Санкт Петербург и Сидни ще са домакини на Международния ден на джаза през следващите две години

Санкт Петербург и Сидни ще са домакини на Международния ден на джаза през следващите две години

Заради своя принос към развитието на джаз музиката руският град Санкт Петербург и австралийският Сидни бяха избрани да са домакини на Международния ден на джаза, съответно през 2018 и 2019 г. Създаден по идея на Хърби Хенкок, празникът се провежда под егидата на ЮНЕСКО всяка година на 30 април. Сега за първи път градовете-домакини бяха избрани в състезателна процедура, а за Санкт Перетбург и Сидни бе гласувано единодушно сред всички подадени кандидатури.

Джазът започва съществуването си в Русия през 1927 г., когато в Санкт Петербург се създава Първи концертен джаз оркестър, а през 1929 г. се сформира първият сборен джаз състав. През 1989 г. градът става първият и единствен все още в Русия с Джаз филхармонична зала. Проявите за Международния ден на джаза ще обхванат най-значимите пространства за музика, сред които е и Мариинският театър. Сред застъпниците на кандидатурата на Санкт Петербург бе руският саксофонист Игор Бутман.

Център на тържествата в Сидни ще бъде Операта, която е обект от Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Музика обаче ще звучи цял ден по площадите на града, като ще участват училищни, любителски и професионални състави. В най-големия австралийски град се провежда най-мащабният младежки джаз фестивал „Джаз поколения“. Събития от Международния ден на джаза ще се проведат и в Аделаида, който е обявен от ЮНЕСКО за Творчески град на музиката. Застъпник на кандидатурата на Сидни е Джеймс Морисън, съобщават от световната организация за образование и култура.

Събития за Международния ден на джаза се провеждат по цял свят, но в градовете-домакини са официалните концерти с участието на инициатора Хърби Хенкок и най-големите джаз звезди. Досега престижната задача е била отредена на Ню Орлиънс, Ню Йорк и Париж през 2012 г., Истанбул през 2013 г., Осака през 2014 г., Париж през 2015 г., Вашингтон през 2016 г. и Хавана през 2017 г.