях само грозота.“ – споделя Шарън Джоунс във филма за нейната музика Miss Sharon Jones!

Дебюта си с албум тя прави на 46-годишна възраст, помагайки в основаването и утвърждаването на нюйоркския лейбъл Daptone Records. Той създава соул музика, съчетавайки традицията и съвременността. Песните, които компанията издава, са характерни с модерен изказ, постигнат чрез използването на традиционния ритъм енд блус звук, включително изцяло акустични аналогови записи – в реално време и на магнетофонна лента. Когато е на 50 години, Джоунс записва 100 Days, 100 Nights (2007 г.) – албум, който само за ден я прави звезда. С всяка своя песен тя активно подкрепяше това, в което вярваше за света ни – връзките в общността, силата на духа, женската мощ, живота без консуматорство, любовта, която винаги възтържествува.

През 2013 г. лекарите й поставиха страшната диагноза. Въпреки операциите и ремисията, само месеци по-късно – при премиерата на Miss Sharon Jones! – певицата обяви, че ракът се е завърнал и вече е засегнал и други органи. „Казаха ми, че скоро ще умра. Какво мога да направя? Просто да продължа да живея и да остана с позитивна нагласа. Трябва да продължа да разказвам историята си и да вдъхновявам хората, да им давам кураж да се борят. Вместо съжаление, да проявя положително отношение към живота. Все още съм щастлива и ще мисля положително, ще продължа да пея и да създавам музика, докато имам сили.“ – така Шарън Джоунс осмисли своя живот след диагнозата.

„Новината за смъртта на Шарън Джоунс разби сърцето ми. Тя бе борец и ще бъде запомнена като такава. И благодаря на създателите на филма за нея за това, че открехнаха прозорец към живота на тази възхитителна жена и към нейното вечно наследство.“ – написа във фейсбук Куинси Джоунс. На наградите Изборът на критиците (Critic's Choice Awards) Miss Sharon Jones! спечели наградата за оригинална песен в документален филм.

И след смъртта си Шарън Джоунс твори добро. Нейният представител призова вместо да изпращат цветя, почитателите й да дарят на организациите, чиято дейност тя подкрепяше:

За лечение на рака на задстомашната жлеза:
Cure Pancreatic Cancer - The Lustgarten Foundation
https://www.lustgarten.org/donate

За подкрепа на млади таланти:
James Brown Family Foundation
http://jamesbrownfamilyfdn.org/online/index.php/j-a-m-p

За по-широко застъпване на музиката в класните стаи:
Little Kids Rock
http://www.littlekidsrock.org/support-us/donation/

„Шарън Джоунс бе ненадмината изпълнителка и превъзходен човек.“ – пише в посвещението си Даян Рийвз. И разкзва: „Срещнахме се, когато миналия ноември пяхме заедно на концерт в Центъра за изпълнителски изкуства в Ню Джърси. Никога няма да забравя тази вечер. Изявата й на сцената бе урок по живеене и себераздаване. Топлината, която излъчваше, откритото й сърце правеха така, че да се чувстваш като ценен приятел. Тя бе ниска на ръст, но висока по дух. Разказа ми за рака, показа ми как от химиотерапията дланите и стъпалата й са почернели и как всичко, случващо й се, го превръща в стимул да върви напред. Да живее пълноценно, както се изразяваше тя. Шарън Джоунс смело води борба и с това вдъхнови и обля в светлина. Почивай в сила и мир. Урокът е научен.“

Шарън Джоунс нямаше никакво намерение да слиза от сцената дори в последните дни от живота си. За деня, в който ни напусна, бе потвърдила участие в концерт с песните на Джеймс Браун в Центъра за изпълнителски изкуства в Ню Джърси, заедно с Лий Фийлдс, Бети Лавет и други.