Сериграфия и литография на проф. Димитър Трендафилов (Интервю)

Сериграфия и литография на проф. Димитър Трендафилов (Интервю)

От 2 до 17 февруари в галерия "Академия" ще бъде показана изложбата на Димитър Трендафилов "Сериграфия и литография". Тя представлява сборна колекция от сериграфия и литография, правена през последните две години, и сбирка от калиграфия, рисувана през последните десет години. Събитието събира и част от работите на Трендафилов с техниката "ебру". Повече за своята изложба и за творческите предизвикателства той разказа в интервю за Джаз ФМ. Разговорът на Таня Иванова с Димитър Трендафилов можете да чуете тук.

Димитър Трендафилов е професор по шрифт и калиграфия. Той е роден през 1937 година в Бургас. През 1965 година завършва специалност "Илюстрация". Специализира и се дипломира в специалност "Плакат" на Художествената академия в София. Ученик е на Борис Ангелушев, на когото сътрудничи още като студент във вестник "Литературен фронт". Работи в областта на изящната и приложна графика. Автор е на редица запазени шрифтове, проектира графичното оформление на множество книги и телевизионни предавания. Димитър Трендафилов има 25 самостоятелни изложби. Негови работи са излагани в Париж, Прага, Севиля, Брюксел, Москва, Истанбул, както и в много градове на България. До 2007 година той представя предимно калиграфски рисунки и композиции, на които е всепризнат майстор.

При последните му пет изложби, три от които са в Истанбул, Димитър Трендафилов излага предимно сериграфия "… листи с хаотични на пръв поглед, артистични драсканици, форми, графични и ярки цветови и композиционни хармонии, изпълнени като сериграфия и литография. Тук там виждаме как петната се допълват и почти създават образи, които често зрителите възприемат нееднозначно. Композициите се градят около някой студен знак, който постепенно бива обгръщан от артистични копнежи на смело положени мазки. После знаците си отиват или трансформират, а остава само хармония и любов…" - доц. д-р Н. Младенов.