„Салон на изкуствата” очарова с богата и разнообразна програма. Тази вечер слушаме проекта „Балканска треска“ с участието на Теодосий Спасов

„Салон на изкуствата” очарова с богата и разнообразна програма. Тази вечер слушаме проекта „Балканска треска“ с участието на Теодосий Спасов

Програмата на 21-ия „Салон на изкуствата” и тази година ще предложи на меломаните изключителни концерти от различни жанрове. Салонът, който се провежда от 11 май до 5 юни, е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г. Впечатляващ ще бъде начинът, по който ще бъде открита официалната фестивална програма. Това ще стане с концерт на единствения по рода си музикален проект на Кристиян Ярви „Балканска треска” на 11 май (сряда) от 20:00 часа в Зала 1. Грандиозното събитие, продуцирано от НДК, ще даде възможност за първи път публиката в НДК да чуе на живо невероятно съчетание от различни стилове музика в изпълнение на виртуоза Теодосий Спасов, китаристите Влатко Стефановски, Мирослав Тадич, музиканти от Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР под диригентството на знаменития Кристиян Ярви.

„Имам голямата чест да открия „Салон на изкуствата” с този проект и благодаря за отправената покана от НДК”, каза Теодосий Спасов. Той разказа любопитната история на създаването на „Балканска треска” преди 8 години и развитието й до момента, сподели и вълнението си от препълнените зали в цял свят.

Ангел Заберски трио ще представи втория си албум Like Jazz със специален концерт на 14 май от 19:00 ч. в Зала 6. „Това ще бъде логичен завършек на едно успешно турне, което премина при пълни зали. Надявам се и Зала 6 да бъде пълна, тъй като това, което сме направили, си заслужава”, категоричен беше Ангел Заберски.

Ден по-късно, на 15 май от 19:00 ч. в кино „Люмиер” ни предстои още едно интересно музикално преживяване - 20 години „Еверест - концерт” с участието на Теодосий Спасов (кавал), Дони (вокал), група „ОМ”, Николай Иванов (китара, клавишни), Марина Великова (сопрано саксофон, вокал), Драган Милев – Дари (перкусия), Коцето Калки (вокал). На 15 май през 1996 г. точно в 10:00 ч. сутринта на платото под връх Калапатар, на 5 350 м. надморска височина, срещу Еверест, беше осъществен най-височинният концерт на планетата, влязъл в Книгата на рекордите Гинес. На същата дата тази година, но в 19:00 ч. в кино „Люмиер” ще отпразнуваме заедно 20-годишнината от това събитие - най-артистичното покоряване на „Върха на света”.

Посетителите на фестивала ще имат възможност да се насладят и на Libido Project на 17 май от 20:00 ч. в Зала 1. Това е на най-новият нестандартен музикален проект с участието на класическите музиканти от Quarto Quartet и група „Акага“. Екстравагантна и неочаквана комбинация от фънк, фюжън, джаз и класика включва още бийтовете на DJ Borche, въздействащи женски вокали и мултиинструменталното включване на Мишо Шишков.

Концертът на Камелия Тодорова „Нощи в бял сатен” ще е един от основните акценти на фестивала. Той ще се проведе на 18 май (сряда) от 19:00 ч. в Зала 1 на НДК. „Нощи в бял сатен” е ретроспективен поглед върху творчеството на Камелия Тодорова с акцент върху емблематичните ѝ български песни от началото на 80-те години като „Прошепнати мечти”, „Не ме гледай така, момче” и „Песен за синия балон”, както и световно известни джаз и соул композиции. „Това е първият ми концерт в Зала 1 от 2002 г. Насам. Идеята този път е доста по-различна, като ще представим репертоара в малко по-класически вариант със Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” под диригентството на Славил Димитров”, каза Камелия Тодорова. „Настроението ще бъде точно каквото е и заглавието на концерта - песните ще ви докоснат като бял сатен”, увери тя и обеща много изненади за публиката, които остават тайна до последния момент.

Сред акцентите от програмата с класическа музика е камерен концерт „Годишнини” по повод 30 години aнсамбъл Aars Musica на 17 май от 19:00 ч. в Зала 9; „Поздрав от Виена”, който ще се проведе на 21 май от 19:00 ч. в Зала 9 под патронажа на Н. Пр. г-н Роланд Хаузер, Посланик на Република Австрия в България, с участието на саксофониста Михаел Крен и пианистката Евгения Родославова; kлавирен концерт на Антонина Бонева и Рада Чомакова, който ще се състои на 29 май от 19:00 ч. в Зала 9; kлавирен рецитал на Иван Янъков - „Сонатите на Бетовен” на 30 май от 19:00 ч. в Зала 9, с който той ще представи своя нов компактдиск; бис концертът на Живко Петров After 4 на 4 юни от 20:00 ч. в театър „Азарян“ и др.

Симфоничният концерт „Болеро” ще закрие фестивала с хитовото едноименно произведение на Равел. Популярните „Фантазия-увертюра”, „Ромео и Жулиета“ на Чайковски и „Римски пинии“ на Респиги са другите бисери в програмата, която е уникална и заради солистите на блестящия Концерт за две пиана и оркестър от Пуленк. Те са лаурети на два от най-престижните клавирни конкурси в света Станислав Юденич (Златен медал на XI Международен конкурс Ван Клайбърн, САЩ, 2001 г.) и Пламена Мангова (Втора награда на Международния конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел през 2007 г.). Виртуозът Станислав Юденич пристига за първи път у нас, а грандиозното събитие, продуцирано от НДК, ще се състои на 5 юни 2016 г. от 19:00 ч. в Зала 1. Юденич и Мангова ще бъдат за първи път заедно на най-голямата концертна сцена в България, а редом до тях ще застанат музикантите от Софийската филхармония с диригент Мартин Пантелеев. Концертът се осъществява по идея на Веско Ешкенази.

Тазгодишният „Салон на изкуствата” ще предложи богатата програма и в останалите пространства на НДК - литературен клуб „Перото”, театър „Азарян”, ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс и кино „Люмиер”.

Специален акцент ще бъде дебютният филм „Никой” на режисьора Андрей Андонов. „Късо кино” в ДНК на 19 май от 19:30 ч., както и Фестивала на испанското и иберо-американското кино също са основни филмови акценти тази година.

Това са само част от всички събития, които са предвидени в рамките на фестивала. Посетителите могат да се информират за пълната програма на 21-ви „Салон на изкуствата” в профилите на НДК в социалните мрежи и официалния сайт на Двореца.

За първи път в историята на фестивала ще бъде заложена социална квота при реализацията му с кампанията „Вместо час на класния”. Това е част от затвърждаването на Националния дворец на културата като социално отговорна и ангажирана институция, която не само има възможността да организира събития, но има амбицията да възпитава нова публика като предоставя висококачествено съдържание. Това е част от намерението и стремежа на ръководството на Двореца да бъдат наложени стандарти в оформящите се възприятия и вкусове на подрастващото поколение и вратите на НДК да бъдат широко отворени за хора в неравностойно положение.

Снимки от пресконференцията за „Салон на изкуствата”, която се проведе в неделя, може да видите чрез бутона „Галерия“.