Седмица на швейцарското образование в консултанската фирма за образование в чужбина „Интеграл“

Седмица на швейцарското образование в консултанската фирма за образование в чужбина „Интеграл“

Най-добрата образователна система в света отваря врати за български деца с уникални отстъпки за обучение на четири езика. До 18 март в консултанската фирма за образование в чужбина „Интеграл“ се провежда Седмица на швейцарското образование в България.

„Швейцария предлага уникални възможности за образование. Основните езици са четири – английски, немски, френски и италиански, а обучаващите се могат да избира измежду най-добрите образователни системи от всички държави, включително IB диплома и американска диплома. Като център за образование Швейцария е била много година привлекателно място за кандидати от цяла Европа, които искат комбинация от планина и най-доброто от образователните системи по света.“ – обобщи в студиото на Джаз ФМ Ирина Христова, управител на „Интеграл“.

До 18 март от 9 до 18 ч. във всички офиси на „Интеграл“ в страната ще се дават индивидуални консултации за обучение в Швейцария, а в сряда от 17 ч., отново във всички центрове, ще бъде направена виртуална обиколка на швейцарските училища. „Ще разгледаме в кое училище какво може да се учи, каква е базата, какви деца се обучават там. И така ще можем да „пренесем“ голяма част от заинтересованите на място.“ – описа събитието Ирина Христова.

Четири от големите образователни институции в Швейцария правят специална остъпка от 20 % за записване за летните модули, така че тези, които се интересуват, да могат да се докоснат до това разнообразие. Както каза Ирина Христова: „Швейцария е различна – и би трябвало да я усетиш преди да вземеш решение да прекараш там 3 или 4 години за своето образование.“

Най-известното швейцарско училище по хотелиерство – Institute Montreux, предлага специален курс за ученици на възраст над 16 год. – „Въведение в хотелиерството“. Курсът включва дегустация на сирена и шоколад, обучение за вино, въведение в готварство, хотелиерство и гостоприемство. „Те ще работят, ще учат, ще бъде забавно. Това е стъпка и към професионалното обучение.“ – каза Ирина Христова. И допълни: „Останалите курсове са по-скоро летни, забавни, но винаги с нещо различно.“

Ако от малко детето учи английски и обича шоколад, незабравими летни дни може да му доставят езиковите програми на международния летен лагер на швейцарското училище TASIS, предназначени за деца между 5 и 10 год. Тук може да се изучава английски, френски или италиански, а за малчуганите над 4 години е възможността да пътуват със семействата си. Екскурзиите са вкусни и забавни и включват шоколадовата фабрика, разходка с лодка по езерото Лугано, посещение на средновековни замъци, лов със соколи в Локарно и още много други приключения. За по-големите, между 11 и 18 год., американското училище TASIS в Лугано, което отбелязва 60 години от създаването си, предлага незабравими езикови ваканции за деца с интереси в областта на футбола, архитектурата, модата и кулинарното изкуство. Във всяка програма са включени подходящи тематични посещения: стадиона на Милан, архитектурни забележителности в Лугано и Милано, централата на дизайнерите на North Face... Как се пали огън и се готви на открито, как се лови риба или се ходи по въже – всичко това детето може да научи в езиковия и приключенски лагер в Швейцария Altitude, разположен в известния курорт Вербие. Заниманията се водят на английски или френски език, а в свободното време има разнообразни занимания – от кънки на лед, волейбол, Bench Ball и боулинг до… ядене на шоколад. Академична езикова подготовка по английски, френски и немски предлага известният Institute auf dem Rosenberg с програми за деца над 14 год. Разположен в подножието на Алпите, центърът предоставя отлични условия за подготовка чрез обучение с програма и език по избор. И още възможности за летни модули в Швейцария – курсове по роботика и танци.

„Това, което усещаме в рамките на Швейцарската седмица у нас, е духът на Швейцария – разнообразието, свободата, възможността да се срещнеш с хора от различни държави. Така че мултинационалността е едно от характерните качества на швейцарското образование и това ще може да се усети и през лятото. Надявам се да можем през тази седмица да го пресъздадем в нашите офиси.“ – каза Ирина Христова, собственик и управител на консултантската фирма за образование в чужбина „Интеграл“ в интервю, което можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Изборът на училище в Швейцария зависи от възрастта на ученика, образователното ниво, езиковата подготовка и бъдещите планове. Учениците на възраст 14 – 15 години могат да бъдат приемани директно в съответния клас, дори при средно ниво на владеене на чуждия език, като през първата година от обучението се предвиждат допълнителни занимания по езика. Приемът в горните класове на гимназията обаче е обвързан с високо ниво по езика и много добър успех.

Информация за Седмицата на швейцарското образование в България можете да откриете на: http://www.integral.bg/SwissEducation/.

Платена публикация